Belföld

Váratlanul levelet kaptak az iskolák igazgatói

oktatás laboratórium (oktatás laboratórium)
oktatás laboratórium (oktatás laboratórium)

A tanulmányai folytatását szakiskolában elképzelők közül sokan járhatnak úgy, hogy nem is indul a képzés, amire jelentkeztek. Ezért írt az iskolaigazgatóknak az Oktatási Hivatal.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a kormány három nappal a beiskolázási határidő lejárta előtt jelentette meg a 2015-2016-os tanévet meghatározó szakmaszerkezeti döntést, mely magában foglalja az évre vonatkozó keretszámokat. Ezzel pedig nemcsak a magán és egyházi oktatási intézmények, hanem a nyolcadik osztályt végzett és középiskolába jelentkező tanulók is rosszul járhatnak

Most levelet kaptak az általános iskolák igazgatói az Oktatási Hivataltól, amiben azt kérik tőlük: rendkívül gyorsan tájékoztassák a felvételiző diákok szüleit arról, hogy lehet nem is indul az a képzés, ahova a gyerekeiket küldeni szeretnék – írja a hvg.hu.

Pongrácz László, az Oktatási Hivatal főosztályvezetője több lépést is ír annak érdekében, hogy a diákok és a szülők valós képet kaphassanak így a felvételi után, hogy hova is jelentkezzenek inkább át. Így az igazgatóknak tájékoztatniuk kell a nyolcadik osztályosok szüleit, hogy március 16 és 19 között módosíthatják a jelentkezésüket, és új szakközépiskolát vagy szakiskolát jelölhetnek meg, sőt a képzés területe is változhat. Tájékoztatniuk kell azokat a tanulókat, akinek egyáltalán nem áll módjába a kinézett szakra jelentkezni, merthogy csak olyan területet jelölt meg, ami megszűnik. Minderre csak ez a hét áll rendelkezésre – emlékeztet cikk. Hozzáteszik, hogy március 16 és 19 között el kell végezni az adminisztrációs munkát is, és május 20-ig „célszerűen ajánlott küldeményként” haladéktalanul, de legkésőbb március 20-ig el kell küldeni a Felvételi Központnak.

“Fejetlenség, csak a szokásos fejetlenség”– így kommentálta a lapnak a helyzetet egy budapesti általános iskola igazgatója. “Nem boldogok a szülők sem” – tette hozzá.

Ráadásul alkotmányos aggályokat is felvet a csúszás: sérül a szabad iskolaválasztáshoz, és vallási meggyőződés szerinti iskolaválasztáshoz való jog, valamint a térítésmentes oktatás igénybevételére vonatkozó jogosultság is, amennyiben a tanuló magánintézményben tud csak továbbtanulni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik