Gazdaság

Állva hagyták a görögöket

görög adósság, Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök (Array)
görög adósság, Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök (Array)

Ciprus, Görögország, Írország, Portugália és Spanyolország is jobban teljesít, mint a görögök. Bár lehet, hogy a görögök is elindultak felfelé.

Miután a görög válság kapcsán ismét központi témává váltak a pénzügyi mentőcsomagok, a PwC közgazdászai felmérték, hogyan teljesítenek az eurózóna mentőövet kapott gazdaságai: Ciprus, Görögország, Írország, Portugália és Spanyolország. Az elemzés szerint, annak ellenére, hogy Görögország 2010-ben elsőként folyamodott segélyért, a görög gazdaság ismét ugyanott tart, mint a hitelfelvételkor. Hol tart a többi periférikus gazdaság?

Írország

Írország az elmúlt időszakban a periférikus gazdaságok reformjainak „mintaképe” volt. Az ország reál GDP-je 2014-ben 5,2 %-kal nőtt; a PwC közgazdászai idén további 3,9%-os növekedésre számítanak. A segélyre szorult periférikus gazdaságok közül Írország az első, ahol a GDP meghaladja a válság előtti szintet.

Spanyolország

A PwC szakértői idén 3% körüli erőteljes növekedésre számítanak; előrejelzésük szerint fokozatosan javulni fog a spanyol pénzügyi szektor jövedelmezősége, és tovább csökken a nem teljesítő hitelek aránya. Spanyolország folytatja az elmúlt évben megkezdett strukturális reformokat, melyek révén középtávon csökkenteni kívánja a magas munkanélküliségi rátát. Ezeknek köszönhetően a spanyol GDP várhatóan 2017-re meghaladja a válság előtti szintet.

Portugália

Portugália is fejlődött a segélycsomag igénybevétele óta, de nem olyan ütemben, mint Írország vagy Spanyolország. A portugál gazdaság jelenleg ciklikus fellendülést mutat, melynek köszönhetően 2014-ben először növekedett 2010 óta. Ugyanakkor néhány strukturális probléma továbbra is megoldásra vár: a GDP-hez mért államadósság aránya például 130%, mely a mentőövet kapott öt gazdaságban a második legmagasabb érték.

Ciprus

Ciprus megelőzte Görögországot. Miután a ciprusi gazdaság 2,9%-os GDP-arányos elsődleges többletet ért el, a kormány az államháztartási reformokról az egészségügyi és a telekommunikációs szektor szerkezetátalakítására helyezte át a hangsúlyt. Ciprus még a segélyezést követő reformok időszakát éli, de megfelelő ütemben fejlődik.

És lehet, hogy a görögök is magukra találnak

Friss hír, hogy elemzőket meglepve nőtt Görögország gazdasága negyedéves és éves szinten is. A görög ELSTAT azt közölte, hogy nem végleges számítások szerint a hazai össztermék (GDP) 0,8 százalékkal nőtt a második negyedévben az első negyedévvel összevetve. A gazdasági teljesítmény első negyedévi adatát a statisztikai hivatal 0,2 százalék zsugorodásról 0 százalékra változtatta. A Reuters által megkérdezett elemzők 0,8 százalékos gazdasági visszaesést vártak a második negyedévre.

A görög statisztikai hivatal arról is beszámolt, hogy a június végével záródott három hónapban a gazdaság 1,4 százalékkal nőtt éves szinten, miután az első negyedévben szerényebben, 0,5 százalékkal bővült.

A Görögországnak szánt harmadik mentőcsomag összeállítói azzal számolnak, hogy idén 2,3 százalékkal zsugorodik a GDP, miután tavaly hat év recesszió után először jegyeztek fel 0,8 százalékos növekedést.

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik