Nagyvilág

Három uniós vezető Leszboszra utazott

Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke, Dimitrisz Avramopulosz, az Európai Bizottság migrációs ügyekért felelős tagja, valamint Jean Asselborn, az EU soros elnökségét ellátó Luxemburg bevándorlásügyi és külügyminisztere pénteken az európai migrációs válság egyik gócpontjának számító égei-tengeri Leszbosz szigetére látogatott – közölte a görög rádió.

A három politikus a sziget székhelyétől, Mitilínitől 13 kilométerre lévő – Moriában egy korábbi börtönben kialakított európai uniós menedékkérő-regisztrációs központot, úgynevezett “hot spotot” tekint meg. A tervek szerint öt égei-tengeri szigeten – Leszboszon, Híoszon, Számoszon, Léroszon és Kószon – létesítenek ilyen hot spotokat. Ezekben a központokban regisztrálják majd az Európai Unióba érkező menekülteket, rögzítik személyazonosságukat, ujjlenyomatot vesznek tőlük, és megindítják a menedékkérésre vonatkozó hivatalos eljárásokat.

A leszboszi regisztrációs központ már majdnem kész van, de a többi is hamarosan működőképes lesz. A leszboszi központ már a napokban elkezdheti működését, ami lehetővé teszi az érkező menekültek ujjlenyomatos azonosítását az Eurodac rendszeren keresztül.

Schulz és Avramopulosz várhatóan menekültekkel és a helyi hatóságok képviselőivel is találkozni fog, majd a látogatást követően Avramopulosz és Asselborn Athénba utazik, ahol a tervek szerint sajtókonferenciát tartanak.

Az utóbbi tíz hónap során 450 ezer – javarészt szíriai és afgán – menekült érkezett az Égei-tenger keleti felén lévő görög szigetekre. A migránsok Görögországon keresztül folytatják útjukat Észak-Európa felé.

A Nemzetközi Menekültügyi Szervezet (IOM) adatai szerint idén több mint 600 ezer menekült kötött ki az európai partokon, miközben 3 ezren veszthették életüket a Földközi-tengeren, vagy tűntek el az átkelés során.

Csütörtökön az EU vezetői csúcstalálkozójukon sürgették Törökországot, hogy igyekezzen megfékezni a menekültáradatot. Az EU 3 milliárd eurós támogatást helyezett kilátásba, valamint a vízumkényszer enyhítését és intenzívebb tárgyalásokat a törökök uniós tagságáról.

Az idő azonban sürget – jegyezte meg pénteken az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) -, az EU-nak hamar ki kell alakítania Görögországban a megfelelő fogadó központokat, mielőtt beköszönt a tél.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik