Élő Nagyvilág

Washington Post: agyonlőtték a terrortámadás fővezérét

  • Hivatalos jelentések szerint a pénteki mészárlásban 129-en vesztették életüket, a sebesültek száma 352, és 41 embert még az intenzív osztályokon ápolnak.
  • Eddig három öngyilkos merénylőt azonosítottak, Bilal Hadfit, Ismail Omar Mostefait és Ibrahim Abdeslamot.
  • Két terrorista, a belga születésű Salah Abdeslam és Abdulhamid Abaaoud, a merénylet kitervelője szökésben van. Mindenki őket keresi.
  • A merényleteknél látott Seatot Olaszországban látták, de az olaszok később közölték, hogy vaklárma volt.
  • Szerda hajnalban rendőrségi akció volt Saint Denis-ben, legkevesebb ketten meghaltak, egy nő felrobbantotta magát és a lakást. A lakásban fegyverarzenált találtak a rendőrök. A környéket evakuálták, a lakosok nagyon megijedtek.
  • A három ponttal feljebb említett Abaaoudot a Washington Post információi szerint egy hétórás ostromban megölték Párizstól északra.

A keddi eseményeket itt éri el.

Abdelhamid Abaaud – érte ment a rendőrség - képek

A hajnalban indult rendőrségi célpontja a 129 áldozatot követelő, múlt pénteki merényletsorozat feltételezett fő szervezője, a belga születésű Abdelhamid Abaaoud. A rendőrség eddig úgy tudta, hogy Szíriában tartózkodik.

MTI / AP
MTI / AP
MTI / AP
MTI / AP

Egy iskola fölött akcióztak a rendőrök

A francia média szerint a reggeli rendőri akció a Rue du Corbillon nevű kis utcában történt. A lakás pedig, ahová a terroristák bevették magukat néhány emelettel egy általános iskola felett található. (The Guardian)

Egy fegyveres még beásta magát

Egy gyanúsított bevette magát a Saint-Denis egyik lakásába – tudta meg az AP rendőrségi forrásokból. A személyazonossága és a neme azonban nem ismert. (BBC)

Ügyészség: újabb letartóztatások

Öt embert tartóztattak le

Három ember meghalt, öt embert pedig őrizetbe vettek szerda reggel a Saint Denisben zajló rendőrségi akció során – derül ki az ügyészség közleményéből. Azt egyelőre nem közölték, hogy kik haltak meg, és kiket vettek őrizetbe. Eddig három letartóztatásról lehetett tudni, de az a közleményből kiderül, hogy még két elfogás történt más helyszínen.

Civil is meghallhatott a rendőrségi akcióban

A rendőrség az AP-nek arról számolt be, hogy két gyanúsított halt meg a reggeli Saint Denisben zajló akcióban, köztük az a nő, aki felrobbantotta magát.

Eddig három halottról szóltak a jelentések. A rendőrség által meg nem erősített információk szerint a harmadik halott egy kívülálló lehetett. (The Guardian)

Rengeteg rendőr és katona van a helyszínen

Legalább 15 járművel érkeztek rendőrök és katonák Párizs külvárosába, Saint Denisbe – jelentette a BBC egy környéken lakó férfi, Benson Hoi beszámolója alapján. Szerinte hajnali fél 5-től folyamatosan hallotta a lövéseket.

Letartóztatások is voltak

Három fegyverest letartóztattak a Saint Denisben zajló rendőri akcióban – közölte rendőrségi információk alapján az AFP. A harmadik halott fegyveres az öngyilkos övet felrobbantó nő volt.

Még egy fegyverest megöltek

A francia média szerint egy harmadik merénylő is meghalt a rendőrségi akcióban Saint Denisben. Azt még nem lehet tudni, hogy vannak-e még az épületben további terroristák.

Hét robbanás volt

Legalább hét robbanást hallottak a szerda reggeli rendőrségi akció során Saint Denisben – jelentette az AP.

Szíria helyett Párizsban találták a támadások kitervelőjét

A Saint Denisben zajló rendőrségi akció a belga születésű Abdelhamid Abaaoud ellen irányul, aki egy ottani lakásban húzta meg magát. Őt tartják a pénteki párizsi merényletek feltételezett szervezőjének, akiről úgy tudták, hogy Szíriában tartózkodik. (The Guardian)

Egy nő öngyilkos bombát robbantott

A francia tévé szerint egy nő az épületben övre szerelhető öngyilkos bombával robbantotta fel magát. A hatóságok ezt nem erősítették meg.

Azonnal becélozzák kordonhoz közelítőket

Az utakat lezárták Saint Denisben, és he valaki a megközelíti az útzáró szalagokat, azonnal kis lézerpöttyök jelennek meg rajta – jelentette a BBC tudósítója a helyszínről. Szerinte legalább három nagy teherautóval érkeztek katonák a helyszínre.

Az akciónak még nincs vége

„A művelet még mindig folyamatban. Nincs vége” – jelezte Mathieu Hanotin parlamenti helyi képviselője a francia rádióban. „Mindenkinek az ajtók mögött kell maradnia. Egy fegyveres még mindig az apartmanban tartózkodik”. (BBC News)

Robbanások és egyórás tűzharc

Egy robbanással kezdődött. Aztán volt egy nagy robbanás és még kettő. Egyórás tűzharc következett

– nyilatkozta az AP hírügynökségnek egy Saint Denis-is lakos, a 26 éves Baptiste Marie, aki a rendőri akció közelében lakik. (BBC)

Akció Saint Denis-ben: már két halott lehet

A Le Monde rendőrségi információi alapján két embert ölhettek meg a Saint Denis-ben zajló rendőrségi akcióban.

Az akcióban a rendőrök rajtaütést hajtottak végre egy lakásban, ahol legalább kettő, de négynél nem több ember húzta meg magát, köztük feltehetőleg a merényletek szervezője, a belga Abdelhamid Abaaoud. A kommandósok és az ott lévők között tűzpárbaj alakult ki, és ebben több rendőr megsebesült, de sebesüléseik súlyossága nem ismert.

Pokolgépre hasonlító csomag volt a hannoveri pályaudvaron

Egyelőre nem találtak robbanószert és nem vettek őrizetbe senkit Hannoverben az elmaradt Németország-Hollandia barátságos válogatott labdarúgó-mérkőzéssel kapcsolatban – mondta kedden késő este Alsó-Szászország tartományi belügyminisztere.

Bővebben itt.

Lezárták a párizsi rendőrakció környékét

A Guardian szerint leállították a közlekedést  Saint Denis körzetében, és szerdán reggel az iskolák kapui sem nyitnak ki. A lakosságot figyelmeztették, hogy maradjanak otthon.

Europress
Europress

Rendőr is megsérülhetett a tűzharcban

Legalább egy rendőr megsérült a Párizs Saint Denis negyedében zajló akció során – jelentette a BBC tudósítója, amit a rendőrség egyelőre nem erősített meg.

Olvasói sztorik