Külföld
olekszandr zaharcsenko (Array)

Családjával együtt tűnt el a donyecki szakadárok vezére

Benke Ágnes
Benke Ágnes

szerkesztő. 2015. 08. 23. 21:15

Olekszandr Zaharcsenko élettársával és lányaival együtt egy donyecki luxusvillában lakott.

A szakadár vezér váratlanul hagyta el a luxusvillát, amelyben lakott, s amelyet egy helybeli üzletember bocsátott a rendelkezésére. A ház főbejárata elől eltűnt az őrbódé, és az autók is, amelyek folyamatosan az épületnél lévő parkolóban álltak. A luxusháznak, amelyet a helybeliek csak “a várként” emlegettek, két utcára van kijárata.

Zaharcsenko jelenleg ismeretlen helyen tartózkodik – írta a Novosztyi Donbassza kelet-ukrajnai hírportál. Az utóbbi időben a szakadár vezér videoüzeneteit a megyei pénzügyi vezetés épületében lévő régi irodájában vették fel.

Az elmúlt napokban a kelet-ukrajnai szakadárok és a kijevi vezetés kölcsönösen egymást gyanúsították meg azzal, hogy provokációkat, illetve nagyszabású támadást készítenek elő. A donyecki szakadárok vezetése azt bizonygatta, hogy az ukrán hadsereg támadásra készül a megyeközpont ellen. Kijevben viszont a nemzetvédelmi és biztonsági tanács (RNBO) állt elő azzal, hogy a függetlenség kikiáltásának augusztus 24-i nemzeti ünnepe alkalmából várhatóan provokációkat hajtanak végre Donyeckben a szakadárok. A kijevi hadműveleti parancsnokság arról tett jelentést, hogy a Donyecki Népköztársaságban az ukrán fegyveres erőknél rendszeresített egyenruhákat varratnak, amelyekkel feltételezésük szerint még e hónap végéig provokációkat készülnek szakadár csoportok végrehajtani.

 
Fotó: Europress 

Andrij Liszenko, az elnöki hivatal hadműveleti ügyekben illetékes szóvivője vasárnap hírszerzési információkra hivatkozva kijelentette, hogy ukrán egyenruhába öltözött szakadárok készülnek lakóövezetek elleni támadásra az általuk uralt területen, ezzel biztosítva ürügyet maguknak a front Kijev által ellenőrzött oldala elleni válaszcsapásra. Liszenko cáfolta, hogy a kormányerők bármilyen támadóműveletre készülnének. Valószínűnek nevezte, hogy kapcsolat van a szakadárok által végrehajtani tervezett bűncselekmények és Zaharcsenko Donyeckből történt eltűnése között.

Közben tovább folynak a lövöldözések a kelet-ukrajnai frontvonal mentén. A kijevi parancsnokság vasárnapi közleménye szerint az elmúlt napban jóval kevesebbszer vetettek be a szakadár erők a februári minszki egyezmény által tiltott nehéztüzérségi fegyvereket, az ukrán állások elleni támadások zöme kézi fegyverekkel végrehajtott, “provokatív jellegű” volt. Mindazonáltal a tűzszünetet Kijev szerint a szakadárok előző nap 78-szor sértették meg. Az elmúlt 24 órában egy katona vesztette életét és négy sérült meg a harcok övezetében.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.