Nagyvilág

Középkori módszerrel végezte ki túszát az Iszlám Állam

jordániai pilóta túsz (jordániai pilóta, iszlám állam, túsz, )
jordániai pilóta túsz (jordániai pilóta, iszlám állam, túsz, )

A dzsihadista szervezet kedden az interneten közzétett egy videofelvételt, amely állítása szerint a fogságában lévő jordániai pilóta élve elégetését ábrázolja.

Az ammáni kormány megerősítette, hogy az Iszlám Állam (IS) végzett a pilótával – jelentette a jordániai állami tévé. A televízió jelentése szerint a pilótát még január 3-án ölték meg a szélsőségesek. A jordániai fegyveres erők vezetője tájékoztatta a 26 éves főhadnagy családját a pilóta haláláról – közölték hozzátartozók a Reuters hírügynökséggel.
A jordániai kormány “büntetést és bosszút” ígért az elkövetőknek.

Maáz al-Kasszaszbét tavaly december 24-én fogták el a szélsőségesek Szíriában, miután lezuhant F-16-os vadászgépe. A pilóta Szíriában az Egyesült Államok vezette terrorellenes koalíció tagjaként támadást hajtott végre az IS hadállásai ellen. Az IS korábban azzal fenyegetőzött, végez a pilótával, ha a jordániai kormány nem enged szabadon egy halálra ítélt, bebörtönzött iraki dzsihadistát.

Fotó: Europress Fotóügynökség

A dzsihadisták által közzétett felvételen egy, a pilótához hasonlóan kinéző, ketrecben fogva tartott férfit gyúlékony folyadékkal öntenek le, majd lángra lobbantják, és köveket és más törmeléket öntenek a ketrecre, amit nem sokkal később egy bulldózer agyonlapít. Az elevenen elégetett férfin – felgyújtása előtt – olyan narancsszínű kezeslábas volt, amilyet a többi, az Iszlám Állam által az utóbbi időben kivégzett külföldi túsz viselt. A szélsőséges szervezet az elmúlt hónapokban számos nyugati foglyát ölte meg, legutóbb pedig két japán túsz állítólagos lefejezéséről közölt videót.

Az IS a múlt héten ultimátumban jelentette be: ha Moszulban csütörtökön lenyugszik a nap, és Szadzsida ar-Risávi iraki terroristanőt továbbra is fogva tartják Jordániában, megölik a fogságukban lévő jordániai pilótát. Risávit Jordániában halálra ítélték, amiért részt vett az ammáni szállodák elleni 2005. évi pokolgépes merényletsorozatban. A támadásoknak 60 halálos áldozata volt, Risávi úgy élte túl a támadást, hogy nem robbant fel a testére szerelt pokolgép.

Kivégzéssel válaszolnak

Jordánia szerdán kivégzi a halálra ítélt, bebörtönzött iraki dzsihadista foglyát, akit a terrorszervezet ki akart cserélni egy jordániai pilótára – közölték biztonsági források kedd este a királyság fővárosában. A Szajjida ar-Risávi ügyében hozott halálos ítéletet szerda hajnalban végrehajtják – mondta egy névtelenséget kérő belbiztonsági forrás.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik