Nagyvilág

Hatalmas a pánik és a felháborodás Kínában a mozgólépcsős tragédia után

Kiderült: számos hasonló baleset történt már, az emberek rettegnek a liftektől és a mozgólépcsőktől. Rengetegen különös óvintézkedéseket vezettek be.

Egyértelműen a bevásárlóközpont személyzetének a hibája, hogy egy harmincéves nőt halálra zúzott egy hibásan működő mozgólépcső szerkezete. Mint korábban megírtuk: a dolgozók, akik közül hárman is a lépcső tetejénél álltak, amikor a tragédia bekövetkezett, tudtak róla, hogy a gépaknát fedő lapok nincsenek megfelelően rögzítve, mégsem állították le a mozgólépcsőt, de még csak figyelmeztető táblát sem raktak ki az aljára.

A tragédia még így is elkerülhető lett volna, ha a lépcső tetején álló három nő egyike megnyomja a vészleállító gombot, csakhogy nem megfelelő kiképzésük miatt a dolgozók valószínűleg nem is tudtak róla, hogy van ilyen gomb.  

Egyértelműen a hétköznapi bevásárlásnak indult, borzalmas tragédiába torkollt eset uralja a kínai közösségi médiát – írja a BBC. Az emberek értetlenül és felháborodva állnak előtte: úrrá lett rajtuk a pánik. Az azóta napvilágot látott hírek szerint csak júliusban számos hasonló, halált vagy súlyos sérülést okozó mozgólépcsős és liftes baleset történt Kínában. A harmincéves anya halála után, július 27-én két baleset is történt. Egy egyéves kisfiúnak egy mozgólépcső kapaszkodószalagja kapta el a bal karját, amit valószínűleg amputálni kell majd. Ugyanazon a napon egy fiatal nő meghalt, amikor egy lift és a padló közötti résbe zuhant.

Az esetek ismét reflektorfénybe emelték a kínai liftekkel és mozgólépcsőkkel kapcsolatos súlyos problémákat, a silány kivitelezést, a túlhasználatot, a karbantartás és az ellenőrzések hiányát. Közben rengeteg ember különös óvintézkedéseket vezetett be: úgy használják a mozgólépcsőket, mintha aknamezőkön járnának. A róluk készült fotókból és videókból a BuzzFeed közölt összeállítást.

 

 

 

Olvasói sztorik