Nagyvilág

Az Emirátusok újra bombázza az Iszlám Államot

Egy jordániai légi támaszpontról indulva ismét légicsapásokat mért az Egyesült Arab Emírségek az Iszlám Állam állásaira.

Az emírségekbeli WAM hírügynökség az arab ország fegyveres erőinek parancsnokságát idézve azt közölte, hogy az emírségek F-16 típusú harci repülőgépei helyi idő szerint kedd reggel több tucatnyi támadást hajtottak végre a dzsihádisták ellen, majd biztonságosan visszatértek a jordániai bázisra.

Az Egyesült Arab Emírségek korábban nem erősítette meg, de nem is cáfolta hivatalosan azt az amerikai lapjelentést, hogy decemberben felfüggesztette részvételét a nemzetközi légi hadjáratban, miután fogságba esett Maáz al-Kasszaszbe jordániai pilóta. Amerikai források szerint az emírségek nem látott elég garanciát a pilótáik biztonságára, és helyette inkább földi hadtáptámogatást ajánlott fel.

Február elején az Iszlám Állam közzétett egy videót, amelynek tanúsága szerint a terrorcsoport élve elégette a jordániai pilótát. II. Abdalláh jordániai király bosszút fogadott Kasszaszbe kivégzéséért, és keményebb fellépést ígért az Iszlám Állam ellen. Vasárnap a jordániai légierő parancsnoka közölte, hogy az elmúlt három napban 56 légicsapást mértek a terroristák szíriai hadállásaira.

Az Egyesült Államok vezette nemzetközi terrorellenes koalícióban, amelynek célja a Szíriában és Irakban jelentős területeket elfoglaló Iszlám Állam felszámolása, hat arab monarchia vesz részt: Szaúd-Arábia, Bahrein, Katar, az emírségek, Jordánia és Marokkó, amelynek vezetése február elején közölte, hogy ugyancsak beszüntette a légitámadásokat a terrorszervezet ellen.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik