Nagyvilág

Putyin: Oroszország nem tervezi harcoló alakulatok küldését

Oroszország egyelőre nem tervezi harcoló alakulatok küldését Szíriába, mondta Vlagyimir Putyin elnök vasárnap, az orosz katonai erők szíriai megjelenésével kapcsolatos amerikai aggodalmakra reagálva.

Két nagy amerikai tévéhálózatnak adott interjújában, amelyet egy nappal Barack Obama amerikai elnökkel tervezett New York-i találkozója előtt rögzítettek, Putyin kijelentette, hogy a szíriai orosz katonai jelenlét célja Bassár el-Aszad elnök rendszerének támogatása a terrorista szervezetekkel szemben.

Oroszország nem fog részt venni semmilyen harctéri műveletben Szíria vagy más államok területén, legalábbis ezt egyelőre nem tervezzük, tette hozzá a CBS és PBS televízióknak nyilatkozva, a Kreml által közzétett leirat szerint.

Obama és Putyin a tervek szerint hétfőn találkozik egymással, miután az orosz elnök elmondja beszédét az ENSZ Közgyűlésében, találkozójuk lehetséges témáiról azonban eltérően nyilatkozott a Fehér Ház és a Kreml.

Moszkva az elmúlt hetekben fokozta Szíriai beavatkozását, amerikai illetékesek szerint harci repülőgépeket, harckocsikat és más katonai felszereléseket küldve a szíriai hadsereg támogatására. Az orosz lépés a közel-keleti térségből Európát érő menekültválsággal együtt sürgőssé tette a szíriai konfliktus rendezésére irányuló erőfeszítéseket.

Az amerikai-orosz kapcsolatok a hidegháború vége óta a legmélyebbre süllyedtek, mindenekelőtt az ukrajnai válság miatt, miközben a két fél osztja az Iszlám Állam jelentette veszéllyel kapcsolatos aggodalmakat. Moszkva állásfoglalása szerint Damaszkuszt be kell vonni az Irak és Szíria jelentős részét elfoglaló dzsihadista szervezet elleni katonai erőfeszítésekbe, az Egyesült Államok és más nyugati hatalmak azonban ezt mindeddig elutasították.

Putyin a vasárnap ismertetett interjúban leszögezte, hogy a szíriai konfliktus rendezésére nincs más lehetőség, mint a fennálló törvényes kormány megerősítése. Az orosz elnök hozzátette, hogy jelenleg több mint kétezer, a szovjet utódállamok területéről érkezett szélsőséges tartózkodik Szíriában. “Ahelyett, hogy a hazatérésükre várnánk, inkább segítenünk kell Aszad elnököt abban, hogy ott, Szíriában győzze le őket”, mondta.

Az orosz vezető egyúttal törvénytelennek és kevéssé hatékonynak nevezte az Aszad elnök ellen harcoló lázadó erők amerikai támogatását.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik