Külföld
alekszandr lukasenko (alekszandr lukasenko, lukasenko, )

Európa utolsó diktátorát nem lehet megállítani

24.hu
24.hu

2015. 10. 12. 06:47

Aljakszandr Lukasenka a szavazatok 83,49 százalékával megnyerte a vasárnap megtartott fehéroroszországi elnökválasztást, és ezzel elnyerte immár 5. mandátumát.

A központi választási bizottság hétfői bejelentése szerint az 1994 óta hivatalban lévő Lukasenka a voksok 83,49 százalékát szerezte meg. A második helyen végzett Tacjana Korotkevics, a Mondj Igazat elnevezésű civil kezdeményezés jelöltje a voksok 4,42 százalékát kapta.  A választási részvétel 86,75 százalék volt. A választójoggal rendelkezők száma mintegy hétmillió. A 21 éve van hatalmon lévő diktátor rendszerét keményen bírálja az ellenzék. Már amennyire teheti.

Lukasenka 1994 óta kormányozza „az utolsó európai diktatúraként” is emlegetett országát. Az előző választás öt évvel ezelőtt tömegtüntetésekbe és ellenzéki vezetők letartóztatásába torkollt, de az elnök hamar visszanyerte népszerűségét, miután úgy lépett fel, hogy ő az egyetlen, aki stabilitást tud garantálni a pénzügyi válság és az ukrajnai konfliktus közepette.

Kririkus szemmel

Nyugaton sokáig meglehetősen kritikus szemmel viszonyultak Lukasenka tevékenységéhez, gazdasági szankciókat léptettek életbe fehérorosz cégek és magánszemélyek ellen, de az elmúlt időszakban több gesztussal is közeledett a nyugat felé: kritizálta az orosz fellépést Ukrajnában, házigazdája volt a béketárgyalásoknak és megkegyelmezett hat ellenzéki vezetőnek. Az Európai Unió már kilátásba helyezte, hogy fel fogja oldani a büntetőintézkedéseket.

gerard depardieu, aljakszandr lukasenka (Array)
Europress

Az EU ígéretén több ellenzéki vezető is kiakadt. Mikola Sztatkevics, aki augusztusban elnöki kegyelemmel, öt év után szabadult a börtönből, azt mondta, ha az unió egy követ fúj ezzel a „gyilkos bűnözővel”, akkor a demokrácia csak üres szó.

Fehéroroszországnak persze jól jönne a közeledés a nagyobb piac miatt, már csak azért is, mert a gazdasága igencsak megérezte az orosz helyzetet. A GDP januártól augusztusig 3,5 százalékkal csökkent, az átlagbér dollárhoz viszonyított értéke pedig harmadával csökkent.

Lukasenkával szemben egyébként három jelölt indult, ez azonban inkább csak formaság, valódi kampány nem volt, az ellenzék pedig a szerinte elcsalt választás bojkottjára szólított fel. Megszólalt Szvetlana Alekszijevics is, aki épp a héten nyerte el az irodalmi Nobel-díjat oknyomozó újságírói tevékenységéért. Szerinte az EU jobban tenné, ha óvatos lenne Lukasenkával. „Négyévente új európai vezetők kerülnek hatalomra és mind azt hiszik, hogy meg tudják oldani a Lukasenka-problémát” – mondta. „Afelől senkinek nincs kétsége, hogy Lukasenka fog nyerni. Teljesen mindegy, hogyan szavaznak az emberek, az a lényeg, hogy kik számolják a szavazatokat” – fejtette ki Alekszijevics.

Nem is kampányolt

Szombaton Minszkben illegális ellenzéki gyűlést tartottak, amelyen Vlagyimir Nyekljajev arra szólította fel az uniót, hogy álljanak ki határozottan Lukasenka ellen. „Egy dolgot tudunk biztosan: amíg a hatalomban van, addig a dolgok nem fognak változni” – jelentette ki. Ő is börtönviselt – másokkal együtt az előző elnökválasztások utáni utcai tüntetések miatt tartóztatták le. A tüntetésen nagyjából négyszázan vettek részt, uniós zászlókat is lobogtattak. Nyekljajev szerint azért voltak kevesen, mert az embereket félelemben tartják.

A nyugati országok a vasárnapi választást is figyelemmel követték, nemzetközi megfigyelők is jelen voltak, de az ellenzék előre szólt, hogy szerintük ez teljesen mindegy, Lukasenka már azzal eldöntötte a választást, hogy távol tartotta az ismert ellenzéki vezetőket a jelöléstől. A három ellenjelölt lényegében teljesen ismeretlen, egyedül a 38 éves Tatjána Korotkevics törte magát azzal, hogy kampányoljon. Korotkevicsnek viszont még a saját kampánycsapata is kételkedik abban, hogy bejut-e a második fordulóba.

Kicsi Én

Kampányt egyébként Lukasenka sem folytatott – így is ő folyik Fehéroroszországban talán még a csapból is, de az állami médiából egészen biztosan. Illetve attól függ, kampánynak tekintjük-e azt, hogy Lukasenkát a héten körberöhögte a nemzetközi média.

Az ENSZ 70-ik ülésszakaszának nyitóülésére ugyanis húzott egy furcsát és elvitte a 11 éves kisfiát, hogy ő reprezentálja Fehéroroszországot. Az újságok már azon találgatnak, hogy a fiatal Kolját szánja-e a diktátor saját örökösének, vagy pedig nagyon megtetszett neki Kicsi Én karaktere az Austin Powers filmekből.

A helyzet ennél kicsit egyszerűbb lehet. Kolja 2007-ben, három és fél évesen tűnt fel először a nemzetközi média előtt. Azóta már a pápával is találkozott, az apja rendszeresen magával viszi külföldre. Azt mondja, ha elutazik és egyedül hagyja a fiút, Kolja nem tud aludni. Ezért inkább hivatalosan is magával viszi az ENSZ-közgyűlésekre, ami majdnem Disneyland.

Legalább Gerard Depardieu azt mondja, hogy Lukasenka tulajdonképpen kedves fickó. 

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.