ukrajnai háború (Array)
Nagyvilág

Kijev beveti a tüzérséget a szakadárok ellen

Ukrajna értesítette az EBESZ-t, és nyugati partnereit, hogy ha nem szűnnek a minszki egyezményben tiltott fegyverekkel elkövetett támadások a katonák állásai ellen, az ukrán kormányerők fenntartják maguknak a jogot a tüzérség bevetésére.

Vladiszlav Szeleznyov, a hadsereg vezérkari főnökségének szóvivője arról számolt be, hogy előző este nyolc órától 122 milliméteres aknavetőkkel és 152 milliméter kaliberű önjáró tüzérségi eszközökkel a déli frontszakasz ukrán ellenőrzésű oldalát a Donyeck és Mariupol között fekvő Sztarohnatyivka és Csermalik településeknél. Hozzátette, hogy éjfél előtt néhány perccel elhallgattak a tüzérségi fegyverek, ugyanakkor a helyzet továbbra is feszült maradt a térségben.

A hadműveleti parancsnokság szokásos reggeli közleményében szintén beszámolt az említett két dél-donyecki településnél történt, “orosz katonai támogatással” végrehajtott szakadár támadásokról. A jelentés szerint hátfőn este hat óra és éjfél között összesen 95-ször szegték meg a szakadár erők a tűzszünetet.

A kijevi parancsnokság tájékoztatása alapján a legtöbb csapás a Donyeck környéki ukrán ellenőrzésű településeket érte – köztük főként Avgyijivkát, Vogyanét és Verhnotoreckét -, amelyeket 120, illetve 152 milliméter kaliberű tüzérségi fegyverekkel lőttek. Donyecktől északra, Artemivszk térségében nagy szórású Grad rakéta-sorozatvetőkkel támadták a szakadárok a katonai állásokat. Luhanszk környékén, a megyeközponttól mintegy 27 kilométerre északkeletre fekvő Sztanicja Luhanszka településnél vetettek be a szakadárok 120 milliméteres akna, illetve gránátvetőket. 

A Luhanszk megyei kormányzóság közlése alapján két katona sérült meg az éjjel Sztanicja Luhanszkánál. A februári minszki megállapodás szerint a 100 milliméternél nagyobb kaliberű fegyvereket ki kellett volna vonnia mindkét félnek a frontvonal 30 kilométeres övezetéből.

Az ukrán védelmi minisztérium egyik osztályvezetője, Valentin Fedicsev egy tévéinterjúban elmondta, hogy a tárca becslései szerint összesen 42-43 ezer oroszbarát szakadár fegyveres, illetve Oroszországból érkezett zsoldos és hivatásos katona van jelenleg Kelet-Ukrajnában. Ebből orosz fegyveres alakulatok létszáma 8-13 ezer közötti, a szakadárok erőké 32-34 ezer.

Petro Porosenko elnök májusban arról beszélt, hogy a Donyec-medencében összesen mintegy 40 ezer fegyveres van, Oroszországban pedig közvetlenül az ukrán határnál 50 ezres katonai erőt vontak össze. 

Eduard Baszurin, a donyecki szakadárok parancsnok-helyettese keddi sajtótájékoztatóján az ukrán fegyveres erőket vádolta meg azzal, hogy támadást kezdeményeztek Donyeck megye déli részén, Mariupol térségében. Szavai szerint Sztarohnatyivka településnél hat harckocsival és hat gyalogsági katonai járművel megkíséreltek behatolni a szakadár “népköztársaság” területére. Baszurin kijelentette, hogy heves harc bontakozott ki a szemben álló felek között, de a “népköztársaságiak” egyik lövészdandárja “magabiztos vereséget mért az ellenségre”, és visszavonulásra kényszerítette.

Baszurin közölte, hogy a Donyecki Népköztársaság felszólította az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) megfigyelőit, hogy alaposan vizsgálják ki a kormáynerők behatolási kísérleteit a dél-donyecki térségben.

Ajánlott videó