Nagyvilág

Kamujelöltek ellen küzd „Európa utolsó diktátora”

Választást tartanak Fehéroroszországban. Lukasenka az elmúlt időben közeledett a nyugathoz, de a helyi ellenzék szerint nem szabad hinni neki.

Választást tartanak vasárnap Fehéroroszországban, de senki nem számít nagy meglepetésre – tudósít az al-Dzsazíra. Minden bizonnyal az ötödik elnöki ciklusra is felhatalmazást nyerhet Aljakszandr Lukasenka, aki 1994 óta kormányozza „az utolsó európai diktatúraként” is emlegetett országát. Az előző választás öt évvel ezelőtt tömegtüntetésekbe és ellenzéki vezetők letartóztatásába torkollt, de az elnök hamar visszanyerte népszerűségét, miután úgy lépett fel, hogy ő az egyetlen, aki stabilitást tud garantálni a pénzügyi válság és az ukrajnai konfliktus közepette.

A demokrácia csak üres szó

Nyugaton sokáig meglehetősen kritikus szemmel viszonyultak Lukasenka tevékenységéhez, gazdasági szankciókat léptettek életbe fehérorosz cégek és magánszemélyek ellen, de az elmúlt időszakban több gesztussal is közeledett a nyugat felé: kritizálta az orosz fellépést Ukrajnában, házigazdája volt a béketárgyalásoknak és megkegyelmezett hat ellenzéki vezetőnek. Az Európai Unió már kilátásba helyezte, hogy fel fogja oldani a büntetőintézkedéseket.

Az EU ígéretén több ellenzéki vezető is kiakadt. Mikola Sztatkevics, aki augusztusban elnöki kegyelemmel, öt év után szabadult a börtönből, azt mondta: ha az unió egy követ fúj ezzel a „gyilkos bűnözővel”, akkor a demokrácia csak üres szó.

Fehéroroszországnak persze jól jönne a közeledés a nagyobb piac miatt, már csak azért is, mert a gazdasága igencsak megérezte az orosz helyzetet. A GDP januártól augusztusig 3,5 százalékkal csökkent, az átlagbér dollárhoz viszonyított értéke pedig harmadával csökkent.

Mindenki azt hiszi, hogy meg tudja oldani a Lukasenka-problémát

Lukasenkával szemben egyébként három jelölt indult, ez azonban inkább csak formaság, valódi kampány nem volt, az ellenzék pedig a szerinte elcsalt választás bojkottjára szólított fel. Megszólalt Szvetlana Alekszijevics is, aki épp a héten nyerte el az irodalmi Nobel-díjat oknyomozó újságírói tevékenységéért. Szerinte az EU jobban tenné, ha óvatos lenne Lukasenkával. „Négyévente új európai vezetők kerülnek hatalomra és mind azt hiszik, hogy meg tudják oldani a Lukasenka-problémát” – mondta. „Afelől senkinek nincs kétsége, hogy Lukasenka fog nyerni. Teljesen mindegy, hogyan szavaznak az emberek, az a lényeg, hogy kik számolják a szavazatokat” – fejtette ki Alekszijevics.

Szombaton Minszkben illegális ellenzéki gyűlést tartottak, amelyen Vlagyimir Nyekljajev arra szólította fel az uniót, hogy álljanak ki határozottan Lukasenka ellen. „Egy dolgot tudunk biztosan: amíg a hatalomban van, addig a dolgok nem fognak változni” – jelentette ki. Ő is börtönviselt – másokkal együtt az előző elnökválasztások utáni utcai tüntetések miatt tartóztatták le. A tüntetésen nagyjából négyszázan vettek részt, uniós zászlókat is lobogtattak. Nyekljajev szerint azért voltak kevesen, mert az embereket félelemben tartják.

Europress
Europress

A nyugati országok a vasárnapi választást is figyelemmel követik, nemzetközi megfigyelők is jelen lesznek, de az ellenzék szerint ez teljesen mindegy, Lukasenka már azzal eldöntötte a választást, hogy távol tartotta az ismert ellenzéki vezetőket a jelöléstől. A három ellenjelölt lényegében teljesen ismeretlen, egyedül a 38 éves Tatjána Korotkevics törte magát azzal, hogy kampányoljon. Korotkevicsnek viszont még a saját kampánycsapata is kételkedik abban, hogy bejut-e a második fordulóba.

Kampányt egyébként Lukasenka sem folytatott – így is ő folyik Fehéroroszországban talán még a csapból is, de az állami médiából egészen biztosan.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik