Nagyvilág

Nem tudni, mi van az Iszlám Állam japán túszával

Egyelőre nincs új fejlemény az Iszlám Állam által fogva tartott japán férfi ügyében. Országa nem zárja ki, hogyújabb japán állampolgárok kerülhetnek a szélsőségesek fogságába.

Korábban a terroristák egy videofelvételen jelentették be, hogy hajlandóak elengedni a szabadúszó japán újságírót a Jordániában bebörtönzött Szajjida ar-Risávi iraki terroristanőért cserébe. A jordániai kormány közölte, kész elengedni az iraki foglyot, ha épségben kiszabadul Maáz al-Kasszaszbe, a jordániai hadsereg pilótája. A szélsőségesek újabb ultimátumban bejelentették, megölik a decemberben a szíriai Rakkában bevetés közben túszul ejtett pilótát, ha a terroristanőt csütörtökön napnyugtáig nem engedik szabadon jordániai börtönéből. Korábban arról szóltak a hírek, hogy a két érintett ország beleegyezne a túszcserébe. A jordániai hatóságok bejelentették, továbbra is fogva tartják Risávit, mert nem tudtak meggyőződni arról, hogy a pilóta életben van.

Az ultimátum határideje lejárt, de egyelőre nincs hír fejleményről. 

Japán pénteken arra kérte Jordániát, hogy erősítse meg Jordániában működő képviseleteink védelmét.

Közben csütörtökön első ízben szólalt meg hangfelvétellel kísért közleményben a japán túsz felesége. Dzsogo Rinko elmondta, eddig a családja magánéletének védelme érdekében nem állt a nyilvánosság elé, de a háttérben igyekezett mindent megtenni férje kiszabadulásáért. A házaspárnak két kisgyereke van, a kisebbik mindössze háromhetes volt, amikor Goto Kendzsi elutazott a Közel-Keletre. Dzsogo Rinko kérte a japán és jordániai kormányt, tegyenek meg mindent a két túsz kiszabadítása érdekében.

Az Iszlám Állam a múlt héten képeket tett közzé arról, hogy kivégezte a fogságában lévő másik férfit, de a felvétel alapján a japán túsz nem azonosítható.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik