Nagyvilág

Ferenc pápa “békeangyalnak” nevezte a palesztin elnököt

papa(210x140).jpg (Array)
papa(210x140).jpg (Array)

A pápa méltató szavai a mintegy 20 percig tartó audiencia végén, az ajándékok kicserélése közben hangzottak el.

A római katolikus egyház feje egy medaliont ajándékozott a palesztin elnöknek és elmagyarázta, hogy az egy békeangyalt ábrázol, amint “elpusztítja a háború rossz szellemét”. Az ajándék találó, mivel “Ön egy békeangyal” – jegyezte meg Ferenc pápa.

A szentszék közleménye szerint Ferenc pápa és Abbász az audiencián megvitatták a megakadt izraeli-palesztin békefolyamat helyzetét, és reményüket fejezték ki, hogy folytatódni fognak a közvetlen tárgyalások a két fél között, amelyek elvezethetnek a konfliktus “igazságos és tartós megoldásához”. A többi közel-keleti konfliktusról is szót ejtettek, amelyekkel kapcsolatban megerősítették a terrorizmus elleni küzdelem fontosságát, és elítélték az Iszlám Állam nevű dzsihadista szervezetet és az ahhoz hasonló radikális muzulmán mozgalmakat, amelyek veszélyt jelentenek az egész térségre nézve.

Mahmúd Abbász részt vesz az első két palesztin szentté avatási szentmiséjén. A Szent Péter téren vasárnap délelőtt tartandó szertartáson jelen lesz Fouad Twal jeruzsálemi latin pátriárka kétezer palesztin zarándok élén, valamint Izrael szentszéki nagykövete is.

Vatikáni tisztségviselők abban bíznak, hogy Marie-Alphonsine Ghattas és Mariam Bavardi szentté avatása a remény jelképeként szolgálhat, s így bátorítólag hathat a közel-keleti keresztényekre egy olyan időszakban, amikor az iszlamista szélsőségesek üldöztetésének kitett vallási közösség tagjai tömegével kényszerülnek elhagyni a térséget. Ők lesznek az első közel-keleti szentek a kereszténység első évszázadai óta; a két apáca a 19. században élt az akkor az Oszmán Birodalomhoz tartozó Palesztinában.

Abbász elnök a két palesztin szerzetesnőtől származó relikviákat ajándékozott a pápának.

Ferenc pápa és Mahmúd Abbász nagy megelégedésének adott hangot, hogy szerdán a vatikáni–palesztin kétoldalú bizottság munkaülésén megállapodás született a katolikus egyház palesztinai tevékenységének alapvető szabályozásáról. Az erről szóló átfogó szerződés aláírására várhatóan Abbász mostani hét végi vatikáni látogatásán kerítenek sort. Ebben szerződő félként a Palesztinai Felszabadítási Szervezet helyett a Szentszék a “Palesztin Állam” megnevezést használta.

A Szentszék, amely 1993 óta tart fenn diplomáciai kapcsolatokat Izraellel, 1999 óta hasonló megállapodásról tárgyal a zsidó állammal, a félévente tartott fordulók eddig mind eredménytelenül végződtek.

A palesztin elnök pénteken Rómában találkozott Sergio Mattarella olasz államfővel és Matteo Renzi miniszterelnökkel, valamint Paolo Gentiloni olasz külügyminiszterrel is. A megbeszélések középpontjában a közel-keleti békefolyamat állt.

Az olasz parlament alsóháza február 27-én határozatban szorgalmazta, hogy a Matteo Renzi vezette kormány ismerje el a palesztin államot. Az ugyanazon a napon elfogadott másik határozat azonban bizonyos feltételekhez kötötte a palesztin állam elismerését.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik