Nagyvilág

Depressziós volt, pszichiáter kezelte a másodpilótát

Andreas Lubitz lakása (Andreas Lubitz lakása)
Andreas Lubitz lakása (Andreas Lubitz lakása)

Hat évvel ezelőtt súlyos depresszióban szenvedett, azóta rendszeres orvosi ellenőrzés alatt állt Andreas Lubitz. Közben az is kiderült, a kapitány baltával próbált visszajutni a fülkébe.

Andreas Lubitz “súlyos depresszióban” szenvedett 2009-ben és pszichiátriai kezelésben részesült – állította az újság, miután tanulmányozhatta a német szövetségi légi közlekedési hivatal dokumentumait. A férfi azóta is “különleges és rendszeres kezelésben” részesült – írta pénteki számában a német Bild című bulvárlap hozzátéve: ezekről az információkról tájékoztatta a légi közlekedési hivatalt a Lufthansa német légitársaság.

Carsten Spohr, a Lufthansa elnöke csütörtökön elmondta: Lubitz 2008-ban megszakította egy rövid időre a pilótaképzését. A kijelentéshez ugyanakkor nem fűzött magyarázatot. Lubitz ezután folytatta tanulmányait és rendben befejezte, mielőtt 2003-ban az Airbus A320-as repülőgéptípussal kezdett repülni.

 Fotó: Facebook

A Bild szerint a másodpilóta, amikor megszakadt a képzése, depresszióban és szorongásban szenvedett.
A keddi franciaországi repülőgép-szerencsétlenséget vizsgáló hatóságok megállapítása szerint a másodpilóta bezárkózott a pilótakabinba, és valószínűleg szándékosan vezette a gépet a hegyoldalnak.

A Bild cikkéből a szerencsétlenség további részletei is kiderültek: a gép kapitánya, aki nem tudott visszatérni a pilótakabinba, megpróbálta baltával betörni az ajtót, és megakadályozni a katasztrófát.
A Germanwings légitársaság tájékoztatás szerint ez az eszköz része a fedélzeti mentőfelszereléseknek.

Andreas Lubitznak, a Germanwings német légitársaság másodpilótájának düsseldorfi lakásából visznek el dobozban tárgyakat nyomozók 2015. március 26-án. Fotó: MTI/AP/Martin Meissner

Bizonyítékot találtak a lakásán

Ahogyan arról beszámoltunk: a Spiegel szerint Lubitz lakásában házkutatást tartottak, nem is eredménytelenül. A kutatás során lelki betegségre utaló nyomot találtak a rendőrök, de hogy pontosan milyen jelekről, információkról van szó, nem árulták el.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik