Nagyvilág

Véres ostrommal vett be az al-Kaida szír bázisokat

sziria(210x140).jpg (szíria, )
sziria(210x140).jpg (szíria, )

Közel kétszázan haltak meg a hadsereg két stratégiai támaszpontjának bevételénél.

A huszonnégy órán át tartó heves támadás t a szélsőséges an-Nuszra Front, az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat szíriai szárnya hajtotta végre, és bevette a hadsereg két fontos támaszpontját az északnyugati Idlíb tartományban – közölte kedden az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) nevű emigráns szervezet.

Foglyokat is ejtettek

A londoni székhelyű, Szíriában kiterjedt információs hálózattal rendelkező OSDH arról számolt be, hogy mintegy száz szíriai katona és nyolcvan dzsihadista vesztette életét az összecsapásokban. Közölte azt is, hogy a Bassár el-Aszad szíriai elnökhöz hű kormányerők legkevesebb 120 tagja az an-Nuszra Front fogságába esett. Emellett mintegy száz katona a közeli falvakba menekült.

A terrorszervezetnek hétfőn sikerült elfoglalnia a Maarrat-en-Numán városban lévő, stratégiai fontosságú Vádi-Deif katonai tábort és környékét. Néhány órával később az OSDH arról is beszámolt, hogy a Dzsund al-Aksza és az Ahrár as-Sám iszlamista milíciák segítségével a dzsihadisták bevették az ugyancsak Idlíbben fekvő el-Hamídíje városnál lévő katonai támaszpontot is. A Dzsund al-Aksza fegyveresei Vádi-Deif elfoglalásakor is segítették az an-Nuszra Frontot.

200 ezren haltak meg már Szíriában

Az iszlamista milíciák segítségével kivívott győzelem lehetővé teszi az al-Kaida szíriai szárnya számára, hogy mostantól a Törökországgal határos Idlíb tartomány legnagyobb részét ellenőrzése alatt tartsa. A szíriai kormány tisztségviselői nem kommentálták a történteket.

A SANA állami hírügynökség azt közölte, hogy a hadsereg számos “terroristával” végzett Idlíb tartományban. Emellett a hírügynökség arról számolt be, hogy az Iszlám Állam (IÁ) nevű szélsőséges csoport több mint hatvan “terroristájával” végzett a hadsereg az Idlíbtől mintegy száz kilométerrel keletre fekvő Deir-ez-Zór tartományban. Damaszkusz a több mint három éve tartó polgárháború kezdete óta terroristának nevezi az Aszad-rezsim ellen küzdő szíriai felkelők összes csoportját.
Az ENSZ adatai szerint az összetűzések kirobbanása óta már több mint 200 ezren vesztették életüket Szíriában a harcok és erőszakcselekmények következtében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik