Nagyvilág
ciprasz-iglesias(960x640).jpg (Array)

Hajnal óta a mentőcsomagról tárgyalnak a görögök

Tóth Richi
Tóth Richi

Na, ugye. 2015. 08. 14. 05:32

Megkezdődött a görög parlamentben a plenáris ülés az uniós pénzügyi mentőcsomagról, de ott is folytatódott egyes képviselői csoportok taktikázása, hogy a témáról minél későbbre tolják a szavazást.

Korábban a témában:

A parlament helyi idő szerint nagyjából hajnali 3 órakor kezdte meg a plénum előtti vitát, és Evklidisz Cakalotosz pénzügyminiszter ezzel kapcsolatban megismételte azt a figyelmeztetését, hogy a késlekedés nem engedhető meg, mert a kormánynak péntek délutánig már a parlament által jóváhagyott csomagot kell az euróövezeti pénzügyminiszterek csoportja, az Eurogroup elé terjesztenie.

Az ülést levezető parlamenti elnök, Zoi Konsztantopulu azonban jelezte, hogy megfelelő időt kell fordítani a csomag tárgyalására. A kormányzó Sziriza párthoz tartozó elnök a megállapodást ellenzők közé tartozik.

A vita előtt Alekszisz Ciprasz miniszterelnök is megerősítette, hogy az országnak nincs más választása, teljesítenie kell a megállapodásban foglaltakat. Bár a Sziriza szinte teljes balszéle a csomag ellen foglal állást, a kormány az ellenzék szavazataival a várakozások szerint többséget kap.

A parlament bizottságai már csütörtök reggel megkezdték a vitát, de a plenáris elé csak az esti órákban kerülhetett a szöveg. A mentőcsomagot hét euróövezeti tagország parlamentjének, köztük a német Bundestagnak is jóvá kell hagynia.

A megállapodás a feltétele annak, hogy Athén hozzájusson a 2010 óta már harmadik, ezúttal hároméves 83-86 milliárd eurós hitelhez, amely nélkül Görögország fizetésképtelenné válna, és várhatóan már az augusztus 20-án esedékes 3,2 milliárd eurós hitelrészletet sem tudná törleszteni az Európai Központi Banknak.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Fotó: Fülöp Dániel Mátyás / 24.hu
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.