Közélet

Orbán újragondolta a menekültügyet

Az ENSZ-közgyűlés 70. ülésszakának nyitóülésén a világ vezető hatalmai mellett több, kevésbé demokratikus állam első embere is felszólalt. Orbán nem. Ő a rendkívüli ENSZ-tanácskozásra készül, ahol a menekültek lesznek a téma.

A nyitóülésen felszólalt többek között Barack Obama, Vlagyimir Putyin és Francois Hollande is, teljesen érthető módon. De felszólalt a diktatórikus Fehéroroszország elnöke, Aljakszandr Lukasenka is, aki magával vitte 11 éves fiát is, őt nézte ki trónörökösének.

Lukasenka mellett felszólalt a szocializmust éppen maga mögött hagyó és az USA felé nyitó Kuba első embere, Raúl Castro és a szintén nem a demokráciát alapértéknek tartó bolíviai elnök, Evo Morales is.

Az ezt követő általános vita során is olyan vezetők jutottak eddig szóhoz, mint például Elbegdorj Tsakhia mongol államfő, Petro Porosenko ukrán elnök vagy épp Nicolás Maduro venezuelai elnök, az egyik utolsó szocialista diktatúra első embere.

Nem magyar győzelem, jóember

Amerikában van vagy volt Áder János köztársasági elnök (ő már hazajött), Orbán Viktor miniszterelnök és Szijjártó Péter külügyminiszter is, Orbán már meg is egyezett Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi államfővel, hogy a jelenlegi menekültválság világméretű probléma, ezért az arra adott válasznak is világméretűnek kell lennie.

Áder is felszólalt, még szombaton, az ENSZ fenntartható fejlődési csúcstalálkozóján, elementáris erejű beszédében arról beszélt nagyvonalakban, hogy csökken a tonhalak száma, ami szegénységhez, háborúhoz és még nagyobb menekültválsághoz vezet.

Szijjártó sem tétlenkedett, az Európai Unió külügyminisztereinek az ENSZ-közgyűlés általános vitája alkalmából rendezett tanácskozásán kijelentette, a szíriai konfliktus megoldása nélkül az európai migrációs válság nem megoldható, mert a bevándorlók egy jelentős része Szíriából érkezett, egy másik jelentős része pedig arra hivatkozik, hogy onnan érkezett. A tárcavezető szombaton szólal majd fel az ENSZ Közgyűlése 70. ülésszakának általános vitájában.

Orbán és a menekültek

Megkérdeztük Havasi Bertalant, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetőjét, hogy Orbán fel fog-e szólalni az ENSZ-közgyűlésen. Nem.

A miniszterelnök szerdán szólal fel az ENSZ főtitkára által a migráció témájában kezdeményezett tanácskozáson, ami helyi idő szerint 15.00 órakor kezdődik.

Orbán fotózkodott már az Obama házaspárral, tárgyalt Tom Lantos özvegyével Amerikában és nagyon készül a mai tanácskozásra.

Információink szerint kicsit átpozícionálta saját magát a menekültkérdésben, aminek két látható jele is van. Elkezdett egy kicsivel enyhébben fogalmazni, például arról beszél, hogy a menekült gyerekeket védeni kell, hiszen ők nem tehetnek semmiről, valamint Facebook-oldalán egyre inkább angolul is üzen követőinek.

Előbbinek az oka az lehet, hogy a világ vezetőiben kialakulhasson egy olyan kép is, hogy nem olyan vezető, aki semmibe veszi az emberi jogokat, utóbbinak pedig egyértelműen az, hogy elárasszák oldalát a pozitív külföldi kommentek, amiből majd a közmédia és a jobbos portálok válogathatnak, nocsak, mennyien szeretik a kormányfőt.

A The Wall Street Journalnak pedig arról beszélt, hogy a menekültválság Európa stabilitását veszélyezteti. Úgy tudjuk, ENSZ-tanácskozáson újra felvetheti a világkvótát és azt, hogy a menekültválságot helyben, Szíriában kezeljék.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik