Közélet

Politikai fronton pörög a menekültügy, egy miniszter kiesett

Nincsenek mozgalmas jelenetek a vasútállomásokon és az utakon, a hangulat csak a röszkei gyűjtőponton feszült. Nade a politikában! Már azt is tudjuk, mivel ijesztgeti a kormány a menekülteket, Erdő Péter-ügyben happy end lett, Orbán menekültellenes harcának egyik hadvezére viszont beadta a lemondását. Ez történt hétfőn menekültügyben.

21:38 – Szír férfi halt meg az M1-esen

Egy osztrák férfi, feltehetően egy embercsempész autójában utazott családjával.

21:25 – Nem hatja meg a menekülteket, hogy három napot kell gyalogolni Budapestre

Megérkeztek a készenléti rendőrök azokhoz a vonulókhoz, akik a röszkei gyűjtőpontról indultak neki Budapestnek az M5-ös autópályán. Azt kérték tőlük, hogy várják meg a buszokat, amelyekkel elviszik őket regisztrációs központba. Figyelmeztették őket arra is, hogy gyalog nagyjából három napig tart az út Budapestre, de a menekültek egy részét ez nem nagyon hatotta meg. A hangulat egyébként nyugodt.

21:05 – Felszólították Magyarországot a menekültek körülményeinek javítására

A német alkancellár azt mondta, nem csodálkozik, hogy el akarnak tőlünk menni az emberek.

20:57 – Meglepetésvendég volt Orbán a határon

Meglepetés látogatást tett Orbán Viktor miniszterelnök és Lázár János kancelláriaminiszter a déli határszakaszon, Mórahalomnál – értesült az M1. Az információt a Miniszterelnöki Sajtóiroda is megerősítette. Találkoztak a határzár kiépítésén dolgozó katonákkal és rendőrökkel, menekültekkel nem.

20:51 – Schulz: a menekültek próbatétel elé állítják Európát

Az EP-elnök szerint nem a falak felhúzása és az elrettentés, hanem az egységes menekültpolitika a helyes válasz.

20:34 – Alábbhagyott a menekültáradat

A müncheni hatóságok az első becslésekben arra számítottak, hogy tízezer menekült ér el hozzájuk Magyarországról hétfőn, de ennél jóval kevesebbre, 3600-ra módosították az előrejelzést – tudósít az MTI. A hétvégén nagyjából húszezren érkeztek hazánkból a bajor tartományi fővárosba, legtöbbjüket már továbbszállították.

19:59 – Aziz odaért Németországba

Sikerült felvennünk a kapcsolatot Azizzal, azzal a fiatal szír férfivel, akivel csütörtökön és szombaton is összefutottunk a Keleti pályaudvar előtt, és meglepő módon ő is Szíriába készült. Napokat várt ő is a tranzitzónában (és ahogy szombaton mondta, nagyon hálás volt az ott segítő civileknek) és még aznap elment az egyik nyugatra tartó vonattal. Át is adjuk a szót neki:

A vonat megállt egy határvárosban, utána kb. 40 percet gyalogoltunk, az osztrák rendőrség várt ránk és egy olyan helyre vitt, ahol további civilek vártak ránk. Adtak ételt, italt, ruházatot és minden egyebet, ezután pedig feltettek minket a Münchenbe tartó vonatra. Most Németországban vagyunk, és várjuk a következő lépést.

19:19 – Egyhavi fizetését a menekülteknek adja a jegybankelnök

Erkki Liikanen Facebook-oldalán jelentette be, hogy részt vesz a finn vöröskereszt adománygyűjtő akciójában. A finn nemzeti bank elnöke, aki korábban maga is a finn vöröskereszt elnöke volt, szolidaritásra szólította fel honfitársait a „szomorú történések miatt, melyek menekültek áradatát indították el”. Juha Sipilä miniszterelnök észak-finnországi vidéki házában szállást kínált fel a menekültek számára.

18:57 – A sztrádán vonulnak a menekültek

Az M5-ös mentén tartanak Budapest felé többen azok közül, akik kijutottak a röszkei gyűjtőpontról. A rendőrök kísérik őket, lezárták az érintett sávot.

18:49 – Emlékszik még az évszázad politikusvideójára?

Hende Csaba és titkárságvezetőjéből lett párja maga állt a kamerák elé. Megtudtuk, hogy Szajlai Mónika a lemondott miniszterben a mellkasát szereti leginkább.

18:22 – Lemondott Hende Csaba

A nemzetbiztonsági bizottság ülése után nyújtotta be lemondását, ahol a menekültügyről és a kerítésről tárgyaltak.

18:17 – Megmutatták, mivel ijesztgeti a kormány a menekülteket

Szórólappal! Nézze meg, mi van rajta.

18:03 – Rengetegen léptek meg a röszkei gyűjtőpontról

Mintegy ezer menekült kijutott a röszkei gyűjtőpontról, miután áttörték a rendőri élőkordont. A rendőrök nem alkalmaztak velük szemben kényszerítő eszközt, a tömeg elindult az M5-ös autópálya irányába, ami körülbelül félórányira van a gyűjtőponttól. Sok köztük a kisgyermekes család.

17:42 – Így érkeznek a röszkei táborba a menekültek

Kommentár nélküli videót közölt a brit Guardian. Ezen az látható, ahogy menekültek érkeznek Röszkére (a videó alá helyesen írták le a falu nevét!), és a rendőrök kezelik a “migránsáradatot”. Rendőri brutalitásnak ugyan nincs jele, de a fegyelmezett rendőri csapatok, a rácsok és drótok és a tábor maga is egész félelmetes együtt. A menekültek meg fázósan húzzák össze magukon a kapott pokrócot, winter is coming. Korábban írtuk: a menekültek, mielőtt ide kerülnének, akár 24 órát is várakoznak gyakorlatilag a semmi közepén, víz és fedél nélkül, kutyás rendőrök őrizetében.

17:39 – A szíriai határ mellől vinne menekülteket Nagy-Britannia

Néhány bejegyzéssel előbb írtuk, hogy a britek 2020-ig húszezer szíriai menekültet fogadnának be. Az MTI beszámolt néhány részletről is, köztük arról, hogy ezt a húszezer embert a szíriai határok mentén működő menekülttáborokból telepítenék át. Cameron miniszterelnök szerint mivel országa nem része a schengeni rendszernek, sem a menekültek elosztását célzó EU-kezdeményezésnek, lehetősége van arra, hogy maga határozza meg, hogy mit cselekszik.

17:34 – Erdő Péter készséggel és örömmel követi a pápát

Erdő Péter bíboros, prímás, érsek, Veres András püspök és a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia hétfőn levelet írt Ferenc pápának, melyben jelezték: készséggel és örömmel követik az egyházfő menekültek befogadásáról és segítéséről szóló felhívását. „Szavai nagy erősítést és bátorítást jelentenek a megkezdett munkában” – írták. A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia sajtószolgálata ezzel egy időben közölte: már vizsgálják, milyen konkrét lépésekkel tudják követni a Szentatya szándékát és útmutatását.

17:30 – Maroknyian tüntettek Olaszországban az Orbán-kormány ellen

Harmincan tüntettek a római magyar nagykövetség közelében, az Arci olasz baloldali civil mozgalom szervezésében a magyar kormány „erőszakos és rasszista migrációs politikája” ellen. A demonstrálók „Nem a falakra”, „Nem a szögesdrótra” feliratú transzparenseket tartottak fel. Az egyik szervező azt mondta: azért tiltakoznak, mert Magyarország állt a menekültekkel szemben falak és szögesdrót mögé zárkózó kelet-európai országok élére. A megmozduláson azt mondták: az Orbán-kormány képviselte Európa nem olyan, amilyet szeretnének. Egy idősebb férfi hálátlannak nevezte a magyarokat és a cseheket, akik elfelejtették, hogyan találtak ők is befogadásra 1956-ban és 1968-ban.

17:26 – “Orbánoznak” a dánok

Libanoni lapokban igyekeznek megértetni a hozzájuk tartó menekülőkkel, hogy már nem számítanak olyan vonzó országnak számukra.

17:05 – Húszezer menekültet fogadnak be a britek

2020-ig. Szíriaiakat várnak, az árvák, gyermekek előnyt élveznek – mondta David Cameron miniszterelnök.

16:38 – Alaposan leterhelte a buszsofőröket a pénteki “menekültmentés”

Kapnak-e a BKV-sofőrök ellentételezést a péntek éjjeli menekültmentésért? – tudakolja az Egységes Közlekedési Szakszervezet vezetője a közlekedési vállalat vezetésétől. Volt olyan sofőr, aki este kilenckor adta le a műszakot, de azonnal vissza kellett fordulnia, hogy elvigye a menekülteket az M1-esen a határhoz. Sokan csak másnap délután értek haza az extrém műszakból – írja az Index.

A szakszervezet elismeri, hogy rendkívüli helyzetben kellett helyt állni, de kifogásolják, hogy biztonsági személyzetet sem kaptak a buszokra és a pihenőidőket sem tarthatták be. 50-60 km/órával haladtak végig, útközben nem állhattak meg, az ajtót sem nyithatták ki.

16:23 – Elfogták a menekülteket kirabló embercsempészeket

Csütörtökön Röszke határában egy szegedi férfi felajánlotta négy szír menekültnek, hogy fejenként 250 euróért megszervezi Budapestre szállításukat, a menekültek elfogadták az ajánlatot. A férfi szólt fiainak, akik két autóval odamentek. A menekülteket a fiatalkorú fiú által vezetett kocsiba ültették, az idősebb fiú és egy társa másik autóval követte őket, az apa nem utazott tovább.

Ezután az M5-ös örkényi lehajtója után megálltak azzal az indokkal, hogy az utasoknak át kell szállniuk a másik autóba, ekkor a követő autóban ülő egyik férfi – akiről még nem tudják a hatóságok, hogy kicsoda – egy lőfegyvernek látszó tárggyal megfenyegette a társai pénzét kezelő szír állampolgárt. A menekült erre odaadta a nála lévő kétezer eurót, a fenyegető ennek ellenére megrugdosta.

A rendőrök a TEK közreműködésével gyorsan azonosították az autókat, majd egy ember kivételével elfogták és őrizetbe vették az elkövetőket, akik embercsempészés és csoportosan elkövetett rablás miatt felelhetnek – írja a Délmagyar.

16:18 – Se víz, se fedél, csak kutyás rendőrök

Akár egy napig is embertelen körülmények között várakoztatják a menekülteket Röszkén, ételt, vizet, sátrakat legfeljebb a civilektől és az ENSZ-től kapnak.

15:50 – Félháborús állapotok alakulhatnak ki a szerb határon

Gyakorlatilag lehetetlen lesz bárkinek bejutni az országba, de kérdés, mi lesz, ha tízezres tömeg torlódik fel a határ mentén. A macedónok két nap után feladták, amikor ilyen helyzetbe kerültek.

15:25 – A MÁV szerint nem miattuk állt a vonat

Tárgyalócsoport igyekezett meggyőzni Szabadkán a menekülteket arról, hogy úgysem engedik át őket a határon vonattal.

15:10 – Sürgős vitát, intenzív megbeszéléseket várnak a németek

Sürgősen le kell folytatni a vitát az EU-ban arról, hogyan lehet az egyes tagállamokat hozzásegíteni az uniós előírások eddiginél is jobb érvényesítéséhez – mondta Steffen Seibert német kormányszóvivő. Arra a kérdésre, hogy tart-e Németország attól, hogy a magyar kabinet állandósítja a menekültekkel kapcsolatban múlt héten kialakult helyzetet, Seibert azt mondta: országa abból indul ki, hogy valamennyi tagállam betartja a szabályokat, és a szabálykövetés további erősítésének lehetőségeiről szóló diskurzusban is részt vesz. A pénteki döntés humanitárius szükséghelyzet következménye volt, mert menekültek ezrei számára vált elviselhetetlenné a helyzet Magyarországon – mondta.

Harald Neymanns, a német belügyminisztérium szóvivője kijelentette: intenzív megbeszélésekre lesz szükség, ha nem történik változás a Magyarországról érkező menedékkérők számában.

15:05 – Vigyék a menekülteket a felcsúti stadionba – viccelődtek Gyurcsányék

A DK szerint az elmúlt hetek tapasztalata megmutatta, hogy a bicskei menekülttábor nem rendelkezik elegendő hellyel és felszereltséggel a menekültek befogadására. Közleményükben azt írták: Bicskéhez nagyon közel van egy település, ami minden szempontból megfelelő felszereltséggel bíró stadionnal rendelkezik, fűthető pályája a hidegebb időkben is megoldást jelent. Valószínűleg önök már kitalálták, melyik az. Más stadionok adottságait is vizsgálnák.

15:00 – Kereszténydemokraták: politikai döntések > emberségesség

A KDNP azt várja a parlamenti pártoktól, hogy „viselkedjenek felelősen a migráció miatt az egész nemzet életét hosszú távra meghatározó helyzetben” és „találják meg azokat a közös pontokat, amelyek az egységes fellépéssel mindenki javát szolgálhatják”.

A kisebbik kormánypárt szerint „az elmúlt időszakban a migránsokkal kapcsolatos tapasztalatok és a média által sugallt helyzet sokszor egymásnak ellentmondó volt és távol állt a valóságtól”, de nem fejtették ki, mire gondolnak. Kifogásolták, hogy az EU-nak nincs egységes törvényi szabályozása és kijelentették, hogy „a kormány részéről kezdettől fogva képviselt álláspont a bevándorlók biztonságát és a lakosság normális életét biztosíthatja”.

A kereszténydemokrata párt szerint „szükség van az emberségesség és a szolidaritás cselekedeteire, de ezek nem pótolhatják a helyes politikai döntéseket”. „Hazánk érdekei most nem teszik lehetővé sok ezer különböző kultúrájú ember befogadását” – írták.

14:52 – Szijjártó a képmutatásról

Vajon ki “nevezi nevén a problémákat” a leginkább Európában? Kik tudják mindenkinél jobban, hogy mi zajlik? A miniszter igyekezett világossá tenni mindent, épp a frissen feldarabolt Corvinus tanévnyitóján.

14:25 – Kertész Imre a felesége szerint vállalja sorait

Amelyeket épp egy svéd szélsőjobbos portálon fedezett fel a kormánypárti újság, és meg sem állt vele a címlapig. Olvassa el, mint mondott Kertész Magda.

13:58 – Megint megpróbáltak kitörni Röszkénél a menekültek

Nem sokkal hétfő dél után mintegy kétszáz menekült ismét el akarta hagyni a röszkei Dugonyi úton kialakított rendőrségi gyűjtőpontot, jelentette az MTI tudósítója a helyszínről.

A csoportnak sikerült áttörnie a rendőrök sorfalát, de a vasúti sínek előtt meg tudták állítani őket. A rendőrökkel szembeszálló migránsok között voltak olyan férfiak, akik a gyereküket maguk előtt tartva mentek neki a sorfalnak.

A csoportot, amelyet többségében afgán férfiak alkotnak, a rendőrök leültették a földre, és tolmács segítségével próbálják együttműküdésre bírni őket. A tolmács elmondta nekik, hogy ha ellenszegülnek, bűncselekményt követnek el, büntetett előélettel pedig nincs esélyük arra, hogy eljussanak Nyugat-Európába.
A bevándorlók mindeközben a “No camp” és a “Freedom” jelszavakat skandálják, valamint műanyag palackokat és konzervdobozokat dobálnak a rendőrök felé.

13:56 – 3-400 menekültet ápolnak naponta a rendőrök

Naponta átlagosan 300-400 illegális bevándorló kap a rendőrségtől egészségügyi ellátást, közölte a rendőrség vezető főorvosa hétfőn sajtótájékoztatón, Budapesten.

Sipos Edina szerint minden megyei szerv működtet egészségügyi szolgálatot, az érintett térségben a megyei főkapitányság mellett a határrendészeti kirendeltségen és a röszkei határ mentén is van ilyen egység. Közölte: minden hozzájuk panasszal forduló migránst ellátnak, amennyiben ez lehetséges, akkor helyben, ha nem, akkor a területileg illetékes intézménybe szállítják a bevándorlót.

Az időjárás változásával a betegségek is változtak, míg korábban a kiszáradás, a kimerültség és az ájulásos rosszullétek voltak jellemzőek, addig most, miután hidegebbre fordult az idő, a felső légúti megbetegedések a gyakoriak – mondta Sipos Edina.

13:55 – A 4K! felült a hülyevonatra, zakatolnak a határ felé, de Hegyeshalomnál át kell majd szállniuk

“A menekültekkel való emberséges és tisztességes bánásmód, illetve a közrend helyreállítása érdekében Magyarországnak egyoldalúan fel kell függesztenie a Dublini rendelet alkalmazását.

A 4K! álláspontja szerint azonnal be kell fejezni a határátlépők ujjlenyomatos regisztrációját, és a magyar államnak mindenkit, akinek nem Magyarország az úti célja, az osztrák vagy a szlovák határhoz kell szállítania.” – közölte a párt.

13:40 – Görögország humanitárius segélyt kér

Görögország humanitárius segélyt kért hétfőn az Európai Uniótól, hogy megbirkózzon a Közel-Keletről és Afrikából érkező migránsok áradatával.

A helyi belügyminisztérium tájékoztatása szerint Athén arra kérte az uniót, hogy mozgósítsa polgári védelmi mechanizmusát, gyorsreagálású szolgálatát, és segítségükkel a bevándorlók fogadásához és ellátásához biztosítson személyzetet, küldjön egészségügyi eszközöket, gyógyszereket, ruhákat és más felszereléseket.
Görögország korábban is kérte már az EU polgári védelmi rendszerének segítségét, akkor az erdőtüzek megfékezéséhez.

A Nemzetközi Migrációs Szervezet legfrissebb jelentése szerint idén eddig 332 ezren érkeztek a Földközi-tengeren keresztül Európába, közülük több mint 218 ezren Görögországban, 111 ezren pedig Olaszországban értek partot.

A kialakult helyzet miatt nagy a feszültség Görögország keleti szigetein, mindenekelőtt a Törökországhoz közeli Leszbosz és Kósz szigetén, ahol a migránsok többsége partot ér.

Frans Timmermans, az Európai Bizottság alelnöke és Dimitrisz Avramopulosz migrációs és belügyi EU-biztos korábban 33 millió eurós (mintegy tízmilliárd forintnyi) segítséget ígért Athénnak a menekültválság kezeléséhez.

13:17 – Kishírünk a nagyvilágban rovat

A Vice is megriportolta a magyar helyzetet, menekültekkel együtt léptek át Ausztriába. Sokkal viccesebb lett volna mondjuk, ha beelesdézve csinálják meg, mint régen, dehát régen minden jobb volt.

13:09 – 54 ezer menekültet vennének át Magyarországról

Egy neve mellőzését kérő uniós forrás hétfőn megerősítette azokat a korábbi értesüléseket, miszerint Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke azt fogja javasolni, hogy a tagországok 54 ezer menekültet vegyenek át Magyarországtól.

Juncker szerdán Strasbourgban, az Európai Parlament plenáris ülésén vázolja a drámaivá vált európai menekülthelyzet kezelését célzó legújabb elgondolásait.
Májusban a brüsszeli bizottság még azt indítványozta, hogy Olaszországot és Görögországot összesen 40 ezer fővel tehermentesítsék a többiek, országonként meghatározott, kötelező kvótarendszer alapján. A kötelező kvóták gondolata a tagállamok képviselői között nem kapta meg a szükséges mértékű támogatottságot, de a legtöbb tagállam önként vállalta több-kevesebb menekült átvételét.

Időközben az illegális bevándorlók száma rohamosan nőtt, és az EU immár a legnagyobb migrációs nyomásnak kitett országok között ismeri el – Olaszország és Görögország mellett – Magyarországot is.

Az uniós forrás hétfői tájékoztatása szerint Juncker azt fogja javasolni, hogy a 40 ezret fejeljék meg további 120 ezerrel, és ebből a 120 ezer emberből 54 ezret a magyaroktól vegyenek át a többiek. E 120 ezres létszámból a legtöbbet – 31 és fél ezer embert – Németország vállalja, Franciaország pedig 24 ezret.

12:19 – Orbán még mindig nem szállt le a megélhetési bevándorlóvonatról (megélhetésibevándorló-vonatról)

A menekültek nem politikai menedéket keresnek Európában, hanem a jobb élet reményében jöttek el hazájukból – jelentette ki Orbán Viktor kormányfő az osztrák közszolgálati médiának (ORF) adott interjújában, amelyet hétfőn sugároztak. A beszélgetés rövidebb változatát már vasárnap este közzétették.

Mi tiszteljük Ausztriát, és tiszteljük választott vezetőit, nem is akarunk és tudunk tanácsot adni nekik – mondta Orbán Viktor. A miniszterelnök szerint Magyarország déli határa védelmére koncentrál.

Magyarország a nemzetközi szabályokat betartja. A hatóságok megpróbálnak minden bevándorlót rászorítani a jog erejével arra, hogy regisztráljon Magyarországon úgy, ahogy azt a nemzetközi jog előírja. Azt azonban, aki nem akar regisztrálni, hanem rögtön tovább akar utazni, nem lehet kényszeríteni, hogy menedékjogot kérjen Magyarországon – mondta a kormányfő. A tudósító kérdésére Orbán Viktor azt mondta, Magyarország az európai szabályokat betartva védi Európát.

Ez Görögországról nem mondható el, ezért is tolódott fel a probléma Magyarországig és Ausztriáig – mondta a miniszterelnök. Az 1956-ban Ausztriában befogadott magyarokkal kapcsolatban elmondta: ha ugyanaz a rendszer lenne ma is, mint akkor Ausztriában volt, nem lennének ezek a gondok.

Akkor a magyar menekültek engedély nélkül nem sétálhattak a bécsi utcákon, összegyűjtötték őket táborokba, ott tisztességesen gondoskodtak róluk, leadhatták az igényüket, hogy hova akarnak továbbmenni, és amikor volt befogadó ország, továbbmentek. Azonban az eljárás végéig a táborban kellett lenniük, tette hozzá.

A menekültkvótával kapcsolatban kijelentette, ha lezárják Európa külső határát, és nincs utánpótlása az illegális határátlépésnek, akkor lehet beszélni bármilyen megoldásról, azonban a sorrendet nem szabad felcserélni.

A miniszterelnök szerint le kell zárni Európa határait, egyúttal Németországnak és Ausztriának világosan ki kellene jelentenie, hogy több menekültet nem fogad be. Orbán Viktor attól tart, hogy máskülönben “több millió” menekült fog Európába érkezni.

11:50 – Na, a csehek legalább még a barátaink

Cseh, magyar két jóbarát, együtt különíti el migránsait különböző tranzitzónákba és menekülttáborokba.

Európa kissé megfeledkezett Magyarországról, de nem szabad magára hagyni és segítséget kell nyújtani neki a migrációs válság kezelésében, mondta Milan Chovanec cseh belügyminiszter.

“Nem hagyhatjuk magára Magyarországot, amelynek területén keresztül nagyjából annyi menekült megy át, mint Olaszországon és Görögországon együttvéve. Ugyanakkor az Európai Unió anyagi segítsége Magyarországnak elhanyagolható, majdnem a nullával egyenlő” – mondta Chovanec abban az interjúba, amelyet hétfőn közölt a Právo című független cseh baloldali napilap.

11:29 – Röszke konkrétan úgy néz ki, mintha a Mad Maxből lépett volna ki

Bihari Ádám, a Tv2 riportere küldött nekünk pár kemény képet Röszkéről. További részleteket az esti Tényekben láthat.

Bihari Ádám/Tények
Bihari Ádám/Tények
Bihari Ádám/Tények
Bihari Ádám/Tények
Bihari Ádám/Tények
Bihari Ádám/Tények

11:14 – LOLka és bolka

És erre még emlékeznek?

12002092_1134069509940714_7139641048765945283_n

10:35 – Orbán, a rettenetes

Ezzel a címmel közölt véleménycikket a Guardian Orbán Viktorról. A lap szerint az, ahogy az Orbán-kormány a menekültekkel bánik, nem csak a humanitárius megítélésünket fogja rontani, de a komplett nemzetet is megalázhatja. A lap egyébként egy kicsit elfogultan ír a menekültek kezeléséről. Azzal kezdik, hogy a menekülteknek azt hazudják, hogy nyugatra viszik őket, majd a gyűjtőpontokra indulnak velük. Ilyen előfordult, de nem érdemes ezt általánosságként kezelni.

Arról is írnak, hogy a rendőrök alig várják, gogy legázsprézhessék a menekülteket, miközben, ha volt is hasonló balhé, a rendőrség többnyire teljesen korrekten végzi a dolgát a menekültekkel kapcsolatban.

A Guardian szerint a kormány kegyetlensége miatt nem szabad egész Magyarországot leírni, mert sok önkéntes segített nagyon a menekülteknek. De ők is beszívták a Gyurcsány-trükköt, és megemlítik, hogy a volt miniszterelnök menekültek tucatjait fogadta be az otthonába.

Ezután hosszú Orbán-gyalázás jön. Leírják, hogy központosította a hatalmat, lábbal tiporja a demokráciát, nekitámadt a sajtónak és magához kötötte az igazságszolgáltatást. Ráadásul még Vlagyimir Putyinnal is kokettált.

A lap szerint eddig ezeket tűrte az Unió, de a menekültválság a felszínre hozta az Orbán-problémát, ami egyre csak romlik. Orbánnak ugyan Kelet-Európában vannak támogatói, de nem szabad tűrni, hogy ezt tegye, nyilvánosan el kell tőle határolódni.

10:25 – Nagyon feszült a helyzet Röszkénél

Újra kitörtek a menekültek a röszkei gyűjtőpontról, írja a Délmagyar. Valószínűleg afgánok indították a balhét, mert azt kiabálták, hogy “we want freedom, Afghanistan”.

A rendőrök sorfallal zárták el az útjukat. Egy arab tolmács igyekszik segíteni kommunikálni, de a menekültek folyamatosan skandálják, hogy “freedom, freedom”. A menekültek többször nekifeszültek a rendőrsorfalnak, de a lap szerint leginkább néhány hangadó irányít egy kisebb tömeget, a többiek türelmesen várnak a buszra.

10:22 – Ezért érte meg segíteni a menekülteknek

Így érkezett meg a konvoj. 

10:10 – Harmincezer magyarországról indult menekült érkezett Münchenbe

A hét végén nagyjából 20 ezer Magyarországról indult menedékkérő érkezett Münchenbe, hétfőn pedig több mint 10 ezren érkezhetnek a felső-bajorországi közigazgatási régió vezetője szerint.

Christoph Hillenbrand az ARD német országos közszolgálati televízió hírportálján hétfőn megjelent összeállítás szerint elmondta, hogy a nap folyamán “11 ezren, vagy még többen” érkezhetnek. Pontosabb becslést később lehet adni.  “A helyzet nagyon feszült” – mondta.

9:37 – Orbán: “Igenis örülünk, hogy a körútjainkon kebabosok vannak”

Senki nem követelheti, hogy Magyarország megváltozzon, mondta a miniszterelnök a nagyköveti értekezleten. Hamarosan arról a kérdésről kezdődik vita, hogy egy országnak van-e joga kinyilvánítani: nem akarja külső beavatkozás hatására nagy arányban megváltoztatni kulturális, etnikai összetételét. Magyarországnak ebben a vitában azt az álláspontot kell majd képviselnie, hogy senki nem követelheti az ország megváltozását – jelentette ki Orbán Viktor.

A miniszterelnök szerint Magyarország nem képvisel “antiiszlám” álláspontot, és nem szeretné, ha – a bevándorlási kérdés miatt – megromlana viszonya az iszlám civilizációhoz tartozó államokkal.

Szerinte a kormány értéknek tekinti a magyarországi muszlim közösséget, amelynek tagjai törvényes alapokon élnek.  “Igenis örülünk, hogy a körútjainkon kebabosok vannak” – fogalmazott Orbán Viktor.

9:25 – Orbán szerint inkább pénzt kéne adni a határon kívüli menekülteknek, mint befogadni őket

Ott kell kezelni a konfliktusokat, ahol kialakultak, mert illúzió azt gondolni, hogy az Európába érkező migránsokat visszaküldhetjük, mondta Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn a misszióvezetői értekezleten, Budapesten.

Orbán szerint, “aki egyszer bejött”, annak a visszaküldése nagyobb politikai kockázatot, több emberi szenvedést jelent, mint a konfliktusok helyi kezelése. “Mindenki jobban járna”, ha pénzzel támogatnák azokat az országokat, ahol először fel lehet tartóztatni a bevándorlókat, és ha nem jönnének ide, az kisebb költséggel is járna – értékelt.

Orbán Viktor szerint az európai államok 90 százalékában szakadék van a nép álláspontja és az elit politikája között, ami komoly probléma egy demokráciában, egy demokratikus rendszer nem élhet együtt hosszú távon ezzel a belső ellentmondással. Magyarországon viszont a nemzeti konzultációval egyetértési pontokat hoztak létre az emberek és a kormány között, ami demokratikus módon stabilizálja a kormány működését, és így a kormány kitart a menekültpolitikában.

Nincs európai terv a bevándorlási válsághelyzet kezelésére Orbán Viktor szerint. Azt mondta, a magyar álláspont nem zárja ki, hogy valamikor értelmesen, fair módon lehessen beszélni a kvótarendszerről, “az időzítéssel van problémánk”.

A kvótarendszer a következményeket akarja orvosolni, mielőtt a bevándorlás okait kezelnék, mondta Orbán. Szerinte a fő ok az, hogy Európa nem képes ellenőrizni külső határait.

9:22 – Reggelig ezer menekült jött át a határon

Hétfőn reggel 8 óráig 999 illegális bevándorlót fogtak el, velük együtt 167 740-re nőtt idén a tiltott határátlépést elkövetők száma, mondta Balázs László, az Országos Rendőr-főkapitányság határrendészeti főosztályának vezetője a rendőrség sajtótájékoztatóján Budapesten.

Embercsempészet miatt 5 embert fogtak el, az idén emiatt 943 ember ellen indult eljárás.  A Nyugati pályaudvarnál 50, a Keleti pályaudvarnál 160 illegális bevándorló van

11297144_10204932498695572_1035566991_o (1)

9:08 – Hajléktalan osztrák embercsempészt fogtak

Egy horvát és egy hontalan embercsempészt is elfogtak a rendőrök, mindkét férfi szír határsértőket szállított volna Nyugat-Európába Csongrád megye déli részéről, tájékoztatta a megyei rendőr-főkapitányság szóvivője hétfőn az MTI-t.

Szenti Szabolcs elmondta, a rendőrök egy horvát állampolgár által vezetett egyterűt állítottak meg Ásotthalom külterületén pénteken éjszaka. Az autóban nyolc szír állampolgár utazott. A 28 éves sofőr kihallgatásán beismerte a bűncselekmény elkövetését, gyorsított eljárásban bíróság elé áll.

Néhány órával korábban a rendőrök egy határsértőket szállító brit rendszámú autót vettek üldözőbe Röszke mellett, az 5-ös úton. Az autó menekülés közben árokba hajtott, a sofőr pedig kiugrott, és elszaladt, így a Frontex bolgár tisztjei csak a négy migránst tudták előállítani.

08:34 – A szírek nagy része még nem indul el Európába

A Szíriával szomszédos országokban körülbelül négymillió szír menekült él, ők viszont – közvélemény-kutatások szerint – egyelőre nem akarnak Európába indulni, mondta Csicsmann László, a Budapesti Corvinus Egyetem docense az M1-en.

Szerinte azért látni, hogy a táborokban is egyre inkább romlik a helyzet, vannak, akik már 2012 óta ott élnek, így nem kizárt, hogy a jövőben újabb migrációs hullámok érik el Európát.

08:25 – Az M1 szerint az eddigi legnagyobb menekültáradat érte el Szerbiát

Ötezer bevándorló érkezett Szerbiába Macedóniából vasárnap délután és hétfő hajnal között, ez az eddig látott legnagyobb áradat, mondta az M1 aktuális csatorna tudósítója Presevoban.

08:22 – A német kancelláriaminiszter szerint Magyarország elvesztette a kontrollt

Németország azt akarja, hogy Magyarországon létesüljön menekülteket fogadó hot spot, és ezt át is kívánja nyomni az érintett tagállamokon. A német kancelláriaminiszter szerint a magyar kormány elvesztette az események fölötti kontrollt.  Peter Altmaier német kancelláriaminiszter vasárnap a ZDF országos közszolgálati televíziónak mondta, hogy Németország segíteni kíván abban, hogy Magyarországon is hozzanak létre menedékkérőket regisztráló uniós központokat, úgynevezett hot spotokat, ahol a menedékkérők “emberhez méltó” körülmények között kapnak elhelyezést és kivárhatják menedékjogi kérelmük elbírálását.

08:18 – 145 ezerből csak háromszázan kaptak eddig menekültstátuszt

Háromszázan. Idén augusztus végéig összesen 145 ezer menedékkérelmet adtak be Magyarországon, közülük a legtöbben elhagyták az országot, és összesen 300 embernek adott valamilyen menedékjogi státuszt a magyar állam, írja a Népszabadság.

A Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal 67 ezer esetben hozott valamilyen döntést, de csak összesen kétezer esetben utasították el a menedékkérelmet. A többi eljárást megszüntették, mert a menedékkérő eltűnt. Még 95 ezer kérelem vár elbírálásra, de a hivatal szerint a kérelmezők nagy része már továbbállt.

Az év elején 25 ezren érkeztek Koszovóból, de aztán túlsúlyba kerültek a szírek (50 ezer ember) és az afgánok (40 ezer ember), valamint a pakisztániak (13 és fél ezer ember). A szírek csaknem harmada az utóbbi két hétben érkezett a hivatal adatai szerint. A rendőrség 170 ezer határsértőt tart eddig idén számon, közülük négyezret toloncoltak vissza.

08:10 – Sokadszorra is újraindul a vonatközlekedés nyugat felé

Hétfő reggeltől ismét a teljes útvonalon közlekednek a Keleti pályaudvarról Ausztria felé induló közvetlen járatok. Már nem kell másik szerelvényre átszállniuk az utasoknak Hegyeshalomban, közölte a MÁV. Talán most sikerül is.

08:03 – Kigyulladt egy menekülteket fogadó épület Németországban

Egyelőre vizsgálják, hogy pontosan mitől, de nem lenne meglepő az sem, ha felgyújtották volna. Eddig több száz ilyen eset történt Németországban. A Neckar menti Rottenburgban történt a dolog, négyen kerültek kórházba.

07:26 – Több mint ötezren jöttek át a határon a hétvégén

Országszerte összesen 5386 határsértőt fogtak el a rendőrök péntektől vasárnapig. Pénteken 2181, szombaton 1002, vasárnap 2203 volt az elfogottak száma. 38 gyanúsított ellen embercsempészés, öt esetben pedig közokirat-hamisítás miatt indult büntetőeljárás.

07:21 – Nagyon erős homokszoborral emlékeznek Indiában

Így hívják fel a figyelmet az elhunyt menekült kisfiúra. “Az emberség partra mosva, szégyen, szégyen, szégyen”.

Sand sculpture of Syrian boy Aylan Kurdi by Sudarsan Pattnaik in India. www.UpFade.com

A photo posted by StreetArtGlobe (@streetartglobe) on

07:15 – A Magyar Idők kijátszotta a kertészkártyát

Európa gyerekes és öngyilkos liberalizmusáról ír kertész Imre A végső kocsma című könyvében, amelyből a svéd Friatider című lap idézett vasárnap, írta a Magyar Idők hétfői számában.

A lap szerint az irodalmi Nobel-díjas író könyvében éles hangon bírálja a kontinens gyakorlatát, amely az európai kultúrát muszlim kultúrával akarja helyettesíteni, és hagyja, hogy lakosságát a harmadik világ országaiból történő tömeges bevándorlás kicserélje.

“Európa, gyerekes és öngyilkos liberalizmusa miatt, hamarosan aláhanyatlik. Európa alkotta meg Hitlert, és Hitler után a kontinensnek nincsenek érvei: a kapuit szélesre tárja az iszlám előtt, nem mernek többé beszélni fajról és vallásról, miközben az iszlám csak az idegen fajokkal és vallásokkal szembeni gyűlölet nyelvét ismeri” – írja a Magyar Idők szerint Kertész Imre a könyvben.

A lap szerint az író azt írja: “Beszélnék arról, hogy a muzulmánok elárasztják, megszállják és elpusztítják Európát, és hogy az európaiak hogyan viszonyulnak mindehhez, az öngyilkos liberalizmussal és a buta demokráciával. (…) Mindig ugyanúgy végződik: a civilizáció eléri az érettség bizonyos fokát, ahol már nemcsak hogy nem képes megvédeni önmagát, hanem látszólag érthetetlen módon a saját ellenségét imádja”.

UPDATE: Kiderült, hogy az MTI egy egyhetes svéd szélsőjobbos portál cikkét szemlézte, ami egy tavalyi könyvről szól. Még mi is elnézést kérünk, hogy ezt így beszívtuk. 

07:14 – Ötszázan aludtak a földön Röszkénél

“A gyűjtőponton komplett sátortábor alakult ki, tábortüzek égnek a sátrak között, és akinek nem jutott sátor, a földön, pokrócokba és hálózsákokba bugyolálva vészelte át az egyébként nagyon hideg éjszakát. A legtöbben pokrócokat, hálózsákokat kérnek az önkéntesektől, ezek mellett orvosi segítséget, mert sok a lázas kisgyerek az utóbbi időszak hidege miatt, a sátrakból is egyre gyakrabban hallani köhögést.” – írja az MTI.

06:52 – Az elmúlt negyed órában senki nem mondott semmilyen hülyeséget

Vagy legalábbis senki nem szemlézte be, ahogy valaki valami hülyeséget mond. De még nagyon reggel van, ráadásul fronthatás, ilyenkor nem szabad, hogy a politikusi nyilatkozatok hiánya türelmetlenségre sarkalljon minket.

06: 36 – A német kormány még 3 milliárd eurót beletol a menekültügybe

Németország kormánya úgy döntött, hogy további 3 milliárd eurót – 940 milliárd forintnyi összeget – szabadít fel a menekülthelyzet kezelésére. Az összeget az érintett tartományi kormányok és önkormányzatok kapják, áll a német kormány több mint ötórás ülése után hétfőn kiadott közleményében.

A kormánykoalíció megegyezett abban is, hogy gyorsítani kell a menedékkérelmek ügyintézésén és a bevándorlóknak készülő menhelyek építésén. A 3 milliárd eurón kívül a kormány tervbe vette további 3 milliárd euró felszabadítását saját kiadásai fedezésére, egyebek közt a menedékkérők pénzbeli támogatására.

06:35 – Azt mondjuk fogadjunk, hogy nem találta ki, mit jelent Szijjártó Péter szerint a szolidaritás

Két szó: határvédelem.

06:25 – Prőhle Gergely szerint Magyarország tartja magát Schengenhez

Miután nemrég kiemelemzte a sikertelen plakátkampányt, most a nemzetközi jogról beszélt Prőhle Gergely, az Emberi Erőforrások Minisztériuma nemzetközi és európai uniós ügyekért felelős helyettes államtitkára, egyben a fejméretarányban karakterszámra leghosszabb titulussal rendelkező kormányzati szakpolitikus.

Prőhle szerint Magyarország uniós tagként tartja magát a schengeni egyezményhez, amely biztosítja az uniós polgároknak a szabadságot, vagyis a határok ellenőrzés nélküli átlépését. Ezt az osztrák ORF tévé vitaműsorában mondta. Azt hitte, hogy itt vége? Tévedett!

Szerinte ugyanis azzal, hogy a menekültek regisztráció nélkül léphetnek az unió területére, feladjuk a schengeni elveket. A helyettes államtitkár felelőtlennek nevezte azt, ha fontos európai országok azt kérik Magyarországtól, hogy ezt ne tegye többé és egyszerűen beengedik az embereket.

Prőhle Gergely azt mondta, és most inkább idézem az MTI-t, hogy

“Magyarország esetében nem lehet szolidaritás nélküliségről beszélni, amikor minden nap számos magyar rendőr, önkéntes, hivatalnok foglalkozik a migránsokkal és az ország költségvetéséből jelentős összeget áldoznak arra, hogy védjék az uniós határokat.”

A helyettes államtitkár szerint míg Ausztriának saját korábbi döntése alapján van tapasztalata abban, hogy más vallású és kultúrájú embereket integráljon, addig Közép-Kelet-Európának még nincsen.

Az előzményeket itt találja. 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik