Élő Nagyvilág

Washington Post: agyonlőtték a terrortámadás fővezérét

  • Hivatalos jelentések szerint a pénteki mészárlásban 129-en vesztették életüket, a sebesültek száma 352, és 41 embert még az intenzív osztályokon ápolnak.
  • Eddig három öngyilkos merénylőt azonosítottak, Bilal Hadfit, Ismail Omar Mostefait és Ibrahim Abdeslamot.
  • Két terrorista, a belga születésű Salah Abdeslam és Abdulhamid Abaaoud, a merénylet kitervelője szökésben van. Mindenki őket keresi.
  • A merényleteknél látott Seatot Olaszországban látták, de az olaszok később közölték, hogy vaklárma volt.
  • Szerda hajnalban rendőrségi akció volt Saint Denis-ben, legkevesebb ketten meghaltak, egy nő felrobbantotta magát és a lakást. A lakásban fegyverarzenált találtak a rendőrök. A környéket evakuálták, a lakosok nagyon megijedtek.
  • A három ponttal feljebb említett Abaaoudot a Washington Post információi szerint egy hétórás ostromban megölték Párizstól északra.

A keddi eseményeket itt éri el.

Ezt teheti velünk egy katonai rendész

Megszólalt végre Benkő Tibor, a Honvéd Vezérkar főnöke. A hazai nyomtatott sajtó zászlóshajójának, a Magyar Időknek beszélt többek között arról, nekimehet-e egy katonai rendész egy civilnek (ugye ők is jelen vannak a terrorveszély miatt Budapest utcáin), illetve mit kéne tenni az Iszlám Állam ellen. Bővebb Benkő itt.

Lefújták a koppenhágai riadót

Vége a bombariadónak a koppenhágai Kastrup repülőtéren – írja a légikikötő Twitter-oldala. Minden a régiben üzemel, de persze lehetnek késések.

Hollande: bezárják a helyeket, ahol a terrort éltetik

Francois Hollande elnök azzal folytatta lejjebb említett beszédét, hogy az Iszlám Állam az egész világot fenyegeti. Franciaországnak új jogi keretekre van szüksége az ellenük való fellépésre, és a határellenőrzés is hasznos lenne. “A terroristák koncepciója az, hogy megosztottságba taszítsák az országot”, de Franciaország a szabadság és kultúra hazája marad, sose fog félni.

Ezután azt emlegette, amit már a hétfői beszédében is elmondott: több rendőr, több határőr lesz és nem bocsátanak el katonákat. Végül azt is elmondta, ahol dicsőítik a terrorizmust, azokat a helyeket be fogják zárni. Érdemes még megjegyezni, hogy a parlament két háza csütörtökön és pénteken szavaz arról a javaslatról, hogy a rendkívüli állapotot három hónapra hosszabbítsák meg. (BBC)

Rendőrök fésülik át a repteret

Átfésülték a hatalmas Charles de Gaulle repteret a párizsi rendőrök “radikalizált egyének” után kutatva. A rendőrség állítja, az akciónak nincs közvetlen köze a párizsi merényletsorozathoz. (Le Monde)

Hollande: Franciaország a szabadság és a kultúra országa marad

A francia államfő szerint országa soha nem adja meg magát a félelemnek. Kijelentette: az Iszlám Állam az egész világot fenyegeti, és a kormányzat az összes hatalmával azon lesz, hogy megvédje Franciaországot a terroristáktól.

Az államfő szerint a Saint-Denis-ben történ rendőrakcióban olyan terroristákat semlegesítettek, akik a pénteki támadás elkövetőihez lehet kötni. (BBC)

Isztambulban terroristagyanús embereket vettek őrizetbe

A fő isztambuli repülőtéren nyolc olyan embert fogtak el, akik Németországba akart utazni, de gyaníthatóan az Iszlám Állam dzsihadista szervezet tagjai – jelentették sajtóorgánumok rendőrségi forrásokra hivatkozva.

Az Anadolu török állami hírügynökség jelentése szerint a nyolc ember a marokkói Casablancából érkezett, és migránsnak adta ki magát. Nyomozók kihallgatták őket az Atatürk repülőtéren. Az egyik gyanúsítottnál volt egy kézzel rajzolt térkép, amely egy Törökországból Görögországon, Szerbián és Magyarországon át Németországba vezető útvonalat ábrázolt.

A BBC által idézett rendőrségi források szerint a nyolc ember marokkói állampolgár, és azt mondták magukról, hogy turisták és szállodaszobát foglaltak Isztambulban, ám erről kiderült, hogy nem igaz.

Bombariadó: evakuálták a koppenhágai repteret

Bombagyanús csomag miatt kiürítették a dán fővárosban a repülőtér 3-as terminálját. A reptér metróállomását is bezárták. A repülőgépeket másik terminálokra irányították. (Independent)

A magyar határzár miatt juthatott korábban Párizsba az egyik támadó

A  Stade de France közelében magát felrobbantó öngyilkos merénylő a Balkánon keresztül utazhatott át Nyugat-Európába miután Görögországban szíriai menekültként regisztrálhatta magát – írja az Reuters rendőrségi és kémelhárítási információk alapján. Szerintük a támadó azért érhette el Párizst gyorsabban és könnyebben, mert a magyar határzár híréra a menekülthullám felgyorsult, ironikusan pont ezért, hogy országhatáron kívül tartsák a terroristagyanús bevándorlókat.

Azonosították a pénteki támadás mind a 129 áldozatát

Azonosították a múlt heti párizsi merényletek mind a 129 halálos áldozatát – közölték szerdán az illetékes hatóságok.

Minden egyes elhunyt áldozatnak megvan a személyazonossága, azaz 129 embernek, és mintegy száz család fejet hajthatott a hozzátartozója előtt az Igazságügyi Orvostani Intézetben

– olvasható a szerdai kormányülés jegyzőkönyvében.
A dokumentum szerint 89-en haltak meg a Bataclan koncertteremben, egy embert öltek meg a terroristák a Stade de France nemzeti stadion közelében, a többi áldozat az utcai lövöldözések során, kávéházak teraszán vesztette életét.

 

Nincs meg a párizsi terrortámadás agytrösztje

Párizs ügyésze, Francois Molins  nem erősítette meg, hogy Abdelhamid Abaaoud is abban a lakásban tartózkodott, ahol a hétórás szerda reggeli rendőri akció történt. Molins szerint a művelet elindításához szolgáló információkat lehallgatott telefonbeszélgetésekből, letartóztatottaktól és a tanúktól szerezték be. A hatóságok még mindig dolgoznak azon, hogy kiderítse, kik is voltak a lakásban.

Két ember meghalt, hetet elfogtak, öt rendőr megsérült

Az akcióban két ember meghalt, köztük egy nő, aki felrobbantotta magát. A gyanúsítottak előzőleg elbarikádozták magukat egy lakásban.

Hét embert őrizetbe vettek. Közülük hármat a rendőrség hozott ki a művelettel célba vett lakásból, ketten a szomszédos lakásokban voltak, két másik embert pedig a környéken fogtak el.

Valamennyi feltételezett terroristát ártalmatlanították – mondta rendkívüli sajtótájékoztatóján Stéphane Le Foll kormányszóvivő. Öt rendőr könnyebben megsebesült.

A média korábbi értesülései szerint az akció célpontja a múlt pénteki párizsi merényletsorozat feltételezett fő szervezője, a belga állampolgárságú Abdelhamid Abaaoud volt.

Vége a rendőri akciónak

A rendőri művelet befejeződött, és most a titkos szolgálatok vonulnak be a területre – jelentette az AFP. A francia kormányszóvivő megerősítette az ostrom végéről szóló információt.

Az Iszlám Állam 30 fegyveresét megölték Szíriában

Az elmúlt három napban, a francia bombázások kezdete óta a terrorszervezet 30 tagja halt meg az Északkelet-Szíriában található Rakkában, amely az Iszlám Állam fő központjának számít – jelentette a BBC tudósítója.

Videókon az éjszakai Saint-Denis-i lövöldözés

Az amatőr felvételeken hallható, ahogy dörrennek a lövések a szerda hajnali rendőrségi akció során, míg kívülről az épületek láthatóak Saint-Denis-ben. A beszámolók szerint legalább hét robbanás történt és órákon keresztül lőttek.

 

 

A második terrorista halálát is megerősítették

A Le Monde-nak és a Liberationnak is megerősítette a rendőrség a második gyanúsítottat is megölték a rendőri akció során. Az ügyészség korábban csak a magát felrobbantó nőről szóló információkat hagyta jóvá.

Evakuálják az épületet

Tizenöt embert, köztük nőket és gyerekeket is kimenekítettek abból az épületből, ahol a rendőrségi akció zajlik – jelentette a Figaro.

Vészhelyzeti tanácskozást tart a francia államfő

A francia elnök Francois Holland összehívta az Élysée Palotába Manuel Valls kormányfőt, Bernard Cazeneuve belügyminisztert, Jean-Yves Le Drian védelmi minisztert, Laurent Fabius külügyminisztert és Christiane Taubira igazságügyi minisztert.

Magyarok is beszállhatnak az Iszlám Állam elleni harcba

A párizsi merényletek nyomán ENSZ-felhatalmazással indulhat hadművelet az Iszlám Állam ellen – jelentette ki a Nemzeti Közszolgálati Egyetem nemzetközi jogásza, Ugrósdy Márton az M1-en. Ebben a helyzetben francia vezetéssel kezdődhet nemzetközi akció Irak és Szíria területén, amelyhez Magyarország a szokásos segítséget nyújthatja, vagyis kiképzőtiszteket, egészségügyi és vegyvédelmi személyzetet vezényelhet a térségbe. (MTI)

Olvasói sztorik