Pénzügy

Index: Előre tudták a Fideszben, hogy baj lesz

Orbán Viktor (Orbán Viktor)
Orbán Viktor (Orbán Viktor)

Már március 4-én arról beszélt a Fidesz-frakció egyik tagja, hogy a Quaestor lesz a következő. A kormánypárt a szocialistákat okolja.

A Fidesz vezetése már napokkal a Hungária Értékpapír Zrt. bedőlése és a Quaestor Financial Hrurira Kft. öncsődje előtt tudhatott arról, hogy a két cégnél súlyos gondok vannak, ez az információ segíthette is a kormányoldali politikusokhoz közel álló cégeket, hogy időben kimentsék a brókercégeknél elhelyezett pénzeiket – írja az Index. Orbán Viktor szerdán úgy nyilatkozott: ő maga rendelte el, hogy minden minisztérium vegye ki a pénzét, ha brókercégnél tartja.

A Hungária Értékpapír Zrt. bedőléséről március 5-én érkeztek az első hírek, a Fideszben már ezelőtt 2-3 nappal és a Quaestor március 9-i bedőlése előtt 6-7 nappal tudták, hogy ez a két cég lesz a következő.

Már március 4-én, egy háttérbeszélgetésen arról beszélt a Fidesz-frakció egy tagja az Index újságírójának, hogy folytatódhat a brókerbotrány és külön megnevezte a Hungáriát és a Quaestort. Az információk így nyilván eljuthattak a párt képviselőcsoportjának tagjaihoz és a fideszes kormányzati szereplőkhöz is.

A politikusok így pontosabb adatokat szerezhettek a veszélyekről és időben kimenekíthették saját, környezetükhöz, vagy a kormányzathoz közel álló cégek és az önkormányzatok pénzét a rizikós brókercégekből. A többi befektető eközben nem tudta, hogy beüt a krach.

A Fidesz ebben a helyzetben is a baloldalt hibáztatja: az ellenzék felvetéseire reagálva azt írták, hogy a baloldal volt, aki a „szocialista brókerbotrányban” elárulta és cserbenhagyta a magyar embereket, „Ők engedték, hogy zavartalanul működjön az évtizedes pénzügyi korrupció, a csaló brókerek eltüntessék mások pénzét és ezt meg is ússzák” – áll a Fidesz közleményében. Szerintük a szocialisták „azt a miniszterelnököt próbálják most bemocskolni, akinek kormánya elszámoltatja a felelősöket, személyes vagyonukat is bevonja a kártalanításba és rendet tesz a brókerpiacon”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik