Nagyvilág

Kína szerint Amerika többet segíthetne a menekültválságban

Merenylet-Bagdadban(960x640).jpg (Array)
Merenylet-Bagdadban(960x640).jpg (Array)
A kínai állami hírügynökség és egy angol nyelvű lap is arról ír, az USA káoszt teremtett a Közel-Keleten az arab tavasz forradalmainak támogatásával. Aztán a milliónyi szír meg iraki menekülttel magára hagyta Európát.

Washingtonnak fel kell adnia a “várjunk és nézzük, mi történik” hozzáállását az európai menekültválsággal kapcsolatban – írta a kínai Hszinhua hírügynökség hétfőn. A szerző szerint itt az ideje, hogy amikor az unió “savanyú képet vág” a menekültáradat láttán, szövetségese konkrét lépésekkel segítse a válság megoldását. A cikk idézi az ENSZ jelentését, miszerint a több mint 300 ezer menekültnek, akik elérték Európát, 80 százaléka szíriai.

Az úton lévők száma viszont egymillió körül lehet, köztük irakiak, jemeniek, líbiaiak, és egyiptomiak is vannak – olvasható a cikkben. A menekülthullám méretére utalva a jegyzetíró megjegyezte, a népvándorlás humanitárius válság jele, hiszen az emberek olyan, háború sújtotta területekről érkeznek, ahol jogaik nincsenek biztosítva. Helyzetükért, bizonytalanná tett körülményeikért elsősorban az Egyesült Államok hibáztatható – fogalmaz a Hszinhua.

Bush-ék háborúja a saras

Példaként felidézi az Irak elleni 2003-as offenzívát, amikor az Egyesült Államok és Nagy-Britannia az ENSZ Biztonsági Tanácsának felhatalmazása nélkül, annak ürügyén, hogy Bagdad tömegpusztító fegyvereket rejteget és terroristákat támogat, katonai támadást indított. Valódi szándékuk az Amerika-ellenes Szaddám-rezsim megdöntése volt. A háborúban 162 ezer iraki vesztette életét, civilek milliói menekültek a szomszédos Jordániába és Szíriába. Ezzel hozzájártak a mai menekültválsághoz.

Az írás megemlíti, hogy az arab tavasz 2010-es felkelései Tunéziában, Egyiptomban, Líbiában, Jemenben és Szíriában politikai felfordulást, gazdasági visszaesést, társadalmi zavart idéztek elő. Ezzel egy időben szélsőséges csoportok, mint az Iszlám Állam is támadásokba lendültek. “Ez az oka a második világháború utáni legnagyobb menekültválságnak, amivel az Európai Unónak szembe kell néznie” – írta a szerző.

A Hszinhua szerint az előállt helyzet sok tanulsága közül a legfontosabb, hogy Washingtonnak fel kell ismernie: az amerikai típusú demokrácia bevezetése más országokban csak felforduláshoz, gyilkolásokhoz és a civilek elvándorlásához vezet. És bár arra nem lehet számítani, hogy az Egyesült Államok változtat külpolitikáján, legalább erkölcsi kötelességének érezhetné az EU-válság megoldásában való közreműködést.

Global Times: még jó, hogy nem Kínában ekkora a káosz

A Global Times angol nyelvű napilap cikkében azt a kérdést teszi fel: “kinek kell eltakarítania az arab tavasz okozta zűrzavart”? A cikkíró megjegyzi, a nyugati békés társadalmak nehéz helyzetben találták magukat, amikor menekültek hullámai “betörtek hozzájuk”, de vajon hogy érezhetik magukat azok a hazájukban korábban középosztályhoz tartozók, akik végül menekülőkké váltak?

Az USA nem hajlandó tudomást venni a problémáról, és a súlyos kérdést ráhagyta európai partnereire – áll az írásban. Hozzáteszik, az európai államok korábban csak olajat öntöttek a tűzre azokban a káosztól szenvedő országokban, mint Szíria és Líbia, amik most a menekültek nagy részét adják. A Global Times szerint az érintett országok népessége nem túl nagy, de épp elég ahhoz, hogy menekültjeik fejtörést okozzanak Európának. Megjegyzi, nehéz elképzelni, mi történne, ha – az arab országokban tapasztalhatóhoz – hasonló káosz alakulna ki Kínában – szemléz az MTI.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik