Nagyvilág

Németország tárt karokkal várja a szír menekülteket

Eddig sem tartották magukat a dublini rendelethez, de az ország nyitottsága már kvázi-hivatalossá vált. A Human Rights Watch szerint a közös teherviselés hiánya jelent gondot Európa számára.

Jelentős fordulat következhet be az európai menekültválságban, miután Németország kivonja magát az uniós szabályozás alól. Ez azonban nem azt jelenti, hogy felrúgnák kötelezettségeiket, hanem épp ellenkezőleg: Németország megnyitja kapuit minden menekült előtt, aki a szíriai konfliktus elől érkezik hozzájuk.

A dublini rendelet értelmében a menekülteket abban az országban kell regisztrálni, ahol beléptek az Európai Unió területére, ha pedig más országba mennek tovább, akkor vissza kell őket vinni oda, ahol nyilvántartásba vették őket. A Szíriából érkezők esetében ezt a szabályozást függesztik fel a németek, amit természetesen meg is tehetnek, hiszen így több feladatot vállalnak magukra.

Edith Avram, a Német Szövetségi Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal szóvivője a Vice-nak megerősítette, hogy létezik olyan utasítás, ami alapján nem kell alkalmazni a dublini rendeletet, igaz, ez nem parancsérvényű, hanem ajánlás. Németország eddig se nagyon tartotta magát a rendelkezéshez, július végéig mindössze 131 szíriai menekültet küldtek vissza más EU-tagállamokba.

Peter Bouckaert, a Human Rights Watch emberi jogi szervezet vészhelyzeti igazgatója azt mondta a Vice-nak, hogy pozitívan értékelik Németország döntését a dublini rendelet figyelmen kívül hagyásáról. Szerinte a rendelet elviselhetetlen nyomást jelent egyebek mellett Görögországra és Olaszországra, és ideje lenne az európai párbeszédnek arról, hogy hogyan osszák meg a terheket. Az nem működőképes megoldás, hogy falakat építenek és másokra hárítják a terhet – mondta. Bouckaert szerint Európának van kapacitása a menedékkérők befogadására, és ha minden ország – beleértve az Egyesült Államokat, Ausztráliát és más fejlett államokat – megosztozik a terhekben, elejét lehet venni azoknak a rémhíreknek, melyek az Európát elárasztó menekültekről szólnak, és nem fedik a valóságot.

Bouckaert megjegyezte: Németország gazdasága jóval erősebb, mint Olaszországé vagy Görögországé, így több lehetősége van a menekültek gazdasági integrálására is. A krízis nem arról szól, hogy nő a menekültek száma, hanem arról, hogy az európai országok egyszerűen nem akarnak semmit tenni a közös teherviselés érdekében – mondta. Hozzátette: reméli, hogy Németország jó példával jár elöl a többi ország számára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik