Nagyvilág

Tudta a kínai bevásárlóközpont, hogy hibás az anyukát halálra zúzó mozgólépcső

Mozgolepcso-baleset(960x640).jpg (Array)
Mozgolepcso-baleset(960x640).jpg (Array)

Arra senki sem adott magyarázatot, hogy miért nem állították meg az életveszélyes szerkezetet.

Emberi mulasztás okozta annak a harmincéves kínai nőnek a halálát, akit vasárnap zúzott halálra egy mozgólépcső a kínai Csingcsou város egyik bevásárlóközpontjában – jelentette kedden a kínai sajtó. A helyi munkabiztonsági hatóság helyettes vezetője egy sajtótájékoztatón elmondta: öt perccel a baleset előtt az áruház dolgozói észlelték, hogy az aknát fedő fémlapok nincsenek megfelelően rögzítve, de ennek ellenére nem állították le a lépcsőt.

A kétéves gyermekével a mozgólépcsőre felment anyukának erről fogalma sem volt. Csak akkor mondták meg neki a lépcső végén álló nők, hogy baj van a szerkezettel, amikor már félúton volt, és nem tudott visszafordulni. Amikor felért, próbáltak segíteni neki, de hiába nyúltak utána, csak gyereke életét tudták megmenteni. Az anyukát pedig halálra zúzta a szerkezet.

A kínai központi televízió (CCTV) beszámolója szerint a tragédiát nagyon egyszerűen el lehetett volna kerülni azzal, ha a lépcső tetején álló három nő egyike megnyomja a vészleállító gombot. Hogy azt miért nem tették meg, egyelőre nincsen magyarázat. A CCTV cikke alapján úgy tűnik, hogy a nőknek fogalmuk sem volt arról, hogy van a mozgólépcsőn egy ilyen gomb. „A dolgozók feltehetően nem voltak megfelelően kiképezve” arra, hogyan kell kezelni egy mozgólépcsőt – jelentette ki a kínai nemzeti mozgólépcső-tesztelő központ igazgatója. 

Olvasói sztorik