Nagyvilág

Rejtőző túszok segítették a terrorelhárítókat

Túszejtés Párizsban (párizs, túszejtés)
Túszejtés Párizsban (párizs, túszejtés)

A Charlie Hebdo merénylői egy nyomdába vették be magukat, egy másik férfi egy boltban ejtett túszokat. Mindkét helyszínen bujkáltak emberek, akik telefonon tudtak helyzetjelentést adni a hatóságoknak.

A Charlie Hebdo elleni merénylet két elkövetője, Said és Chérif Kouachi nem is sejtette, hogy minden lépésükről tudnak a rendőrök abban a nyomdaépületben, ahová pénteken húzódtak. A 27 éves Lilian Lepere egy kartondobozban rejtőzött el, ahonnan létfontosságú információkat küldött a hatóságoknak arról, hogy hol vannak az épületben a támadók. A külvilág sokáig azt hitte, hogy a nyomda grafikusa túsz, de valójában hat órán keresztül a terroristák tudtán kívül bujkált.

Először az apjának küldött egy sms-t, amiben azt írta: „Az emeleten rejtőztem el. Azt hiszem, mindenkit megöltek. Szóljatok a rendőrségnek, hogy avatkozzanak be”. Rejtekhelyén a férfi hallotta a terroristák beszélgetését, folyamatosan sms-ezett a rendőrséggel, leírta, miről beszélnek, mire készülnek. Miután a rendőrök végül rárontottak a terroristákra, Lepere egy karcolás nélkül hagyhatta el az épületet, pszichológiai vizsgálatok után hazaengedték a családjához – tudósított a Daily Mail.

Negyven kilométerrel odébb, Párizsban egy kóser szupermarket vásárlóit és dolgozóit ejtette túszul egy másik támadó. Egy apa hároméves kisfiával a hűtőkamrában bújt el, a gyereket kabátjába csavarta, hogy ne fázzon meg. Három másik túsz is volt velük. Az apa, Ilan telefonján keresztül tudták követni a hatóságok, hogy ki hol tartózkodik a boltban. A terrorelhárítók ezen információk birtokában tudták megindítani a rohamot – írja a Business Insider.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik