Nagyvilág

Bekameráztak egy osztályt büntetésből egy egyházi iskolában

Térfigyelő kamerát szereltek egy osztályba a kolozsvári János Zsigmond Unitárius Kollégiumban, mert a tanulók közül valaki leköpte a tanári széket, de nem derült ki, ki volt az.

A “bűnös” az iskola XI. H osztálya volt, a kamerán keresztül pedig az iskola portása figyeli a diákok minden lépését. A szülőket még nem értesítették, így ők még nem tudják, hogy a gyerekeik folyamatos megfigyelés alá kerültek – írja a transindex. A diákok igazságtalannak tartják az iskola fegyelmi bizottsága által hozott döntést. Ellenlépésként készítettek egy paródiavideót, amit az internetre is feltöltöttek. 

A Nagy Testvér figyeli a diákokat

Az iskola vezetése azt közölte az osztály tanulóival, csak akkor szerelik le a kamerát, ha az a diák, aki leköpte a tanári széket, levélben bevallja a tettét. Popa Márta igazgató a lap megkeresésére azt mondta, hogy kikérte a tanfelügyelőség véleményét és engedélyét az ügyben. Szerinte a diákok és az iskola humán erőforrásának a biztonsága követeli meg ezt a lépést. 

Az igazgatónő szerint az osztály bekamerázása nem büntetés. A tanárok beleegyeztek a térfigyelő kamera felszerelésébe. „Egyetértettünk abban, hogy ameddig tisztázódnak az említett incidensek, addig megfigyelés alatt tartjuk az osztály. A kamera nem vesz hangot, visszanézhető, a felvételek pedig az igazgatói irodában követhetők” – írja a portál az igazgatónőre hivatkozva. Popa Márta szerint a gyerekek nem büntetésként élik meg a helyzetet. A szülőkkel még nem konzultáltak a lépésről, de az igazgatónő már beszélt néhányukkal, és részükről nem merült fel ellenvetés. Arra a felvetésre, hogy az osztály bekamerázása nem sérti-e a magánélethez való jogot, az igazgatónő azt mondta, az osztályterem nem a magánügyek lebonyolítására való.

A Kolozs megyei fő-tanfelügyelőség szerint indokolt esetben fel lehet szerelni kamerát az osztályterembe, de csak akkor, ha a tanárok nem emelnek kifogást ellene.

A diákok másként látják

A történtekről beszámoló cikkben megszólal az osztály egyk tanulója, aki szerint egy bizalmi problémát nem így kellene kezelni, különösen egy egyházi iskolában. “Nem hiszem, hogy az iskola egy olyan hely kellene legyen, ahol félnem kellene bármit tenni, vagy mondani” – mondja a XI. H osztály egyik diákja. Szavaiból megtudható, hogy a tanári széket február 17-én köpte le valaki, a kamerát 25-én szerelték fel. Az osztály felháborodott a lépésen, előzőleg ráadásul azzal is vádolták őket, hogy falaznak a tettesnek. 

„Mindenki ki van akadva tőle. Olyan érzés, mintha akaratunk ellenére belecsöppentünk volna egy valóságshowba, ezt a többiek is át tudják érezni” – mesélte a diák, aki azt is elmondta a lapnak, nem érzik arányosnak a büntetést a történtekért.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik