Külföld
TOPSHOTS
Pro-Russian separatists take part in a military competition between tank units near the town of Torez in the Donetsk region on September 14, 2015. EU member states formally approved on September 14 a six-month extension of sanctions against Ukrainian and Russian figures accused of backing pro-Moscow rebels fighting to break away from Kiev. AFP PHOTO / ALEKSEY FILIPPOV

Se orosz, se ukrán nem akar harcolni, nincs is háború

24.hu
24.hu

2015. 11. 02. 17:28

Úgy könnyű fegyverszünetet csiholni, hogy egyik hadakozó oldalon se akaródzik senkinek harcolni. Sorra dezertálnak és tagadják meg a hadparancsot az orosz és az ukrán katonák is.
Korábban a témában:

Orosz katonák tömegével tagadják meg, hogy a kelet-ukrajnai háborús övezetbe utazzanak harcolni a szakadárok oldalán – hozta nyilvánosságra értesüléseit az ukrán védelmi minisztérium hírszerzési főosztálya.

A felderítési információk szerint a 49-es déli katonai körzethez tartozó 33-as gépesített lövészdandár 80 tagja ellen indítottak büntetőeljárást parancsmegtagadás miatt. A katonák megtagadták, hogy Ukrajnába utazzanak azután, hogy megkapták a kiképzést a nyugat-oroszországi Rosztovi területen lévő egyik támaszponton.

Dezertáló zsoldosok

Moszkva továbbra sem ismeri el, hogy orosz hivatásos katonák tartózkodnának a Donyec-medencében, hanem állítása szerint valamennyi orosz állampolgár zsoldosként szolgál a szakadárok oldalán.

A közelmúltban a kijevi hadműveleti parancsnokság arról számolt be, hogy a zsoldosok közül is egyre többen dezertálnak, vagy nem hosszabbíttatják meg szerződésüket. A parancsnokság egyik szóvivője elmondta, hogy értesülésük alapján a Luhanszk megyei Alcsevszkben állomásozó második hadtestnél mintegy 230 zsoldos tagadta meg, hogy aláírja az október-november hónapokban lejáró szerződése meghosszabbítását.

Dezertáló ukránok

Az ukrán fegyveres erőktől szintén rengetegen dezertálnak. A kelet-ukrajnai hadművelet elindítása óta eltelt másfél év alatt 16 ezer eljárást indítottak dezertálásért – közölte az ukrán katonai főügyész. Anatolij Matiosz hozzátette, hogy a dezertőrök közül mindössze 344-et találtak meg a rendőrök.

Véleménye szerint tavaly tavasszal, amikor elindult a hadművelet, Ukrajna nem volt felkészülve a háborúra. Ezzel szemben Oroszország mindent alaposan előkészített. Az orosz fegyveres erőknek rengeteg elavult technikája volt, amit a Donyec-medencében bevethetett, és a hírszerzés mindent tudott az ukrán hadsereg állapotáról.

Matiosz szerint csak egyvalamire nem számított Moszkva: az önkéntes alakulatokra, amik a hadművelet elején 60-70 százalékban biztosították az állam védelmét. “Jól képzett, jól szervezett hadseregünk nem volt, viszont voltak egyes emberek, akik hőstetteket hajtottak végre. Isteni gondviselésnek tartom azt, hogy ilyen körülmények közepette is helytálltunk” – jelentette ki az ügyész. Azt nem tette hozzá, hogy egyes hírek szerint az ukrán állam elég lekezelően bánik az önkéntes erők tagjaival, sokukat szabályosan hazakergetett, pedig otthon eljárásra számíthatnak.

Kitart a tűzszünet

Az utóbbi hetekben a kijevi hadműveleti parancsnokság szerint a szakadárok tartják magukat a tűzszünethez, elvétve dördül csak el néhány lövés, amivel Kijev szerint a szakadárok támadást akarnak kiprovokálni az ukrán katonákból, utóbbiak viszont ezekre nem reagálnak.

Folyamatban van a front menti övezet teljes fegyvermentesítése mindkét oldalon. A minszki megállapodásoknak megfelelően a felek között egy harminc kilométer széles fegyvermentes övezetnek kell létrejönnie, hogy ezáltal biztosított legyen a teljes tűzszünet. Kijevi jelentések alapján jelenleg a katonák főként aknamentesítést végeznek a hadműveleti övezetben. Az aknák, illetve az út menti erdőkben a szakadárok által elhelyezett gránátcsapdák nemcsak katonák, de több civil halálát is okozták az elmúlt hetekben.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Bécs, 2018. január 13.
A legutóbbi választások nyomán az Osztrák Néppárt (ÖVP) és az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) koalíciójával december közepén meglakult új osztrák kormány ellen tiltakoznak tüntetők Bécsben 2018. január 13-án. (MTI/EPA/Florian Wieser)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.