Nagyvilág

De ki találta ki a Je suis Charlie-t?

Je suis Charlie (Je suis Charlie)
Je suis Charlie (Je suis Charlie)

Egy magazin művészeti vezetője indította el a közösségi médián végigsöprő logót. A szerdai párizsi merénylet után fél órával posztolta ki a Twitteren ezt a rövid mondatot.

Egy kép és egy hashtag árasztotta el a Twittert, a Facebookot és az utcákat is: Je suis Charlie, vagyis Charlie én vagyok. A Charlie Hebdo francia vicclap elleni terrortámadás után posztolta ki ezt a három szót fekete háttérrel Joachim Roncin, az ingyenes Stylist című magazin művészeti vezetője, zenei újságírója.

Annyira különös és felfoghatatlan, ami történik. Nem tudtam más szavakkal kifejezni a szomorúságomat – nyilatkozta Roncin, honnan jött az ihlet. Mint mondta, a szlogen teljesen spontánul jutott eszébe, a Je suis Charlie-t pedig a Charlie Hebdo betűtípusával írta ki a fekete háttére.

Az újságíró 12:52-kor tette ki a Twitterre a feliratot, majd másodpercekkel később egy kanadai twittelő osztotta azt meg. Azóta megállíthatatlanul terjed a közösségi médiában, és ezt tartják kezükben a világ nagyvárosaiban az áldozatokra emlékezők is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik