Nagyvilág

Azonosították a párizsban gyilkoló terroristákat

fegyveres támadás Charlie Hebdo (fegyveres támadás Charlie Hebdo)
fegyveres támadás Charlie Hebdo (fegyveres támadás Charlie Hebdo)

Tizenkét halálos áldozata van a szerdai párizsi terrortámadásnak, ami a Charlie Hebdo című lap szerkesztőségénél történt. Az egyik feltételezett elkövető már volt büntetve, és testvérével megjárta Szíriát. A főváros után két vidéki városban keresik őket a hatóságok.

  • Szerdán 11 óra 30 perc tájban két fegyveres támadta meg Párizs 11. kerületében a Charlie Hebdo című szatirikus magazin szerkesztőségének épületét. 
  • A terroristák gépfegyverekkel 12 embert megöltek, öten válságos állapotban vannak. Az áldozatok között van a lap négy karikaturistája, köztük a vezetőszerkesztő, továbbá egy közgazdász-szakíró, illetve két rendőr.
  • A támadók a jemeni al-Kaida tagjainak mondták magukat. Said és Sherif Kouachi, illetve Hamid Mourad lehetett a három terrorista a rendőrség információi szerint.
  • Párizsban a legmagasabbra emelték a készültség szintjét, a legfontosabb intézményeket rendőrök védik.
  • A világ vezetői elítélték és barbár cselekedetnek minősítették a támadást.
  • A francia fővárosban és az ország nagyvárosaiban este megemlékezést tartottak az áldozatokról, valamint nagygyűléseket rendeztek a sajtószabadságért és a demokráciáért.
  • Francois Hollande köztársasági elnök csütörtökre nemzeti gyásznapot hirdetett.

A 34 éves Said Kouachi és a 32 esztendős Sherif Kouachi mellett a 18 éves Hamid Mourad a harmadik elkövető. A két idősebb férfi algériai származású, de francia állampolgár, mindketten Párizs 10. kerületében születtek. Sherifet 2005-ben egyszer már elfogták, amikor épp Szíriába akart utazni, majd 2008-ban bíróság elé állították, mert részt vett az Irakba dzsihadistákat küldő láncban, amelyet csak a “párizsi 9. kerület iraki láncának” neveztek. 2003 és 2005 között fiatalok tucatjainak Irakba küldésében vehetett részt. Hároméves börtönbüntetésre ítélték 18 hónapra felfüggesztve – ismerteti röviden a terrorista életújtát a hvg.hu a Metro News információi alapján. A testvérek megjárták Szíriát, tavaly nyáron érkeztek vissza a francia fővárosba.

Hamid Mourad nemzetisége és lakóhelye nem ismert. Róla annyit tudni, hogy az északkelet-franciaországi Reims mellett egy középiskolába íratkozott be.

Előzőleg a Telegraph egyik esti híre arról számolt be, hogy a rendőrség azonosította a három támadót: 18, 32 és 34 évesek. Egyikük az ország északkeleti részén található Reims városából származik. A hatóságok kommandósokat küldtek a városba. A Le Monde című lap úgy tudja, a rendőrök két, 32 és 34 éves, Pantinben élő algériai-francia állampolgárt is vizsgálnak.

A francia rendőrséggel és csendőrséggel az FBI is együttműködik. Francia lapok információi alapján a rendőrség házkutatást tartott két észak-párizsi lakásban, amelyek közül az egyik a terroristák búvóhelye lehetett. A hatóságok attól is tartanak, hogy a támadók esetleg újabb merényleteket hajthatnak végre. A két házkutatás után senkit sem tartóztattak le.

A terroristák magukat a jemeni al-Kaida tagjainak nevezték, ugyanakkor egy felvételen az látható, hogy a különböző iszlamista csoportoknál alklamazott tisztelgést használtak. 

A vezetőszerkesztőt is megölték

12-en meghaltak, köztük két rendőr és egy újságíró – mondta el Xavier Castaing, a rendőrség kommunikációs igazgatója. A rajtaütésben tíz ember megsebesült, közülük öten válságos állapotban vannak – írja az MTI. A Le Figaro úgy tudja, hogy a halottak között van a liberális lap három ismert karikaturistája: Cabu, Tignous és Wolinski, valamint a lap értesülése szerint Charb, aki az újság vezetőszerkesztője, szintén életét vesztette a mészárlásban. A The Guardian szerint az ötödik áldozat Bernard Maris, aki közgazdászként és szakíróként dolgozott. A Charlie Hebdo főszerkesztője Londonban tartózkodott a merénylet idején. A Daily Mail online kiadása képeket is közölt az áldozatokról. Időközben bejelentették, hogy csütörtökön boncolják a merényletben elhunytakat.

 Bernard Maris, Georges Wolinski, Jean Cabut, Charb, Tignous. Fotó: Europress

Az államfő terrortámadásnak minősítette a fegyveres akciót. “Kétségkívül terrortámadást hajtottak végre” – jelentette ki Francois Hollande útban a helyszínre.

Ezután a kormány a legmagasabb fokozatra emelte a készültségi szintet a főváros térségében, és nagyszabású akció indult, hogy kézrekerítsék a támadókat. Elsősorban az imahelyek, az üzletek, a sajtószékházak és a közlekedési eszközök védelmét erősítették meg.

Azóta már videók is felkerültek a YouTube-ra a lövöldözésről

Három támadót emlegetnek – az al-Kaida állhat a háttérben?

Az I-télé francia hírtelevízió szemtanúk beszámolójára hivatkozva tudósított a történtekről. A tanúk egy közeli épületből nézték végig a történteket.

“Mintegy fél órával ezelőtt két, fekete csuklyás férfi lépett az épületbe Kalasnyikov gépkarabélyokkal – mondta Benoit Bringer, az egyik szemtanú. – Néhány perccel később lövéseket hallottunk.” A férfi szerint a támadók ezután két külön gépjárművel elmenekültek a helyszínről. Egyes beszámolók szerint a gyilkosoknál rakétavető is volt.

Szemtanúk azt mondták, hogy 11 óra 30 perckor két, fekete csuklyás, Kalasnyikov gépkarabélyokkal felfegyverkezett férfi lépett be az épületbe. A környék lakosai szerint ezután mintegy harminc lövés hallatszott tíz perc alatt. Helyszíni tanúk elmondása alapján a fegyveresek azt kiáltozták, hogy “megbosszultuk a prófétát”. A támadásról valaki egy szomszédos ház tetejéről videofelvételt készített, amelyen egy férfi azt kiáltozza, hogy “Allah Akbar!” (Allah a legnagyobb.) A terroristák elmenekültek a helyszínről, és közben meglőttek egy rendőrt, valamint autójukkal elütöttek egy gyalogost. A menekülésre használt egyik autót később a rendőrség megtalálta, átvizsgálása folyamatban van. Párizsban szabályos hajtóvadászat zajlik ezekben az órákban a terroristák után, a városban mindenhol óriási a készültség. A támadók kiléte egyelőre ismeretlen.

Fotó: Europress/Anne Gelbard

A Telegraph idéz egy túlélőt. Ő volt az, aki beengedte az épületbe a merénylőket; a fegyveresek ugyanis megfenyegették, ezért beütötte nekik a bejárati ajtó kódját. Elmondása szerint a terroristák azt állították: “Mi vagyunk az al-Kaida”. “Aztán rálőttek Wolinskira, Cabura” – folytatódik a beszámoló. – “Elbújtam az íróasztalom alá. (A támadók) tökéletesen beszéltek franciául. Azt mondták, ők az al-Kaida.” A legfrissebb hírek már arról szólnak, hogy a terrorszervezet jemeni szárnyához tartoztak a merénylők. A terrortámadás hátteréről és a lehetséges következményekről ebben a cikkünkben olvashat.

Bernard Cazeneuve francia belügyminiszter a kormány rendkívüli ülése közben már három támadóról beszélt: “El fogjuk kapni ezt a három bűnözőt”.  Mindezt a The Guardian idézte. A két fegyveresen kívül, akik a mészárlást végrehajtották, a harmadik keresett személy az őket kocsival a helyszínre és az onnan elszállító férfi. A lap egyúttal beszámol arról is, hogy a közösségi oldalakon este 7 órára demonstráció szerveződik Párizsban “a sajtószabadságért, a demokráciáért és a köztársaságért”. A Facebookon indított oldal szerint Franciaország több városában szintén lesznek megemlékezések és demonstrációk. Párizs központjában délután fél 6 előtt gyülekeztek az emberek, legtöbben a közösségi oldalakon meghirdetett JeSuisCharlie (Én vagyok Charlie) felirattal. Az MTI híre szerint a République téren több mint ötezren gyűltek össze a koraesti órákban, hogy kiálljanak a szólásszabadság mellett. A tömegben egyesek a lap karikatúráit ábrázoló transzparensekkel jelentek meg, mások ceruzákat és tollakat emeltek a magasba a sajtószabadságot jelképezendő.

Lyonban és Toulouse-ban a hatóságok becslése szerint több mint tízezren lepték el az utcákat, tiltakozva a terrorcselekmény ellen és kiállva a szólásszabadság jelképévé vált lap mellett. A Telegraph Rennes-ből jelentett töömegdemonstrációt.

 Fotó: Facebook, Soutien à Charlie Hebdo

Hidegvérrel, előre kitervelten

A francia hírügynökségnek nyilatkozók szerint az elkövetőket a profi gyilkosokra jellemző nyugodt, határozott és hatékony cselekvés jellemezte. Az említett felvételek arról tanúskodnak, hogy a Charlie Hebdo szerkesztősége ellen elkövetett terrortámadás gondosan előkészített és megtervezett volt. 

Meglepő “szakszerűséggel” hajtották végre akciójukat – vélik a szakértők, utalva például arra, ahogyan Kalasnyikov gépkarabélyaikat szorosan a testükhöz szorították, majd célzott, nem pedig sorozatlövéseket adtak le. Szembeszökő az is, milyen hidegvérrel öltek, minden jel arra utal, hogy alapos, katonai típusú kiképzést kaptak Szíriában, Irakban, vagy bárhol máshol, akár francia földön is. 

A tettesek rendkívül nyugodtak voltak már az érkezéskor is. Pedig először eltévesztették a címet, az utcában a 6. szám alatt álltak meg, amely a hetilap egyik kiegészítő részlegének ad otthont, maga a szerkesztőség a 10. szám alatt található, s a terroristák – felismerve a hibát – higgadtan sétáltak oda. Egy másik – ugyancsak mobiltelefonos filmfelvétel – azt mutatja, milyen jól felszereltek voltak az elkövetők: fekete egyenruhát, álarcot, sportcipőt, tárakat tartó mellényeket viseltek, ez utóbbi alatt talán golyóálló mellényt hordtak. 

Kegyetlenségüket bizonyítja az a felvétel, amely szerint indulásuk pillanatában észrevettek egy biciklin érkező rendőrt, kiszálltak az autójukból, és lelőtték őt. Ezután az egyik terrorista a még mozgó áldozat fejébe eresztett egy lövedéket, majd különösebb sietség nélkül visszaültek az autóba.

Az események a merénylet egyik túlélője szerint így történtek. Corinne Rey, a lap egyik karikaturistája elmondta, hogy éppen vissza akart térni a szerkesztőségbe, amikor az épület zárt, számkóddal védett kapuja előtt szembetalálta magát a fegyveresekkel, akik rákényszerítették, hogy beengedje őket. A terroristák a beszámoló szerint folyékonyan beszéltek franciául, és azt állították, hogy az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat tagjai.

Az épületbe bejutva a fegyveresek rálőttek a recepciósra, majd felmentek a második emeletre. Itt épp szerkesztőségi értekezlet zajlott. Hidegvérrel kivégezték a résztvevőket, köztük a lap főszerkesztőjét, Stéphane Charbonnier-t, közismertebb nevén Charb-ot, valamint a főszerkesztőt kísérő rendőrségi testőrt is. (Charb-ot azóta védte külön a rendőrség, amióta a lap – még 2011-ben – Mohamed-karikatúrákat közölt.) Egy ember élte túl a mészárlást, aki egy asztal alá bújt. Ő azt hallotta, hogy a támadók kiabálták: “megbosszultuk a prófétát”.  

A tetőre menekültek a szerkesztőség tagjai:

A külügy nem tud magyar áldozatokról

Elítélte a terrorakciót a magyar külügy. “A minisztérium a leghatározottabban elítéli a támadást, csakúgy, mint minden terrorista cselekedetet. A kegyetlen támadás semmivel sem igazolható”. A Külgazdasági és Külügyminisztérium együttérzését fejezi ki a gyászoló családoknak, a sérülteknek pedig mielőbbi gyógyulást kíván. A tárca a jelenlegi információk alapján nem tud arról, hogy magyar áldozatai is lennének a Charlie Hebdo elleni támadásnak.

Orbán Viktor részvéttáviratot küldött Francois Hollande köztársasági elnöknek. A kormányfő a leghatározottabban elítélte a párizsi terrorista akciót. “A kegyetlen támadás, az embertelen erőszak semmivel sem igazolható. A magyar kormány együtt érez a gyászoló családokkal és a francia néppel, a sérülteknek pedig mielőbbi gyógyulást kíván” – tartalmazza Orbán közleménye.

Áder János köztársasági elnök részvéttáviratban fejezte ki együttérzését Francois Hollande-nak. A magyar államfő ebben a magyar nép és maga nevében is részvétét és együttérzését fejezte ki az elhunytak családtagjainak, a sérülteknek és hozzátartozóiknak. “Lélekben ott vagyunk velük, osztozunk Franciaország fájdalmában, és a francia néppel együtt gyászoljuk az alattomos orgyilkosság valamennyi áldozatát” – fogalmaz a levélben Áder János. Az államfő megerősítette, hogy Magyarország a leghatározottabban elítéli a terrorizmus minden formáját, és következetesen kiáll a gondolatok, a vélemény és a sajtó szabadságának, közös európai alapértékeinek védelme mellett.

Együttérzését fejezte ki a párizsi vérengzés áldozataival és családjaival Navracsics Tibor magyar EU-biztos szerdán Twitter-üzenetében. A politikus úgy fogalmazott: sokkolta a Charlie Hebdo hetilap párizsi székháza elleni támadás híre. “Gondolatban az áldozatokkal és családjaikkal vagyok. A francia nép mellett kell most állnunk”.

A magyarországi pártok közül eddig az Együtt, a KDNP, a liberálisok, az LMP és az MSZP ítélte el a terrorcselekményt. A Jobbik egyetlen sorban mindössze annyit írt, hogy őszinte részvétüket fejezik ki az áldozatok hozzátartozóinak. Elítélte a történteket a Magyar Iszlám Közösség.

Egy videó arról, hogyan látta egy itthoni szerkesztőség a történteket

Többször fenyegették már a francia lapot

A Charlie Hebdo szerkesztőségére 2011 novemberében gyújtóbombát dobtak, miután a lap Mohamed prófétát ábrázoló rajzokat közölt le. Iszlamista honlapokon korábban az újság főszerkesztőjének lefejezésére buzdítottak. Stephan Charbonnier-t, avagy Charbot folyamatosan testőrök védték és többször kapott halálos fenyegetést. A Telegraph című brit napilap úgy tudja, az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet 2013-ban vérdíjat tűzött ki Charbra.

2006-ban számos muzulmánt feldühített a Charlie Hebdo, miután az eredetileg a Jyllands-Posten dán napilap által közölt, Mohamed prófétát ábrázoló karikatúrákat a francia lap is lehozta, és hozzátette saját rajzait. Válaszul gyújtóbombát dobtak a magazin párizsi irodájára. 2011 novemberében újabb hasonló támadás érte a lap irodáját, valamint hackerek indítottak akciót a honlapja ellen, feltehetően válaszul arra, hogy a magazin “Charia Hebdo” néven különkiadást jelentetett meg, s Mohamed prófétát a szám “társ-főszerkesztőjeként” jelölte meg.

Fotó: Europress/Martin Bureau

2012. szeptember 19-én a szatirikus hetilap ismételten Mohamed prófétát ábrázoló rajzokat közölt. Aznap újabb hackertámadás érte a magazin honlapját. A karikatúrák olajat öntöttek a tűzre, mivel nem sokkal korábban Mohamed prófétát és az iszlámot gyalázó amerikai amatőr film jelent meg, amely világszerte feldühítette az iszlám híveit. A karikatúrák miatti tiltakozásoktól tartva 2012. szeptember 21-én, a péntek déli muzulmán ima idején húsz országban ideiglenesen zárva tartottak a francia diplomáciai képviseletek és iskolák. 

“Ha figyelembe vesszük a körülményeket, a világhelyzet soha nem kedvez a radikális iszlám és általában a vallásokkal való viccelődéshez. Ha figyelembe vesszük a körülményeket, akkor soha nem lehet semmiről beszélni, a szatirikus sajtónak pedig vége” – nyilatkozott akkor a Charlie Hebdo igazgatója.

A Buzzfeed egy sajátos összeállítást tett közzé: húsz karikaturista rajzokkal emlékezett kollégáira, illetve reagált a történtekre. Érdemes végignézni a fantasztikus összeállítást, mert bizonyítja, hogy a szólás szabadságának mekkora ereje van a terroristákkal, gyilkosokkal szemben.

A lap legutóbbi tweetjében az Iszlám Állam vezetője, Abu Bakr al-Baghdadi karikatúrája szerepelt.

.
Olvasói sztorik