Nagyvilág

A muzulmán országok kiakadtak az Iszlám Állam brutalitásán

Muzulmán országok egész sora adott hangot szerdán felháborodásának amiatt, hogy az Iszlám Állam elevenen elégetett egy foglyul ejtett jordániai pilótát.

Szalman bin Abdel-Azíz, Szaúd-Arábia királya iszonyatos bűnnek bélyegezte a kivégzést, amely – mint mondta – ellentétes az iszlám vallás türelmével. A sivatagi királyság uralkodója egyúttal részvétét fejezte ki Jordánia népének és királyának, II. Abdalláhnak. (Jordánia és Szaúd-Arábia egyaránt tagjai annak a nemzetközi katonai szövetségnek, amely az Egyesült Államok vezetésével légi támadásokat intéz az Iszlám Állam állásai ellen.)

Az Egyesült Arab Emírségek – amely szintén  részt vesz a szövetségben – szerdán külügyminiszterén keresztül szigorú szavakkal ostorozta a brutális tettet, azt gyalázatosnak, szégyenletesnek bélyegezte. Katar – amely otthont ad a szövetség parancsnokságának – ugyancsak külügyminiszterével tolmácsolta a világnak felháborodását: bűntettnek, az iszlám hit türelemre intő tanai, az emberi értékek és a nemzetközi normák ellen valónak minősítette a kivégzést. Kuvait emírje elvetemült aljasságnak mondta a tettet.

A túlnyomórészt muzulmánok lakta Törökország elnöke, Recep Tayyip Erdogan olyan barbárságnak  bélyegezte a kivégzést, amelynek nincs helye az iszlámban. “Ilyesmi nem szerepel vallásunkban… és semmi köze az iszlámhoz” – mondta Erdogan. Irán – külügyminisztériumán keresztül – embertelennek, az iszlám tanításait sértőnek ítélte a kivégzést.    

Japán miniszterelnöke, Abe Sindzó is hangot adott felháborodásának, már csak azért is, mert kormányának nem sikerült megakadályoznia, hogy az Iszlám Állam két japán állampolgárt lefejezzen. Abe borzalmasnak és rendkívül felháborítónak mondta a jordániai pilóta tűzhalálát. “Sohasem engedhetünk a terrorizmusnak” – fogalmazott nyilatkozatában.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik