Nagyvilág

Párizsi vérengzés: a miniszterelnök a terrorelhárítás hibáiról beszélt

charlie hebdo (charlie hebdo)
charlie hebdo (charlie hebdo)

„Amikor 17-en meghalnak, azt jelenti, hogy vannak hibák" – mondta Manuel Valls. A terrorelhárítók sokat köszönhetnek a rejtőző túszok helyzetjelentéseinek.

Vannak hibák azon emberek megfigyelési és kiszűrési rendszerében, akikről feltételezhető, hogy merényleteket követhetnek el – ismerte el a kormányfő a BFM francia hírtelevíziónak adott interjúban.

Felhívta a figyelmet, hogy “százak mennek Szíriába vagy Irakba, ahol a terrorizmusra képzik ki őket, és vannak, akik onnan vissza is jönnek”. A hatóságok előállításokkal, elzárásokkal és terrorellenes törvényekkel próbálnak szembeszállni a terrorveszéllyel.

Három nap után péntek este befejeződött a Charlie Hebdo című szatirikus lap elleni támadással kezdődött franciaországi terrorcselekmény-sorozat, miután a biztonsági erők két párhuzamos akcióban megölték a merénylet elkövetésével gyanúsított két testvért, valamint a Párizsban egy kóser élelmiszerboltban túszokat ejtő iszlamista fegyverest is, az utóbbi helyszínen azonban négy túsz is meghalt. Az elmúlt három nap támadásaiban 17-en haltak meg és 20-an sebesültek meg.

Összefoglalónkat a három nap eseményeiről itt találhatja.

Rejtőző túszok segítették a terrorelhárítókat

A Charlie Hebdo merénylői egy nyomdába vették be magukat, egy másik férfi egy boltban ejtett túszokat. Mindkét helyszínen bujkáltak emberek, akik telefonon tudtak helyzetjelentést adni a hatóságoknak.

A 27 éves Lilian Lepere egy kartondobozban rejtőzött el a fivérek által bevett nyomdában, ahonnan létfontosságú információkat küldött a hatóságoknak arról, hogy hol vannak az épületben a támadók. A külvilág sokáig azt hitte, hogy a nyomda grafikusa túsz, de valójában hat órán keresztül a terroristák tudtán kívül bujkált.

Először az apjának küldött egy SMS-t, amiben azt írta: „Az emeleten rejtőztem el. Azt hiszem, mindenkit megöltek. Szóljatok a rendőrségnek, hogy avatkozzanak be.” Rejtekhelyén a férfi hallotta a terroristák beszélgetését, folyamatosan SMS-ezett a rendőrséggel, leírta, miről beszélnek, mire készülnek. Miután a rendőrök végül rárontottak a terroristákra, Lepere egy karcolás nélkül hagyhatta el az épületet, pszichológiai vizsgálatok után hazaengedték a családjához – tudósított a Daily Mail.

Negyven kilométerrel odébb, Párizsban egy kóser szupermarket vásárlóit és dolgozóit ejtette túszul egy másik támadó. Egy apa hároméves kisfiával a hűtőkamrában bújt el, a gyereket kabátjába csavarta, hogy ne fázzon meg. Három másik túsz is volt velük. Az apa, Ilan telefonján keresztül tudták követni a hatóságok, hogy ki hol tartózkodik a boltban. A terrorelhárítók ezen információk birtokában tudták megindítani a rohamot – írja a Business Insider.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik