Belföld

Óriási botrány jöhet a szakképzésben

szakiskola (szakiskola, szakképzés, szakközépiskola, )
szakiskola (szakiskola, szakképzés, szakközépiskola, )

Az MSZP azt javasolja, hogy április 1-jére módosítsa a szakképzéssel kapcsolatos jelentkezési határidőt a kormány.

Hiller István, az Országgyűlés alelnöke, az MSZP oktatási kabinetvezetője hétfői budapesti sajtótájékoztatóján azt is javasolta, hogy azonnal folytassanak egyeztetést az érintett iskolák fenntartóival, és a rászorultakkal foglalkozó iskolák jövőjét is biztosítsák.

Az ellenzéki politikus azt mondta, március 11-én jár le a határidő és a középfokú oktatási intézmények nyilvánosságra hozzák a jelentkezők felvételi jegyzékét. Közölte, a jelentkezők, 14-15 éves fiatalok az eredetileg meghatározott szakmákba, iskolákba adták be jelentkezésüket a tanév rendjébe illesztett előre meghatározott határidőkkel.

Hiller István elmondta, egy február 10-én hozott kormányrendelet teljesen új rendet alakított ki, gyakorlatilag azonnal életbe lépett, és azt tartalmazta, hogy február 13-ig adhatják be a diákok a jelentkezéseket, vagyis 72 órájuk volt a jelentkezőknek.

Hatalmas botrány lehet

Közölte, a probléma nemcsak az időpontokkal van, ugyanis a kormányrendelet módosított egy “halom” iskola profilján, az átalakítások leginkább az alapítványi és az egyházi intézményeket sújtják. Ezek az intézmények rászoruló, hátrányos helyzetű, szegény fiatalokkal foglalkozó iskolák, a kormányrendelet ezeket az iskolákat tönkreteszi – hangoztatta.

Az MSZP-s politikus szerint egy sereg jelentkező és családja most sem tud semmit a kormányrendeletről, “az emberek tipikusan nem olvasnak kormányrendeletet”, és a határidő olyan szoros volt, hogy nem kaphattak értesítést sem. Hozzátette: ha a következő két napban nem módosítják a határidőt, akkor a magyar szakképzés történetének egyik legnagyobb botránya várható.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik