Nagyvilág

Oroszország kicsinálhat pár nemzetközi szervezetet

Aki Putyin rendszerének korruptságát és jogsértéseit feszegeti, az az ország „alkotmányos rendjét” veszélyezteti.

Egy nappal azután, hogy Vlagyimir Putyin orosz államfő jóváhagyta a civil szervezetek működését szabályozó törvényt, az orosz duma egyik képviselője már kérvényezte is a legfőbb ügyészségtől négy nemzetközi és egy orosz szervezet vizsgálatát az új jogszabály alapján.

Vitalij Zolocsevszkij, a populista Oroszországi Liberális Demokrata Párt képviselője a Human Rights Watch, a Transparency International és az Amnesty International oroszországi tagszervezeteinek, az International Memorial nevű orosz emberi jogi és történelemkutató szervezetnek és a Carnegie Center külpolitikai elemző alapítványnak a kivizsgálását kérvényezte.

A törvény alapján nemkívánatosnak nyilváníthatnak szervezeteket arra hivatkozva, hogy azok „veszélyeztetik Oroszország alkotmányos rendjének alapjait, védelmi képességeit és biztonságát”. A szempontok azonban homályosak, azokat önkényesen értelmezhetik a döntéshozók.

A betiltott szervezetek tagjait büntetőjogi felelősségre vonhatják, vagyonukat befagyaszthatják, egyetlen szervezet vagy bank sem működhet velük együtt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik