Nagyvilág

Indonézia a magyar kormány példáját követi, ha bevándorlásról van szó

bevandorlok (Array)
bevandorlok (Array)

Kérték őket, hogy segítsenek egy indonéz partoknál bajba került, bevándorlókkal teli hajón. Ki fogják találni, mi történt.

Az indonéz tengerészet az ország felségvizein kívülre vontatta azt a hajót, amelyen körülbelü 400 mianmari, illetve bangladesi menekült hánykolódott Aceh tartomány partjai közelében. A Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) felszólította kedden a délkelet-ázsiai országok kormányait, hogy kutassák fel és mentsék ki a tengerekből azokat a menekülteket, akiknek az élete veszélyben van.

Körülbelül négyszáz mianmari rohingját és bangladesit mentettek meg az indonéziai hatóságok Acehnál hétfőn, egy nappal azután, hogy mintegy hatszáz menekült érkezett hajóval ugyanebbe a térségbe. Aznap azt közölték, hogy az embereket táborokban, illetve egyes esetekben családoknál szállásolják el a tartományban, ahol ételt és orvosi ellátást kapnak.

Ennek ellenére a hétfőn megtalált hajót nem engedték kikötni, és az ország felségvizein kívülre vontatták. A tengerészet szóvivője szerint a hajót feltöltötték üzemanyaggal, és ivóvizet, valamint élelmet adtak a rajtalévőknek. “Nem kényszerítjük őket arra, hogy bármely más országba, akár Malajziába, akár Ausztráliába menjenek, mert ez nem a mi problémánk. Nekünk arra van gondunk, hogy ne jöjjenek Indonéziába, mert nem ez volt az úti céljuk”, mondta. 

Malajzia partjainál is rátaláltak hétfőn több mint ezer rohingjára három hajón. A hatóságok információi szerint a menekülteket az Andamán-tengeren lévő Langkawi-szigetek környékén hagyták sorsukra embercsempészek.

A muszlim vallású rohingják évtizedek óta diszkriminációban élnek a hazájukban. Az elmúlt években a többségi buddhisták támadásai miatt tömegesen kezdtek menekülni a lakóhelyükről, a vietnami háború óta nem látott exodus kezdődött. Három év alatt mintegy százezer rohingja férfi, nő és gyerek hagyta el otthonát. Migrációs szakemberek és emberi jogi aktivisták szerint mintegy hatezer rohingja vesztegelhet még számos hajón a térségben.

“Összehangolt regionális erőfeszítésekre van szükség. Nekünk nincsenek meg az eszközeink arra, hogy felkutassuk a menekülteket, de a kormányoknak megvannak, ők rendelkeznek hajókkal és műholdakkal” – mondta az IOM egyik tisztségviselője. 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik