Élet-Stílus

Az álnéven írt kommentekért is jöhet a felelősségre vonás

laptop (laptop)
laptop (laptop)

A magyar jog szerint blogbejegyzés vagy névtelen internetes komment szerzője is büntethető.

Az álnéven írt kommentek és blogok miatt is felelősségre vonható vagy.


Kép forrása: Merényi Dániel / tudtad-e.blog.hu

A magyar jog szerint blogbejegyzés vagy névtelen internetes komment szerzője is büntethető. A blogger nem védekezhet azzal,hogy a blog nem sajtótermék, ellene is indítható személyiségi jogi és büntetőjogi per is. A gyakorlatban még senkit nem ültettek le ilyesmiért, de elvileg megtehetik, és több pénzbírsággal végződő ítéletet is hozott már a bíróság. Ha a szerző beazonosítható az IP cím vagy a nicknév segítségével, könnyen bíróság előtt találhatja magát akár egy kritikusabb poszt vagy szemétkedő komment miatt is.

A szabályozás és a joggyakorlat egyaránt kusza, hiszen a sajtóra vonatkozó szabályokat nem lehet változtatás nélkül alkalmazni az internetre, és ebből sok bizonytalanság fakad. Ez persze nem azt jelenti, hogy ne blogolj vagy kommentelj! Sőt, hallasd bátran a hangod, például kritizáld a rossz jogi szabályozást.

Tudtad-e?

Ahogy arról itt írtunk bővebben, március 2-án, közel harminc emberi jogi civilszervezet közreműködésével, minden eddiginél átfogóbb kampány indult, melynek célja, hogy az olyan, ma érzékenynek számító témákat tegyen érthetővé, mint például a menekültkérdés, a hajléktalanok és a fogyatékkal élők helyzete, vagy épp a szexuális kisebbségek ügye.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik