Nagyvilág
Charlie Hebdo (Charlie Hebdo)

Ezért nem ölték meg a terroristák a karikaturistát

Először szólalt meg a vérengzés óta Laurent Sourisseau, művésznevén Riss. Nem kell mindenkinek szeretnie a Charlie-t – fogalmazott a lapot ért kritikák kapcsán.

Korábban a témában:

Sourisseau a Charlie Hebdo francia szatirikus hetilap új lapigazgatója, a szerkesztőség elleni 12 áldozatot követelő merénylet egyik túlélője, aki a támadásban megölt Charb utóda lesz az újság élén. A 48 éves Laurent Sourisseau-t a jobb vállán talált el egy golyó a január 7-i terrortámadásban, a férfi a Le Monde című napilap kedd délután megjelent számának adott interjút.

Nem kell mindenkinek szeretine a Charlie-t

Az áldozatok emlékére rendezett “megmozdulás mértékét látva, számítani lehetett arra, hogy lesznek visszás hangok. Lehet azt mondani hogy +Nem vagyok Charlie+. Az a kérdés, hogy jó vagy rossz okból. Ha a terroristák védelmében hangzik el, nehéz (megértenem). De hát demokráciában élünk. Nem kell mindenkinek szeretnie a Charlie-t” – fogalmazott az interjúban az új lapigazgató, aki a Charlie Hebdo 1992-es újraindítása óta tagja a szerkesztőségnek. 

Elmondta, hogy nem kíván a lap irányvonalán változtatni, amely mindig a szekularizációért, azaz azért harcolt, hogy “különbséget tegyünk a vallás – amelynek magánügynek kell maradnia -, és a közügyek között. Semmi nem változik ebből a szempontból” – hangsúlyozta. “De nem szabad, hogy ez rögeszmévé váljon, és emiatt más témákkal ne foglalkozzunk” – tette hozzá.

Nem szabad összemosni az iszlámot a terrorizmussal

A támadás óta Franciaországban megszaporodott iszlámellenes támadásokat érintő kérdésre a karikaturista elmondta, hogy nem szabad összekeverni a dolgokat.

“Nem minden muzulmánból lesz terrorista. Lehet valaki muzulmán egy demokráciában, ez nem probléma. Csak a tisztességtelenül gondolkodók mossák össze a dolgokat. A terroristáknak semmi közük a muzulmán vallású franciák jelentős többségéhez” – mondta Riss.

Az új lapigazgató jelezte, hogy a Charlie Hebdo következő száma nem a tervezetteknek megfelelően, január 28-án jelenik meg, hanem “a rá következő hetekben”. Addig a “túlélők” 7 millió példányszámban megjelent újságja marad forgalomban. Elmondta, hogy a “hatalmas veszteség ellenére a csapat megvan, még ha a közeljövőben nem is lesz képes egy 16 oldalas lapot csinálni, csak egy 12 oldalas verziót”. Az igazi problémát szerinte a Charlie identitását jelentő karikatúrák jelentik. “Nem holnap fogunk találni ilyen nagyszerű embereket” – utalt az áldozatokra. “Hosszú távon újra kell alapítani a lapot” – tette hozzá.

Halottnak tettette magát

A merényletet Riss valószínűleg azért élte túl, mert a lövöldözés kezdetén a földre vetette magát. “A szerkesztőségi értekezleten voltunk. Beszélgettünk. És amikor meghallottuk az első detonációt, nem tudtuk beazonosítani, honnan jöhet. Én először azt hittem, hogy felrobbant az egyik radiátor, amit aznap állítottak be. És aztán két lövés hallatszott … Mindenki hirtelen felállt. Mindenki megértette, hogy valami nincs rendben. És ebben a pillanatban kinyílt az ajtó és feltűnt egy fekete ruhás fickó egy gépfegyverrel. Szemtől szemben állt Charbbal. Láttam, hogy a többiek körülöttem jobbra-balra kapkodták a fejüket, talán egy másik kijárati ajtót kerestek. Álltak. Én azonnal a földre vetettem magam, arccal a földnek” – mesélte a karikaturista.

Miután egy terrorista vállon lőtte, Riss halottnak tettette magát. A vérengzést követő csendben pedig nem mert megmozdulni halott kollégái között, mert nem volt biztos abban, hogy a terroristák elmentek. A kórházban is napokon át attól félt, hogy a merénylők tettestársai megkeresik a túlélőket, és őket is kivégzik.  

A túlélők január 14-én megjelent számában Riss két karikatúrája is látható, amelyeket bal kézzel rajzolt. Ő készítette az egyik legütösebb rajzot: a képen egy rajzolót látunk felül „25 évnyi meló felirattal”. Alatta pedig a karikaturistákat lelövő terroristák „25 másodpercnyi meló” felirattal, majd még ennyi: Terrorista: foglalkozás naplopóknak és faszverőknek.

 

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.