Nagyvilág

Németország: a bevándorlás korlátozásáért és a toleranciáért is tüntettek

Németország több nagyvárosában ezrek vonultak az utcára, hogy kiálljanak a tolerancia mellett és hogy tiltakozzanak a iszlámellenes Pegida mozgalom ellen, amely ezzel párhuzamosan  tüntetett Drezdában az ország "iszlamizációjának" megakadályozását követelve.

Berlinben, Stuttgartban és Kölnben is jelentős megmozdulásokat tartottak az idegengyűlölet ellen. Kölnben számos épület és a város világhírű dómja is sötétségbe borult az akció alatt, amely során sokan a város sokszínűségét hirdető transzparensekkel vonultak fel.

A hatóságok szerint Berlinben és Stuttgartban is öt-öt ezer ember vonult utcára, de kisebb akciók voltak Hamburgban és Rostockban is, ahol ezer, illetve 800 ember tüntetett az Európai Hazafiak a Nyugat Iszlamizálódása Ellen (Pegida) nevű, drezdai központú mozgalom és annak üzenete ellen.

A Pediga ezzel egy időben Drezdában újabb tüntetést tartott hétfőn Németország “iszlamizációja” ellen, a bevándorlás és a menedékjog korlátozását követelve. A rendőrség egyelőre nem közölt becslést arról, hogy hányan lehettek a demonstráción, de a mozgalom legutóbbi, december 22-i tüntetésére mintegy 17 és fél ezren mentek el.

“Mi vagyunk a nép”

A Volkswagen cég a tüntetés elleni tiltakozásul hétfőn este elsötétítette drezdai autógyárát, és közölte, hogy a vállalat egy “nyílt, szabad és demokratikus társadalom” pártján áll.

A Pegida legutóbbi megmozdulása előtt minden hagyományos német parlamenti párt elítélte a szervezetet, amelyet újévi üzenetében Angela Merkel is bírált. A német kancellár a Pegida tüntetéseinek részvevőit felszólította, ne hagyják, hogy a megmozdulások szervezői eszközként használják fel őket. Noha a Pegida-tüntetéseken ugyanaz a “Mi vagyunk a nép” mottó tűnik fel, mint 25 évvel ezelőtt, a németországi rendszerváltás előtt, ezúttal a jelszó valójában bőrszín, illetve vallás alapján való kirekesztést jelent – mondta Merkel.

A sok helyütt nácinak bélyegzett Pegida a Facebookon azt írta, hogy vallástól függetlenül a gyűlöletkeltés és a szélsőségek ellen van, és “a nőellenes, erőszakot hangsúlyozó politikai ideológiával szembeni ellenállást” jelképezi, nem irányul azonban a Németországban élő, “beilleszkedett” muszlimok ellen. Mindazonáltal a csoport politikusok, civilek és vallási vezetők szerint is idegengyűlöletet szít.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik