Belföld

Pokorni: Nem elfogadható a kommunikáció szak tiltása

pokorni zoltán (pokorni zoltán, )
pokorni zoltán (pokorni zoltán, )

Sokkal jobb, ha valaki kommunikáció képzésre költi a pénzét, mintha inna vagy külföldre menne tanulni - mondta Pokorni Zoltán a Fidesz egykori vezető oktatáspolitikusa az Átlátszó Oktatásnak.

Az egykori oktatási miniszter, országgyűlési képviselő, jelenleg a Hegyvidék polgármestere arra a hírre reagálva mondta el véleményét a lapnak, hogy az állam meg akarja szüntetni a kommunkáció és média szakokat a felsőoktatásban.

Pokorni szerint a kommunikációs képzések jóvá hagyott, engedélyezett, alaposan végiggondolt szakok sora. Úgy véli, senkit sem kell megakadályozni abban, ahogy adott esetben a saját pénzéből tanuljon egy állam által akkreditált képzésen. Ha valaki erre akarja költeni a pénzét sokkal jobb, ha erre költi, mintha iszik vagy külföldre megy tanulni – jelentette ki.

Ma nincsen feltétel ezért cserébe, hogy a hallgatónak ezért státuszt, állást, íróasztalt kellene adni – folytatta a politikus. A piacon mindig van ár és apákly: van amikor alul- van, amikor túlképzés van. Ezt a képzés és a munkaerőpiac majd kiegyenlíti – fejtette ki.

Pokorni nem hiszi, hogy a munkaerő-piaci területen az államnak kellene megterveznie a kapacitásokat, kivéve olyan területeteket, mint például a közszolgálat, az egészségügy vagy az oktatás.

Lehet figyelmeztetni munkaerőpiaci prognózisokkal, várható jövdelmi viszonyokkal, de nem tartja bölcs dolognak, akár csak elfogadhatónak sem megtiltani – tette hozzá.

A felvetésre, hogy a közszolgálati egyetemen lehetne az egyetlen kommunikáció szak, Pokorni azt mondta, a monopóliumok sohasem jók, mert valahol visszaütnek és torzítanak. Az államnak a színvonalon kell erőlködnie és nem direkt módon beavatkoznia – hangsúlyozta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik