Nagyvilág

Japán és Jordánia belemenne a túszcserébe

Meg nem erősített hírek szerint Japán belement, hogy elcseréljék a még életben levő másik túszt az Iszlám Állam által követelt terroristára. Jordánia is kicserélné a fogságban lévő pilótáját a dzsihádistáért.

Több médium, beleértve a Japán Fudzsi TV-t is úgy értesült, hogy Japán és az Iszlám Állam megállapodott Kendzsi Goto és Szadzsida Risvai cseréjében. Az Iszlám Állam ez utóbbi terrorista szabadon engedését követeli már napok óta, különben a dzsihádisták lefejezik Gotót is. Risvai 2005-ben 60 embert gyilkolt meg egy jordániai merényletben – közölte az atv.hu.

A meg nem erősített hírek szerint a terroristát egy másik iraki börtönbe fogják átszállítani, ahol majd elcserélik az Iszlám Állam dzsihádistáival a japán túszra. A túszcserét ugyanakkor egyelőre nem erősítették meg se jordán, se japán források. „Nincs olyan információm, amiről most beszélhetnék” – nyilatkozta szerda délelőtt egy ammani sajtótájékoztatón a japán külügyminiszter-helyettes, Jasuhide Nakajama.

Az AP tudósítása szerint a jordániai tájékoztatási miniszter közölte, hogy készek a túszcserére az Iszlám Állammal. A közel-keleti országnak egy pilótája van a szélsőségesek fogságában. Az Iszlám Állam korábban őt is felajánlotta a Jordániában bebörtönzött terroristáért cserébe. 

A dzsihádisták kedden jelentették be, hogy huszonnégy órán belül megöli másik japán túszát és a fogságában lévő jordániai pilótát is, amennyiben a jordániai kormány nem enged szabadon a terroristanőt. Abe Shindzó japán miniszterelnök aljasnak nevezte az Iszlám Állam fenyegetését.

  

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik