Gazdaság

Egy átlagos német alkalmazott 1,1 milliót keres

Nemetorszag(430x286).jpg (Németország)
Nemetorszag(430x286).jpg (Németország)

Nagyon pörög a német gazdaság, így egyre emelkednek a bérek. Egy alkalmazott átlagosan már 1,1 millió forintnyi eurót keres.

Régen voltak ilyen optimisták a német emberek, legalábbis a fogyasztói közhangulat-mérések az egeket verdesik. A fogyasztói szokásokat elemző nürnbergi intézet, az IFO kimutatása szerint utoljára 2006 decemberében mutatott némileg magasabb értéket a hangulatindex – írta az Inforádió. Mindez összefügg a reálbérek folyamatos növekedésével, továbbá a cégek határozott derűlátásával is.

A fizetések emelkedése és a rendkívüli alacsony infláció együttes eredménye a reálbérek szárnyalása. A statisztikai hivatal közölte, hogy július és szeptember között csaknem 2 százalékkal növekedett a reálbér.

Így őszre az alkalmazottak átlagos havi fizetése már elérte a 3540 eurót (1,15 millió forint). Ezek után nem meglepő, hogy a fogyasztói szokásokat elemző nürnbergi intézet januárra vonatkozó előremutató indexe 9 pontra szökött, amelyet csak egyetlen alkalommal, 2006 decemberében lépett túl.

A közeljövőbe vetett nagyfokú bizalomról tanúskodik a gazdaságkutatásra szakosodott müncheni Ifo Intézet üzleti hangulatindexe is. Eszerint legutóbb a nyár végén voltak ennyire derűlátók az ipari vezetők, mint jelenleg.

A közel 7 ezer óriáscég, valamint középvállalat bevonásával készült tanulmány szerint a gazdasági életnek határozottan jót tesz a kőolaj árának zuhanása, valamint az eurónak a dollárhoz viszonyított alacsony árfolyama.

Az elemzésből kiderült az is, hogy – legalább is egyelőre – az orosz rubel elértéktelenedése nem hatott komolyabb az exportvállalatokra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik