Nagyvilág

Bedarálta egy takarító lábát egy kínai mozgólépcső

Van még egyáltalán olyan ember Kínában, aki nem a sima lépcsőket választja?

Újabb mozgólépcsős baleset borzolja a kedélyeket Kínában. Alig egy héttel azután, hogy egy kínai nőt kisfia szeme láttára ölt meg egy bevásárlóközpontban lévő mozgólépcső a karbantartók trehánysága és az áruház dolgozóinak tehetetlensége miatt, most egy 35 éves takarító lábát roncsolta szét egy hibás mozgólépcső Sanghajban.

A kínai sajtóban megjelent hírek szerint a csak Zhang néven azonosított férfi a zárás után állt neki letakarítani a metróhoz vezető mozgólépcsőt a Cloud Nine bevásárlóközpontban, amikor az váratlanul beszakadt a férfi súlya alatt, és elkapta a lábát. Elmondása szerint a szerkezet csak akkor állt meg, amikor megnyomta a vészleállítót. A takarítót a nagyjából fél órával később kiérkezett tűzoltók szabadították ki. Azonnal kórházba szállították, ahol az orvosok megállapították, nem lehet megmenteni a lábát, így azt amputálni kellett.

 

Zhang a kórházi ágyán nyilatkozott a kínai televízióknak. Elmondása szerint pár hete már történ egy hasonló eset a mozgólépcsőn, és azt jelentette is az üzemeltetésen. A bevásárlóközpont szóvivője szerint a baleset azért történt, mert a takarító nem tartotta be a szabályokat. A mozgólépcsőt ugyanis csak fél 11 után lehetett volna letakarítani, amikor az már nem üzemelt.

Azt eddig is lehetett tudni, hogy a kínai liftekkel és mozgólépcsőkkel valamin nagyon nem stimmel. Az elmúlt években mi is több olyan esetről is beszámoltunk, amikor súlyos sérülésekkel és halállal végződő balesetek történtek liftekben és mozgólépcsőkön Kínában. Az elmúlt egy hétben azonban egymást érték a hasonló esetek, hatalmas felháborodást okozva az országban.

Vasárnap egy 30 éves kínai nőt zúzott halálra Csingcsou város egyik bevásárlóközpontjában egy mozgólépcső, miután beszakadt egy nem megfelelően rögzített fém fedőlap. A nőnek a karjában lévő kisgyerekét még sikerült megmenteni. Egy nappal később egy egyéves kisfiú karja szorult be egy mozgólépcsőbe Wuzhou város egyik bevásárlóközpontjában. Ugyanaznap egy gyári teherlift ölt meg egy munkásnőt. Három nappal később pedig a nyakánál fogva rántott be egy lift egy nőt Zhejiang-tartomány fővárosában, egy lakóházban. 

A hivatalos adatok szerint csak idén 74 mozgólépcső-baleset történt Kínában, amikben 73-an haltak meg és 82-en sérültek meg. Az országban 2,3 millió mozgólépcső üzemel, amelyek közül 110 ezer nem felel meg a biztonsági szabályoknak. 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik