Pénzügy

Kidolgozták a görög segélycsomagot – csütörtökön szavaznak róla

gorogorszag(8d49442b-20dd-4fc8-bfa0-3d7234e51cd7)(210x140).jpg (Array)
gorogorszag(8d49442b-20dd-4fc8-bfa0-3d7234e51cd7)(210x140).jpg (Array)

Szerdára sikerült tisztázni a görög segélycsomag feltételeinek minden részletét, és a tervezetet rögötn el is jutatták a görög parlamentnek.

nnika Breidthardt, az Európai Bizottság szóvivője szerdán azt mondta, hogy a görög segélycsomag kedden még megoldatlan kérdéseit szerdára tisztázták. “Minden részlet kidolgozva és egyeztetve, és még délután az euróövezet pénzügyi illetékesei telekonferenciát tartanak” – mondta. Hozzátette: az euróövezet pénzügyminiszterei várhatóan pénteken tárgyalnak a mentőcsomagról.

A görög kormány eközben a parlament elé terjesztette a hároméves segélycsomaggal kapcsolatos törvénytervezetet jóváhagyásra. Szerdán a szakbizottságok tárgyalják meg a javaslatot és valószínűleg csütörtök este szavaz a parlament.
Amennyiben a görög parlament rábólint a megállapodásra, pénteken összeülhetnek az euróövezet pénzügyminiszterei.

A Reuters által megszerzett 29 oldalas megállapodás-tervezet szerint Görögországnak gyors ütemben kell privatizálnia kikötőit, regionális repülőtereit, és az elektromos hálózatot.

A dokumentumból az is kiderül továbbá, hogy a hitelezők korábbi elképzelésével ellentétben Görögországnak nem azonnal, csak a jövő év márciusa után kell felállítania azt az 50 milliárd euró vagyont kezelő független vagyonkezelő alapot, amely az összeg háromnegyedét a bankok feltőkésítésére és adósságcsökkentésre fordítja.

A Reuters úgy értesült egy név nélkül nyilatkozó EU-illetékestől, hogy a hitelért vállalat kötelezettségek végrehajtásának első felülvizsgálata októberben lesz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik