Nagyvilág

Strasbourg: büntethetik a portálokat a mocskolódó kommentekért

Az Emberi Jogok Európai Bírósága egy észt komptulajdonos ügyében hozott állásfoglalást.

Az Emberi Jogok Európai Bíróságának keddi, végleges ítélete szerint nem sérti a szólásszabadságot, ha felelősségre vonnak egy portált az ott megjelenő kommentekért. A legnagyobb sajtócégek és a Google is kérte a strasbourgi bíróság Nagykamaráját, hogy változtasson a korábbi döntésen, de nem jártak sikerrel – írja összefoglalójában az Így írnánk mi blog.

Az ügy kezdete 2006-ra nyúlik vissza, amikor a Delfi nevű észt hírportál arról számolt be, hogy tönkretette egy komp a befagyott tengerre épült utat. A kommentelők nekimentek a komptársaság tulajdonosának és olyan válogatott mocskolódásokkal illették, mint hogy fulladjon bele a vízbe, a fejére fognak szarni, meg kellene ölni, gyulladjon fel a hajójával együtt. A komptulajdonos beperelte a portált, az észt bíróságok mintegy százezer forint kártérítést ítéltek meg neki a sértő kommentekért, de a portál fellebbezett, így került az ügy a strasbourgi bíróság elé.

A Delfi oldalán a látogatók előzetes moderáció nélkül kommentelhettek, de ha valakit sértett valamelyik hozzászólás, jelezhette a portálnak és eltávolították. Ez azonban a strasbourgi bíróság héttagú kamarájának egyhangú döntése szerint nem volt elegendő ahhoz, hogy a Delfi mentesüljön a felelősség alól.

A bíróság szerint a panaszos csak aránytalan nehézségek árán tudott volna közvetlenül a kommentelőkön elégtételt venni, így a szolgáltató mentesítése esetén a jogainak megsértése orvosolatlanul maradt volna. Kiemelték azt is, hogy a Delfi egy reklámbevételekből működő gazdasági társaság, melynek üzleti tevékenységéhez tartoznak a kommentek is. A Nagykamara azt is figyelembe vette, hogy a kommentek gyűlöletbeszédnek minősültek és erőszakra szólítottak fel.

A strasbourgi bíróság döntése nem teszi kötelezővé, hogy a szolgáltatókat a jövőben felelősségre vonják hasonló esetekben, csak azt mondták ki, hogy ez nem sérti a szólásszabadságot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik