Nagyvilág

„Térdre akarnak bennünket kényszeríteni, talpra hát!

belga megemlékezés (charlie hebdo, )
belga megemlékezés (charlie hebdo, )

"A dzsihadisták abban reménykedtek, hogy meghunyászkodunk, de ennek épp az ellenkezőjét sikerült elérniük" - írta Belgium második legnagyobb példányszámú francia nyelvű napilapja pénteki számában a szerdai párizsi terrortámadással összefüggésben.

A La Libre Belgique publicistája véleménycikkében azt írta: térdre akarnak bennünket kényszeríteni, talpra hát! Francis Van de Woestyne úgy véli, a bolygót megrázó lökéshullám egyetlen olyan polgárt sem hagyhat hidegen, aki szívén viseli a szabadságot, az egyenlőséget és a toleranciát.

“Tömegek mozdultak meg, emelték kezüket magasba, hallatják hangjukat, ragadnak ceruzát vagy emlékeznek némán a munkájuk közben meggyilkolt újságírókra, rendőrökre” – írta a cikk szerzője.

Van de Woestyne szerint a rémtettre a higgadtságban, a toleranciában és az igazságszolgáltatásban rejlik a válasz. A publicista úgy véli, a gyilkosok és felbujtóik elárulják hitük üzenetét, és egyetlen cél vezérli őket, hogy minél nagyobb, áthidalhatatlan szakadékot teremtsenek a muzulmánok és a többi ember között.

Megemlékezés rajzokkal Belgiumból
Fotó: Europress Fotóügynökség

“A terror légkörét megteremteni, erőszakhullámot kirobbantani a muszlimok ellen. Ezt akarják az iszlám harcosai” – állapítja meg az újságíró, hozzátéve: el kell kerülni, hogy a gyűlölet, az erőszak és a halál csapdáját.

Francis Van de Woestyne szerint mindkét félnek kezet kell nyújtania, és fel kell ismerni, hogy a társadalmat nem lehet muszlimokra és nyugatiakra osztani.

Egyazon ország polgárairól van szó, akik tartoznak egymásnak azzal, hogy tiszteletben tartják közös emberi értékeiket – áll a pénteken megjelent publicisztikában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik