Nagyvilág

Szembemegy Orbánnal a francia kormányfő

manuel valls (manuel valls, )
manuel valls (manuel valls, )

Manuel Valls nem a bevándorlók integrációját tekinti problémának, hiszen a merényletek elkövetői franciák voltak. Azt is mondta, hogy „ne beszéljük integrációról, felejtsük el az olyan szavakat, amelyek többé nem jelentenek semmit”.

 Nem a “Charlie vagyok” szlogen Franciaország egyetlen üzenete a terrortámadásokat követően, ahol megjelent a “területi, szociális és etnikai apartheid” – mondta kedden Manuel Valls francia miniszterelnök.

Nemcsak a szólássazabadság a fontos

“Nem szabad Franciaországot egyetlen üzenetre szűkíteni. Franciaország a szólásszabadságot jelenti mindenhol, de olyan, számunkra kedves más értékeket is védelmez, mint a béke, az egymás meggyőződésének tiszteletben tartása, a vallások közti párbeszéd” – hangsúlyozta a kormányfő a sajtó képviselői tiszteletére a miniszterelnöki hivatalban rendezett hagyományos év eleji fogadáson.

Valls ezt amiatt mondta, mert az elmúlt napokban számos franciaellenes tüntetés volt a világban, miután a Charlie Hebdo szatirikus hetilapnak – a szerkesztőség elleni 12 áldozattal járó merényletet követően – a múlt héten megjelent számának címoldalán ismét egy Mohamed-karikatúra szerepelt.

A miniszterelnök üdvözölte, hogy a Charlie vagyok szlogen mögött “nagyon sok francia” felsorakozott és a párizsi terrortámadások áldozatainak emlékére rendezett menettel az utcára vonult. A január 11-i köztársasági meneten mintegy négymillióan tiltakoztak a terrorizmus ellen, ez volt Franciaország legújabb kori történetének legjelentősebb tömegmegmozdulása.

Megkülönböztetés és szociális nyomor

Annak kapcsán, hogy bevándorló családokban született franciák hajtották végre a terrortámadásokat, a miniszterelnök a francia társadalmat sújtó “bajokról” is szólt.

“Az elmúlt napokban sokan szóba hozták a hazánkat sújtó bajokat és kihívásokat, amelyek előttünk állnak. Mindehhez hozzá kell sorolnunk azokat a törésvonalakat, feszültségeket, amelyek hosszú ideje érlelődnek, de keveset beszélünk róluk” – emlékeztetett Valls. “A külvárosi leszakadás, a gettók, a területi, szociális és etnikai apartheid megjelentek hazánkban” – ismerte el a kormányfő. Azt is elmondta, hogy “a szociális nyomorhoz a mindennapos diszkrimináció is társul, amikor valakinek nem stimmel a családneve, a bőrszíne vagy egyszerűen azért (diszkriminálják), mert nő”.

A miniszterelnök hangsúlyozta: “az alapkérdés Franciaországban az állampolgári tudat, az egy nemzethez való tartozás érzése, a közös sors, az ugyanazon jogok és kötelességek” kérdése. “Ezt az állampolgári tudatot, ne beszéljük integrációról, felejtsük el az olyan szavakat, amelyek többé nem jelentenek semmit, ezt az állampolgári tudatot újra kell alapozni, meg kell erősíteni, ismét legitimmé kell tenni” – tette hozzá.

Nem a bevándorlók intergrációja a probléma

A kormányfő újságírói kérdésre kifejtette, hogy nem a bevándorlók integrációját tekinti problémának, hiszen a merényletek elkövetői franciák voltak. Valls szerint a társadalmi kirekesztettség és az állampolgári tudat hiányában érdemes inkább a problémák gyökereit keresni.

A miniszterelnök a szerdai kormányülést követően ismerteti majd a közbiztonság megerősítését szolgáló intézkedéseket, csütörtökön pedig az oktatáspolitikát érintő változtatásokat tervez bejelenteni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik