Élő Nagyvilág

Washington Post: agyonlőtték a terrortámadás fővezérét

  • Hivatalos jelentések szerint a pénteki mészárlásban 129-en vesztették életüket, a sebesültek száma 352, és 41 embert még az intenzív osztályokon ápolnak.
  • Eddig három öngyilkos merénylőt azonosítottak, Bilal Hadfit, Ismail Omar Mostefait és Ibrahim Abdeslamot.
  • Két terrorista, a belga születésű Salah Abdeslam és Abdulhamid Abaaoud, a merénylet kitervelője szökésben van. Mindenki őket keresi.
  • A merényleteknél látott Seatot Olaszországban látták, de az olaszok később közölték, hogy vaklárma volt.
  • Szerda hajnalban rendőrségi akció volt Saint Denis-ben, legkevesebb ketten meghaltak, egy nő felrobbantotta magát és a lakást. A lakásban fegyverarzenált találtak a rendőrök. A környéket evakuálták, a lakosok nagyon megijedtek.
  • A három ponttal feljebb említett Abaaoudot a Washington Post információi szerint egy hétórás ostromban megölték Párizstól északra.

A keddi eseményeket itt éri el.

Az Abdeslam-fivéreket kihallgatták, aztán elengedték

A nyugat-európai terrorelhárítás gyengeségeire mutat rá az a történet, amit a Guardian írt meg. Eszerint a belga szövetségi ügyészség elismerte, hogy a merényletekben résztvevő Abdeslam-testvéreket, Brahimot és Salahot még az év elején állították elő Brüsszel hírhedt Molenbeek kerületéből, és kihallgatták őket. Nem tűntek fenyegetésnek, ezért a belgák elengedték őket.

Pedig a török hatóságok szóltak, hogy a magát egy párizsi bár előtt felrobbantó Brahim Abdeslamot megállították a szír határon, mert a gyanú szerint harcolni ment a polgárháborúba. A belga ügyészség szerint amikor erről kérdezték Brahimot, azt mondta, csak nyaralni ment Törökországba. Eric van der Sypt ügyészségi szóvivő azt mondta, nem voltak jelei, hogy terrorista tevékenységben részt venne a férfi, “ő csak egy radikalizált fiatal volt, és nem volt okunk, hogy őrizetben tartsuk” – tette hozzá.

A testvére, Salah nem volt ott a török úton, ezért pláne nem tekintettek rá fenyegetésként. Van der Sypt folytatta a meglepő kijelentéseket: eszerint 130 Szíriában harcolt és radikalizálódott belgát engedtek hazatérni, akik megfigyelésére aztán nem is jutott elég kapacitás. Szerinte értelme sincs senkit se megfigyelni, mert nem lehet így sem megelőzni a támadásokat. Szerinte ez egy társadalmi probléma, meg kell előzni a radikalizálódást. Az se megoldás, amit a belga kormány tervez, hogy a Szíriából visszatért emberekre jeladót tesznek – mondta a szóvivő.

Razzia a Charles de Gaulle reptéren

A Charles de Gaulle reptéren razziázik jelenleg a rendőrség. Az Air France légitársaság hangára és a Fedex szállítmányozó cég irodái a célpontok. A reptéri biztonsági szolgálatok szerint a razziának nincs köze a párizsi terrortámadáshoz, de a radikálisokhoz igen. (Liberation)

Üzent az Eagles of Death Metal

A Twitteren végre megtörte a napok óta tartó csendet a Bataclan klubban péntek este fellépő Eagles of Death Metal zenekar. A francia trikolórt rakták ki a győzelem jelét és ördögvillát mutató kezek képével.

Alatta azt írják, a csapat már otthon van, biztonságban, de elborzasztotta őket, ami történt, és még mindig nem tudták megemészteni. Részvétet nyilvánítanak azoknak, akik a stábjukban dolgoztak és agyonlőtték őket, illetve mindenkinek, aki elvesztette szerettét azon az estén. A gyász ellenére büszkék arra, hogy mindenkivel közösen, együtt állnak ki a terrorizmus ellen, szeretettel és együttérzéssel.

Megköszönik a francia rendőrségnek, az FBI-nak, a francia és az amerikai külügyminisztériumoknak a segítséget, illetve mindenkinek, aki ott volt a “ground zeróban”, azaz a Bataclanban, és segített a másiknak. A közlemény franciául zárul: “Vive la musique, vive la liberté, vive la France, and vive EODM.”

Saint-Denis a csata után - KÉPEK

Helyszínelők még mindig dolgoznak a véres saint-denis-i razzia után, amiben két ember meghalt. Egyikük egy nő volt, aki öngyilkos merénylőként robbantotta fel magát. Szemtanúk szerint a testrészei órákig hevertek az utcán, mivel a lakást rombat döntötte a detonáció, és sok törmelék is kihullott. Helyszíni képek Párizs északi elővárosából:

Galéria
Fotó: Europress/AFP/Joel Saget

Valami robbant a Gare du Nord-on

Korábban kiürítették a Gare du Nord pályaudvart Párizsban, és egyre több helyről fut be olyan információ, miszerint a rendőrök kontrollált körülmények között felrobbantottak valamit. Az állomáson azóta újraindult a forgalom. (BBC, Twitter)

Kétszázan még kórházban vannak

Friss számokat mondott a sérültekről Marisol Touraine egészségügyi miniszter szerda késő délután a parlamentben. Eszerint 352 ember sérült meg a támadássorozatban, 195-en még kórházban vannak, 41-en az intenzív osztályon, közülük hárman életveszélyes állapotban. (Guardian)

Kínait és norvégot végzett ki az ISIS

Az Iszlám Állam kivégzett egy norvég és egy kínai túszt, miután két hónapja válságdíjat követeltek értük – írták a dzsihadisták angol nyelvű magazinjában. Az áldozatokat korábban a 48 éves Ole Johan Grimsgaard-Ofstadként és az 50 éves Fan Csinghuiként azonosították. (MTI)

A Bataclan legszerencsétlenebb áldozata

Az 52 éves Stephane Hache hiába maradt otthon a terrortámadások idején, hiába nem érdekelte az Eagles of Death Metal koncertje, mégis életét vesztette a Bataclannál. Az épület mögött lakott egy lakásban, és az ottani lövöldözés közben gellert kapott golyó repült be a nyitott ablakán. Holttestét azután fedezték fel a hétvégén, hogy a hozzátartozói aggódni kezdtek miatta, mert nem jelentkezett jó ideje. A lakásába berontó rendőrök fedezték fel a holttestét. (BFMTV)

Brit hadihajó védi a Charles de Gaulle-t

Modern, légifedezetet biztosító hadihajót vezényelnek a britek a francia Charles de Gaulle repülőhordozó mellé – jelentette be Michael Fallon brit védelmi miniszter. Az HMS Defender képes hajók egy csoportját megvédeni ellenséges tűztől a levegőből, legyen az támadó repülőgép vagy rakéta. (Guardian)

Kiürítettek egy párizsi pályaudvart

Evakuálták a párizsi Gare du Nord pályaudvart a Channel 4 News szerint. A Twittert egyből elárasztották a képek és videók, ahogy a gyanús, magára hagyott csomag miatt kiürített állomás előtt százak ácsorognak. (BBC)

Egy fokkal jobban tartanak a terrortól a svédek

Hármasról négyes szintre emelte a terrorfenyegetettség szintjét a svéd biztonsági szolgálat, a SAPO. Anders Thornberg SAPO-főnök azt mondta, információt kaptak, ez alapján döntöttek a szintemelésről. A négyes szint azt jelenti, hogy vannak olyan emberek, akiknek megvan az akaratuk és eszközparjuk merénylet elkövetésére. (Dagens Nyheter)

Könnybe lábadt szemmel ölelgették a párizsiak a muszlim srácot

Muszlim vagyok, és azt mondták, TERRORISTA VAGYOK. Én megbízom benned, te is bízol bennem? Ha igen, ÖLELJ ÁT!

Ez a szöveg állt két hevenyészetten összefirkált kartonlapon Párizsban, a Place de la République-on (a Köztársaság téren, ahol a szombati tömegpánik is volt), miközben egy palesztin kendővel szembekötött muszlim férfi megállt a gyászolók közepén és várt. Megérte várnia, hamar körbevették, de nem bántották, hanem ölelgetni kezdték. Volt, aki elsírta magát. Ha megrendezett jelenet is volt, jó nézni, és a terrortámadás ellenére talán jó most párizsinak lenni. Legalább ilyenkor. (Twitter)

Ennyi bátorságot még nem látott a belügyminiszter

Nagy beszédet tartott Bernard Cazeneuve francia belügyminiszter a Nemzetgyűlés előtt (Guardian):

A reggeli beavatkozást rendkívül bonyolult körülmények között hajtották végre, és a rendőrök, akik részt vettek benne, és akikkel találkoztam, elmondták, hogy sohasem voltak még kitéve ilyen szélsőséges erőszaknak és kerültek hasonló össztűz alá.

El akarom mondani nekik, mennyire büszkék vagyunk rájuk, hogy nagyszerűek, hogy bátrak és hogy mérhetetlen csodálattal adózom nekik, amiben biztos vagyok, hogy a francia nép is osztozik.

Közülük ketten megsebesültek. Saint-Denis lakosai nagyon bátrak voltak szintén, ahogy a mentőcsapatok minden egyes résztvevő tagja is.

Debrecen Airport: időzítésből ötös!

Derűs közleményt kaptunk Debrecen légikikötőjétől az alábbi címmel:

4HÉT MÚLVA MÁR PÁRIZSBA IS REPÜLHETÜNK

A közlemény lényege, hogy december 16-tól indul a Wizzair Debrecen-Párizs Beauvais járata, ami heti kétszer, szerdán és vasárnap röpteti a cíviseket és franciákat. Tamás László, a Debrecen Airport járatfejlesztési igazgatója az új járat még Kárpátaljából is vonz majd utasokat és a jövő évi foci Eb-re is lehet majd Debrecenből utazniuk a magyar drukkereknek. December 18-tól amúgy Brüsszel-Charleroi és a svédországi Malmö is úticéllá válik Debrecenből, heti két járattal.

Mintha egy filmben történt volna

Filmbeli jelenetként írta le egy helybeli a rendőrség saint-denis-i rajtaütését. Ő 150 méterre lakik a megostromolt lakástól, és egy evakuációs központban nyilatkozott az AFP-nek. “Olyanok voltak a robbantások, mintha a konyhában vagy a szomszédban történtek volna” – mondta a lakos, akit sokkolt az egész razzia robbanásostul és helikopterestül. Igénybe is vette a pszichológiai tanácsadást.

Újabb halottja lehet a razziának

Cazeneuve a saint-denis-i, szerdai razziáról azt mondta, abban “legkevesebb két ember, de lehetséges, hogy több” halt meg. A francia média beszámolt egy harmadik ember haláláról is, de ezt egyelőre nem erősítették meg. Úgy tudni még, a rajtaütés során ketten sérültek meg, ők kórházi ellátásra szorultak, egyikük már távozhatott is, de nem szabad emberként. (Guardian)

A múlt éjszaka számokban

Bernard Cazeneuve francia belügyminiszter összesítése szerint megint rengeteg rajtaütést tartottak a keddről szerdára virradó éjszaka. Íme a számok:

  • 118 rajtaütés,
  • 25 letartóztatás,
  • 34 lefoglalt fegyver,
  • 16 drogrejtekhely.

A merénylet óta eltelt időben ezek az adatok keletkeztek:

  • 414 razzia,
  • 60 letartóztatás,
  • 118 elrendelt házi őrizet,
  • 75 lefoglalt fegyver.

(Guardian)

Íme Franciaország válasza a TEK-re

1985-ben állították fel a rettegett RAID-et, amit minden francia földön tevékenykedő terrorista rühell. A maszkos elitalakulat a francia rendőrség speciális taktikai alakulata, betűszavas neve a felderítés, támogatás, beavatkozás, elrettentés szavak rövidítéséből áll össze. Ők hatoltak be a Bataclan klubba ugyanúgy, ahogy ők mentek be januárban a túszdráma helyszínére a kóser boltba is. Itt megnézheti a France24 róluk készített anyagát.

Dübörög a facebookos zászlóbotrány, az oroszoknál is

Nagy botrány lett abból a napokban, hogy egyesek vették a bátorságot, és képesek voltak a facebookos profilképüket kék-fehér-pirosra változtatni a párizsi tragédia miatt. A fifikás magyar internetezők még Trianonnal is érveltek ez ellen, de az oroszok egy fokkal nyomósabb érvet találtak a hullám ellen. Ugyanis most már biztos, hogy az Iszlám Állam robbantotta fel a Sínai-félszigeten lezuhant orosz repülőt, több mint 200 ártatlan ember halálát okozva. Az oroszok nem értik, emiatt miért nem cserélte le senki a képét. A vitáról bővebben itt olvashat.

Egy Citroent kell elcsípni

Egy spanyol biztonsági tisztviselő szerint értesítették őket és egész Európát a francia hatóságok, hogy legyenek résen és egy Citroen Xsara típusú kocsit keressenek. Ugyanis ebben az autóban csempészhetik át a kontinensen a merényletek miatt égen-földön keresett Salah Abdeslamot. (El Espanol)

Vaklárma volt a dán bombariadó

Szerdán ebédidő magasságában kiürítették a koppenhágai Kastrup repülőtér 3-as terminálját, majd némi átvizsgálás után újraindulhatott a forgalom. A rendőrség közölte a Twitterén, hogy egy bombáról folyó félreértett beszélgetés vezetett a leálláshoz és evakuációhoz. Még a reptérhez és a reptér mellett futó vasút és hév is leállt egy időre. (AP)

A kommandósok golyólyuggatta pajzsa

A BRI nevű francia kommandós egység rohampajzsa, amivel behatoltak a Bataclan koncertteremben péntek este. Jól látszik, mennyi golyót kapott a pajzs. (AFP/Europress)

AFP PHOTO / KENZO TRIBOUILLARD
AFP PHOTO / KENZO TRIBOUILLARD

Elindult a francia anyahajó az ISIS ellen

Háborúba megy a francia flotta zászlóshajója, a Charles de Gaulle repülőgép-hordozó, szerdán futott ki a kikötőből. A cél a Földközi-tenger keleti medencéje, innen fognak felszállni a francia vadászgépek, hogy bosszút álljanak a párizsi attakért. (BBC)

Toulon, 2015. november 18. A Charles De Gaulle francia nukleáris meghajtású repülõgép-hordozó elindul a dél-franciaországi Toulon haditengerészeti támaszpontjáról 2015. november 18-án. Az anyahajó a Földközi-tenger keleti medencéje felé tart, hogy részt vegyen a november 13-i párizsi merényletekért felelõsséget vállaló Iszlám Állam (IÁ) elleni hadmûveletekben. (MTI/EPA/Sebastien Nogier)
Toulon, 2015. november 18.
A Charles De Gaulle francia nukleáris meghajtású repülõgép-hordozó elindul a dél-franciaországi Toulon haditengerészeti támaszpontjáról 2015. november 18-án. Az anyahajó a Földközi-tenger keleti medencéje felé tart, hogy részt vegyen a november 13-i párizsi merényletekért felelõsséget vállaló Iszlám Állam (IÁ) elleni hadmûveletekben. (MTI/EPA/Sebastien Nogier)

Egy SMS miatt rohanták le Saint-Denis-t a rendőrök

“Elindultunk, kezdünk” – írta a Bataclan előtt egy terrorista SMS-ben valakinek, majd egy kukába dobta a telefont, amit a rendőrök megtaláltak. A címzetthez rontottak be szerdán a francia rendőrök Saint-Denis-ben, a rue de la République 48 szám alá.

A rajtaütés végül nem vezetett eredményre abból a szempontból, hogy a gyanúsított Abdelhamid Abaaoudot nem sikerült elfogni. Két terrorista meghalt a rajtaütés helyszínén, hét főt elfogtak. Még tart az elhunytak személyazonosságának megállapítása. (France2/MTI)

Olvasói sztorik