Belföld

A magyar külügy is megszólalt a brutális kivégzésről

jordániai pilóta túsz (jordániai pilóta, iszlám állam, túsz, )
jordániai pilóta túsz (jordániai pilóta, iszlám állam, túsz, )

Magyarország a leghatározottabban elítéli, hogy az Iszlám Állam (IS) terrorszervezet kegyetlenül meggyilkolta Maáz al-Kasszaszbét, a jordániai légierő pilótáját - közölte a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) szerdán az MTI-vel.

A tárcánál kiemelték: Jordánia a szélsőségek és a terrorizmus elleni küzdelem regionális és nemzetközi frontországa. Elkötelezettsége példamutató “a nemzetközi biztonságot és stabilitást fenyegető veszélyek feltartóztatásáért kifejtett helyi és világméretű összefogásban” – fogalmaztak. Hangsúlyozták: Magyarország támogatja Jordániát a krízis kezelésében.

A 26 éves pilótát tavaly december 24-én fogták el a szélsőségesek Szíriában, miután vadászgépe lezuhant. A pilóta Szíriában az Egyesült Államok vezette terrorellenes koalíció tagjaként hajtott végre csapásokat az IS hadállásai ellen. A jordániai állami televízió keddi jelentése szerint még január 3-án meggyilkolták a szélsőségesek.

Megölésével a dzsihadisták feltehetőleg azt akarták elérni, hogy az Egyesült Államok szoros szövetségesének számító jordániai kormány lépjen ki az Iszlám Állam ellen légicsapásokat végrehajtó koalícióból. A bestiális gyilkosság azonban az ellenkező hatást váltotta ki. Az egyesült államokbeli látogatáson tartózkodó II. Abdalláh király leszögezte, hogy az Irak és Szíria jelentős részét elfoglaló terrorszervezetnek semmi köze az iszlámhoz, és az ellene folytatott hadjárat az országa által vallott értékek védelmében zajlik.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik