Nagyvilág

Jutarnji List: Orbán Putyin trójai falova a visegrádi országokban

Putyin(a62145e7-2936-4713-bb4d-80f5ac43838b)(650x433).jpg (Putyin)
Putyin(a62145e7-2936-4713-bb4d-80f5ac43838b)(650x433).jpg (Putyin)

Moszkva miatt a visegrádi csoport is válságba került, amelyben kiemelkedő szerepe van Orbán Vikltornak – írja a horvát lap.

A Jutarnji List horvát napilap Putyin szövetségeseket keres az Európai Unióban (EU) címmel közölt cikket szerdán, amely szerint Oroszország Magyarországban, Szlovákiában, Csehországban és Olaszországban látja „megmenekülését”.

Számolják az orosz szövetségeseket

A lap arról írt, hogy a balti országok, az Egyesült Királyság és Lengyelország idegenkedik Moszkvától, „a Szovjetunióval egykor szövetséges államoknak egy része azonban közel áll a Kremlhez”.

Putyin megpróbálja megbontani az EU egységét, ezért az orosz média állandóan az „orosz szövetségeseket” számolja – közölte a lap.

 
Fotó: Facebook 

A lap szerint a volt szocialista államok között van a legnagyobb szakadás az Oroszországgal kapcsolatos egységes európai politikát illetően.

Kiemelkedő szerepet adtak Orbánnak

„Míg a balti országok és Lengyelország a traumatikus történelmi élmények miatt akkor is riadót fújnak, ha egy orosz tankvezető elköhinti magát Szibériában, addig a cseheket, szlovákokat és főleg a magyarokat, akik szintén átéltek némi kálváriát az oroszokkal a történelem során, oroszbarátoknak neveznek” – írta a cikk szerzője, hozzátéve: Moszkva miatt a visegrádi csoport is válságba került.

Ebben kiemelkedő szerepe van Magyarországnak, Orbán Viktor miniszterelnöknek, aki nyíltan kijelentette, hogy neki Putyin imponál és azzal vádolta az EU-t, hogy az a felelős a Déli Áramlat gázvezeték megépítésének lefújásáért – teszi hozzá.

A lap úgy véli, Putyint az „ultranacionalista” Jobbik is támogatja, amely a szerző szerint ellenzi a Nyugat beavatkozását az ukrán válságba és Krím orosz elcsatolása ellen sincs kifogása.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik