Nagyvilág

Büntetik a munkanélkülieket Fehéroroszországban

betakarítás fehéroroszországban (traktor, mezőgazdaság, fehéroroszország, )
betakarítás fehéroroszországban (traktor, mezőgazdaság, fehéroroszország, )

Visszatért közveszélyes munkakerülés, és a társadalmi élősködés világa Európa utolsó diktatúrjába.

Újra büntetik a munkanélküliséget Fehéroroszországban. Az Európa utolsó nyílt diktatúráját vezető Alexander Lukashenko olyan, szovjettípusú rendeletet írt alá csütörtökön, ami alapján pénzbírsággal sújtják, majd azokat, akiknek nincs állandó, bejelentett munkahelyük. Az intézkedés célja az, hogy az embereket elrettentsék attól, hogy állam által ellenőrzött gazdasági szférán kívül keressenek megélhetést – írja a Moscow Times.

Új rendeletével Lukashenko „arra serkenti az épkézláb állampolgárokat, hogy vegyenek részt a munkaerő-piaci aktivitásban, így teljesítve az állami kiadások finanszírozására vonatkozó alkotmányos kötelezettségüket.”

 Alexander Lukashenko (fotó: Europress)

A Fehéroroszországban élő, munkaképes korú embereknek, függetlenül attól, hogy állampolgárok-e, ezen túl bírságot kell fizetniük, ha évente legalább 183 napon „nem járulnak hozzá az állam kiadásaihoz.” Az elnök tavaly ősszel jelentette be, hogy újra bevezeti a szovjet érában divatos „társadalmi élősködő” fogalmát, és kidolgozza annak a rendszerét, hogy meg lehessen büntetni azokat, akik nem dolgoznak. Az ország szinte teljes, szovjetstílusú gazdaságát uraló állampárt már évek óta fontolgatta az intézkedés bevezetését, amit az orosz gazdasági napilap, a Vzglyad “munkanélküli-adóként” emleget.

Az élősködés bűncselekményi fogalmát a Szovjetunióban találták ki, és általában olyanok ellen használták, akik az akkor tiltott magánvállalkozásokban dolgoztak, de bevetették a politikai ellenzék tagjai, és a prostituáltak ellen is.

 Burgonya betakarítása Fehéroroszországban (fotó: Europress)

Ahogy egykor a Szovjetunióban, úgy napjaink Fehéroroszországában is, mindenkinek alkotmányban rögzített joga van a munkához. A 18 évesnél idősebb, de 55 évnél fiatalabb nőknek, illetve 60 évnél fiatalabb férfiaknak 3,6 millió fehérorosz rubelbe (közel 67 ezer forintba) kerül, ha nem akarnak, vagy nem tudnak élni ezzel a joggal.

A rendelkezés ellenzői petíciójukban a belorusz alkotmány más pontjaira hivatkoznak, amelyek az állam kötelességeként jelölik meg, hogy megteremtse a teljes foglalkoztatás lehetőségét, ugyanakkor tiltják a kényszermunkát, hacsak bíróság nem rendeli el azt, vagy nem áll fenn vészhelyzet.

Belorussziában nehezen töltik fel az állami gazdaságok üres munkahelyeit, ezért egyes területeken már korábban is korlátozták a munkavállalók jogait. Három éve a faiparban, tavaly pedig a mezőgazdaságban dolgozók fenyegették meg szankciókkal arra az esetre, ha felmondanának. 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik