Nagyvilág a világ egy fura hely

Egy szerb gazda fenekébe tört sörösüveg okozta Jugoszlávia felbomlását

Az ötvenhat éves Djordje Martinovic vitatott esete nem várt mértékben tolta meg az ébredő szerb nacionalisták szekerét.

A nyolcvanas évek folyamán Jugoszlávia egyik autonóm körzetében, a főként albánok és szerbek által lakta Koszovóban komoly harc folyt: utóbbiak szerint az albánok minden lehetséges eszközt bevetettek – köztük a gyakorivá váló nemi erőszakot –, hogy kiűzzék őket a területről. Az albánok persze állítólag ezt nem tekintették komoly bűncselekménynek, mindössze a cél eléréséhez jó eszköznek gondolták.

A hivatalos statisztikákban nem látszottak a kiugró számú nemi erőszakot bizonyító adatok, de persze az efféle esetek jó része nem kerül bejelentésre, és az áldozatok társadalom általi megbélyegzése is komoly visszatartó erő egy per indítása során.

A szerb média ezeket a híreket kihasználva túlzott médiavisszhangot generált a történetnek, hogy 1985 május elsején befutott egy hajmeresztő hír: az ötvenhat éves földműves, Djordje Martinovic azzal a kéréssel jelentkezett egy albán város, Gnjilane kórházában, hogy távolítsák el a hátsójából a beletört sörösüveget.

A férfi állítása szerint vidéki birtokán dolgozott, mikor két csuklyás albán támadta meg, akik megkötözték, elkábították, majd erőszakot tettek rajta az üveggel.

A jugoszláv hadsereg egyik ezredese általi kihallgatás során egy alkalommal Martinovic visszavonta a történetet, bevallva, hogy saját magán végezte el a műveletet (“a vádló fél írásos vallomást tett, melyből kiderült, hogy a földjén végzett önkielégítést egy, a földbe szúrt póznára helyezett sörösüveggel, melybe beleült” – innen).

raspece-djordja-martinovica1-675x422

Fotó: Dengalnaserben

Rövidesen azonban újra az eredeti történetéhez ragaszkodott, hozzátéve, hogy a vádak visszavonását egy három órás kihallgatással érték el nála, valamint az ígérettel, hogy gyermekei munkát kapnak, ha villámgyorsan elfelejti a támadás tényét. Ennek ellenére a város vezetői azonnal kiadtak egy közleményt, mely szerint az eset egy balul sikerült szexuális önkielégítés volt.

A férfit később a belgrádi Katonai Orvosi Akadémia egy, minden jugoszláv köztársaságból származó orvost felvonultató csapata is megvizsgálta, megerősítve a legelső történetet, állítva, hogy  “a sérülések oka egy 500 ml-es sörösüveg vastagabb végének erős, durva és hirtelen végbélbe helyezése” (innen), és hogy egészen biztosan nem maga követte el a tettet, hanem legalább két támadó.

Jobbra Djordje Martinovic, balra ügyvédje, Velimir Cvetić.
Jobbra Djordje Martinovic, balra ügyvédje, Velimir Cvetić.
Fotó: Riznica Srpska

Egy hónappal később egy professzor, Dr. Janez Milčinski és csapata, valamint a jugoszláv titkosrendőrség és katonai hírszerzés is vizsgálta az esetet, mindkét esetben elvetve a támadás lehetőségét.

Az óriási feltűnést okozó esetet sokan elhitték, mártírként tisztelve a férfit, sokan viszont hazugságnak tartották. Az igazság egészen máig nem derült ki, de az biztosra vehető, hogy ez volt az egyik oka a szerb és albán népesség közti viszony nagymértékű romlásának.

Jugoszlávia utódállamai
Jugoszlávia utódállamai
Fotó: Magyar Tudomány

A szerb büntetőtörvénykönyv 1986 óta tartalmazza a nemzeti alapú nemi erőszakot, még súlyosabb büntetéssel sújtva ennek elkövetőit, mint a pusztán szexuális indíttatású nemi erőszakot.

A média természetesen felkapta az esetet, elárasztották a lapokat az albánellenes jelszavak, a szerb nacionalisták villámgyorsan erősödtek, 1986 májusában Slobodan Milošević lett a szerbiai kommunista párt vezetője, 1989-től pedig a szerb köztársasági elnökség elnöke, ezek a történések pedig végül az ország 1991-es széthullásához vezettek.

Az anyag megírásákor nagy mértékben Wendy Bracewell Rape in Kosovo: Masculinity and Serbian Nationalism című tanulmányára támaszkodtam, a cikk nagy képét pedig a Reddit adta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik